• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd
  • Engels

Recepten – Herkomst

De recepten zijn in deze overzichten op vier manieren op te zoeken: op tijdvak en bron (alleen historische recepten), op hun plaats in het menu, op voedselvoorkeur en op herkomst. Recepten met een asterisk (*) staan niet op Coquinaria, maar op het blog Wel ende edelike spijse. Natuurlijk kun je ook simpelweg een categorie of onderwerp aanklikken.

Ga direct naar:

Nederland – Arabisch – Argentinië – China – Colombia – Denemarken – Duitsland – Engeland – Egypte – Frankrijk – Griekenland – Hongarije – India/Pakistan – Indonesië – Italië/Oude Rome – Jamaica –  Japan – Korea – Libanon –  Mauritius – Rusland – Senegal – Spanje – Thailand – Turkije – Verenigde Staten – Zweden – Zwitserland

Nederland

Aalbessensaus voor kip. (hist)
Amandel-citroenlimonade (hist)
Amandelkrakelingen. (hist)
Ansjovissaus. (hist)
Appelbeignets. (hist)
Appelgebak. (hist)
Appelmoes. (hist)
Appelschijfjes van Aaltje (* hist)
Boerenkool met kastanjes en gort. (hist)
Boerenkoolstamppot.
Clareit (gekruide wijn). (hist)
Eieren met kruisbessen. (hist)
Erwtensoep. (hist)
Geroosterde vis met drie sauzen. (hist)
Gerstepap voor zieken. (hist)
Gevulde eieren. (hist)
Gevulde speculaas.
Gevulde kweeën. (hist)
Grootmoeders sla.
Hachee met aardappelpuree.
Hollandse erwtensoep (snert).
Haringsalade.
Hartige taart met Brie en peren. (hist)
Hoen met groen. (hist)
Huzarensalade.
Kalfsgehaktballetjes in kropsla.
Kalfslever met ui, appel en spek.
Kapoen à la braise met kappertjessaus. (hist)
Kersenvla. (hist)
Knoflooksaus (hist)
Koekjes. (hist)
Kokoskletskoppen.
Komkommersalade (hist)
Komkommersalade (traditioneel)
Koninginnesoep (moderne versie)
Koninginnesoep. (vegetarisch)
Kroket.
Kruidensoep met aardappelballetjes. (hist)
Kweeëngelei. (hist)
Kweeëntaart. (hist)
Macaroni met ham en kaas.
Macaroni met tomaten. (hist)
Meloentaart. (hist)
Mergpasteitjes (sluberkens). (hist)
Moestuinsalade (hist)
Nepeieren voor de Vasten. (hist)
Oliebollen. (hist)
Omelet met kruisbessen. (hist)
Ontbijtkoek of peperkoek.
Ouderwetse nasi goreng.
Pastei met lamskoteletjes. (hist)
Pekelharing. (hist)
Pepernoten en taaitaai.
Prei met vis. (hist)
Pruimensoep. (hist)
Pruimentaart. (hist)
Rode mosterd. (hist)
Rodekool met appeltjes. (hist)
Salade met pastinaak. (hist)
Schorseneren met peterseliesaus. (hist)
Slavink.
Soup van gepelde garst. (hist)
Speculaasijs.
Speculaasjes.
Spinazie à la crême.
Stamppot rauwe andijvie.
Stamppot met zuurkool.
Stokvis met erwten, appel en rozijnen.(hist)
Sudderlapjes met jus.
Tompouce. (hist)
Verrassingseieren. (hist)
Vergulde armoe. (hist)
Vla met bitterkoekjens. (hist)
Vlierbloesemsiroop.
Wafels met slagroom. (hist)
Warmgerookte zalm met mosterd-dillesaus.
Worstenbroodjes.
Zalmsalade van de keukenmeid. (hist)

Arabisch

Auberginepasteitjes. (hist)
Gefrituurde deegvlechten. (hist)
Gehaktballetjes in auberginesaus. (hist)
Gekruide lamsgehaktballetjes. (hist)
Mulahwaja (lamsvlees). (hist)
Murri. (hist.)
Snoepjes. (hist)
Spinaziepasteitjes. (hist)

Argentinië

Steak met chimichurri (*)

China

Bouillon.
Chinees-Indische gehaktballetjes in zoetzure tomatensaus.
Chinese roerbakgroenten.
Garnalentoast met kwarteleitjes.
‘Gepekelde’ groenten.
Gerookte vis met mosterd-koriandersaus.
Gevulde Chinese paddestoelen.
Kippesoep met krab en maïs.
Koe loe yuk.
Nasi goreng als bijgerecht.
Pittige komkommersalade.
Roerbakgroenten
Theeëieren.
Tomatensoep.
Verse mie.
Vissoep. (*)

Colombia

Arepa (*)

Denemarken

Smørrebrød (gerookte vis met roerei) (*)

Duitsland

Ansjovistoast. (hist)
Blancmanger (hist)(*)
Feuerzangenbowle
Gevulde eieren met kruizemunt. (hist)
Kastanjetaart. (hist)
Middeleeuwse paaseieren. (hist)
Pasteitjes met zwezerik. (hist)

Engeland/Schotland/Ierland

Aardbeienpudding. (hist)
Appelflappen. (hist)
Appelmoes. (hist)
Apple Pie (hist)
Bladerdeeg (hist)
Blancmanger met rivierkreeftjes. (hist)
Bouillon van wintergroenten. (hist)
Brandy butter.
Chawettys (varkensvleespasteitjes). (hist)
Christmas pudding.
Fish ‘n Chips.
Groene-theeijs. (hist)
Kerstcake.
Kerstgans. (hist)
Mince pies. (hist)
Nep-egel van marsepein. (hist)
Nep-egel van vlees. (hist)
Snoek in Galentijn. (hist)
Geroosterde wilde eend met uiensaus. (hist)
Peterseliepesto. (hist)
Punch sauce.
Rabarber, de omgekeerde tomaat. (hist)
Ratafias (bitterkoekjes) (hist)
Smoking bishop. (hist)
Sponge cake. (hist)
Tamarinde-roomijs. (hist)
Trifle. (hist)
Turkenhoofd (wildpastei). (hist)
Uienstoof. (hist)
Vegetarische schnitzels. (hist)
Voedzame vierkante omelet. (hist)
Zalmballetjes. (hist)

Egypte

Komkommersalade met feta

Frankrijk/Wallonië

Artisjokken met dragon-mayonaise.
Aardbeiensoufflé. (hist)
Beignets van wijnrankblad. (hist)
Boerenkool met kastanjes en gort. (hist)
Bouillon voor de vastentijd. (hist)
Champignonpasteitjes. (hist)
Confiture van rode ui.
Crème brûlée. (hist)
Eieren met kruisbessen. (hist)
Elzasser zuurkool.
Erwtensoep. (hist)
Gehaktballetjes in tomatensaus.
Gekonfijte witlof. (hist)
Gemarineerde kalfscoteletjes. (hist)
Gerstsoep à la française. (hist)
Gevulde, geroosterde kip. (hist)
Gevulde sinaasappels. (hist)
Godenwijn. (hist)
Granaatappelsalade. (hist)
Griet met rode bessen. (hist)
Groene saus met gepocheerde vis. (hist)
Hypocras (gekruide wijn). (hist)
Kaaskoekjes. (hist)
Kippasteitjes. (hist)
Koninginnesoep. (hist)
Koninklijke doperwtjes. (hist)
Limonade. (hist)
Meloentaart. (hist)
Mosterd. (hist)
Paddestoelentaart. (hist)
Paté en croûte.
Pompoenbrood. (hist)
Potage au Jacobine. (hist)
Salade Niçoise.
Sauce espagnole. (hist)
Schorsenerenbeignets. (hist)
Soufflé met munt. (hist)
Soupe Jacobine. (hist)
Sperziebonensalade (* hist)
Spinazietoert. (hist)
Spiegelei met gebakken ui en mosterd. (hist)
Tonijn met mosterdkorst. (hist)
Tournedos met béarnaisesaus.
Uiensoep.
Vissalade met ‘remoulade’. (hist)
Wildpeper.
Zalmfilet in rode wijnsaus. (hist)

Griekenland

Tzatziki.

Hongarije

Goulash.

Jamaica

Rijst met bonen.

Japan

Anko (*, zoete bonenpasta)
Auberginesalade.
Chawan-mushi.
Chirashi-zushi.
Dashi.
Dashi-maki tamago. (opgerolde omelet)
Dessert-appel (*)
Doriyaki (*, koekjes met zoete bonenpasta)
Inari-zushi.
Japanse curry (*)
Japanse hamburger (*)
Gefrituurde tofu (*)
Gegrillde aubergine met misoglazuur.
Gegrillde tofu met misoglazuur.
Gestoofde lotuswortel (*)
Gestoofde makreel
Gestoofd varkensvlees met aubergine(*)
Gezouten gegrilde vis (*)
Gyōza, Japanse pasteitjes.
Kakomi-zushi.
Komkommersalade met zeewier.
Maki-zushi.
Narutomaki-zushi.
Nigiri-zushi.
Noedelbouillon.
Rundvleesrolletjes. (*)
Schatkistvis.
Sperciebonensalade met pindasaus.
Sushirijst.
Sushitaart.
Teriyakisaus.
Tonkatsu.
Tonkatsu-saus.
Umeshugelei (*)
Usuyaki tamago. (dunne omelet)
Verse pasta: udon en soba.
Vijfkleurengarnalen met tempura-saus.
Volle Maan noedels.
Zalm van de bbq met teriyakisaus.
Zwart sesamijs.
Zoete gestoofde wortel

India/Pakistan

Doperwtjes met cashewnoten.
Gajar halva.
Gulab jamun.
Keema kerrie
Kofta kerrie.
Komkommerkoeler
Pilaurijst
Slow spinazie (Saag)

Indonesië

Atjar ketimoen (komkommerzoetzuur).
Atjar tjampoer (gemengde groenten zoetzuur).
Babi panggang.
Babi ketjap.
Chinees-Indische gehaktballetjes in zoetzure toomatensaus.
Frietjes met fruitjes.
Gado-gado.
Gebakken kippelevertjes.
Gekruide gele tahoe.
Ketjapsaus.
Kippebouillon.
Kruidige eieren.
Nasi goreng (verhollandst).
Nasi koening. (gele rijst)
Pindasaus.
Pittige eieren.
Rempah-balletjes.
Roedjak.
Sajoer lodeh.
Sambal Gorengsaus.
Sateh.
Seroendeng.
Soto ajam.

Italië/Oude Rome

Aardbeiensorbetijs.
Aubergines met auberginesaus. (hist)
Aubergines uit de oven.
Aubergines voor kardinalen. (hist)
Barokke bloemkool. (hist)
Bolognesesaus.
Broccoli in de Opera. (hist)
Carpaccio.
Cassata Siciliana.
Crostini di fegatini (met kippelevertjes).
Crostini met kaas. (hist)
Gegratineerde venkel.
Gehaktballetjes in tomatensaus.
Gerstsoep van Apicius (hist)
Kalfskotelet alla Milanese.
Kastanjepuree. (hist)
Kastanjetagliatelle.
Keizerlijke komkommer. (hist)
Kipfilet met bramensaus. (hist)
Kippelevertjesragoût.
Lasagne Bolognese.
Lucaanse worst. (hist)
Macaroni met tonijnsaus.
Macaroni van Scappi. (hist)
Macaronipastei. (hist.)
Meloensorbetijs.
Minestronesoep.
Mortadella. (hist)
Mosselen met twee sauzen. (hist)
Omelet met asperges. (hist)
Omelet met kwartel. (hist)
Papardelle met wildsaus à la Bolognese.
Pastadeeg voor tagliatelle, lasagne en ravioli. (hist)
Pastasalade met gerookte zalm.
Peperonata.
Pesto.
Pizza.
Polenta.
Polenta dolce. (van kastanjemeel)
Picknick broodjes.
Risotto alla Milanese.
Rode mosterd. (hist)
Romeinse abrikozen. (hist)
Romeinse broccoli. (hist)
Spaghetti aglio, olio e peperoncino.
Spaghetti carbonara.
Tapenade.
Tonijn met muntvinaigrette. (hist)
Tortellini in brodo. (hist)
Tuinbonen à la Vitellius. (hist)
Tuinbonensoep met saffraan en tuinkruiden. (hist)
Vanilleroomijs.
Verse eierpasta.
Vitello tonnato.
Zabaglione. (hist)
Zoete roomkaastaart (hist)

Korea

Bibimbap. (*)
Gimbap (*)

Libanon

Libanese pizza.

Mauritius

Beef rougaille.
Creoolse rijst.
Komkommer in yoghurt.
Moutayes. (hist)
Vindaye de poisson. (hist)

Rusland

Basisbouillon. (hist)
Kasha (*)
Vinigret (Russische salade). (hist)
Zuurkoolsoep. (hist)

Senegal

Thiakry. (*)

Spanje

Flan met sinaasappel.
Gazpacho.
Gehaktballetjes in tomatensaus.
Genestada. (hist)
Gemarineerde kwarteleitjes.
Groene asperges met amandelsaus.
Huevos alla Flamenca.
Knoflooktoast met ansjovis.
Patatas Viduva.
Paëlla.
Paëlla, vegetarisch.
Sangria
Sardientjes zonder blik.
Tortilla.

Thailand

Komkommer met pinda’s.

Turkije

Gevulde aubergines.
Komkommersalade.

Verenigde Staten

Chili con carne.
Cobbler met fruit.
Coleslaw.
Heel veel bonensalade.
Milkshake.
Waldorf Salade. (hist)

Zweden

Gehaktballetjes met saus en rodebessen-compote (*)
Mosterd-dillesaus

Zwitserland

Geschnetzeltes Zürcher Art.
Kaasfondue.
Rösti.
Schnitzel cordon bleu.
Tomatenroomsoep.

Gepubliceerd op 20 december 2010Laatste wijziging 3 oktober 2021

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria