Naar het overzicht met komkommersalades
Michoteta, komkommersalade uit Egypte
Deze salade ontdekte ik bij het zoeken naar een Egyptisch recept voor de reeks voetbalrecepten tijdens het WK 2018. Een perfecte aanvulling op mijn collectie recepten voor komkommersalades. Neem ‘gewone’ feta van melk van geit of schaap (of allebei). Dus niet van koeienmelk, en ook niet voorgesneden blokjes kaas in olie. Ik heb de hoeveelheid kaas variabel gemaakt. Met 200 gram is de salade behoorlijk machtig.
Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu en de hoeveelheid feta); voorbereiding 5 minuten + 20 minuten wachten; bereiding 5 minuten.
1 komkommer
zout
100 à 200 gr feta van geiten- en/of schapenmelk
½ ui
3 eetl olijfolie extra vergine
2 eetl citroensap
zwarte peper uit de molen
2 eetl muntblaadjes of 1 tl komijnzaad
Voorbereiding
Schil de komkommer en snijd hem in blokjes. Bestrooi met wat zout en laat 20 minuten in een zeef staan.
Snijd de feta in blokjes. Snipper de ui heel fijn. Als de ui erg scherp is, kun je de snippers even in koud water zetten en dan droogdeppen.
Pers de citroen uit en zeef het sap.
Bereiding
Klop olijfolie, citroensap en peper. Roer door de fetablokjes. Dep de komkommerblokjes droog, schep die door de kaas. Doe er naar keus fijngehakt muntblad of lichtgeroosterd komijnzaad door. Allebei tegelijk zou ik niet doen. Als je gewone ui te scherp vindt, kun je ook een bosuitje fijnhakken.
Serveren
In een schaaltje, met plat brood, als bijgerecht of snack. En hooguit licht gekoeld, maar niet koelkastkoud.
Het recept voor komkommersalade met feta uit Egypte
Het achtste recept voor komkommersalade op Coquinaria komt uit Egypte. Door de kaas misschien machtiger dan je gewend bent, maar erg lekker.
© Auteur