• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Spaanse eieren (Huevos alla Flamenca)

Deze eieren uit de oven horen bij de Andalusische (Zuid-Spaanse) keuken. De naam betekent zoveel als ‘zigeuner-eieren’, hoewel flamenco oorspronkelijk Vlaams betekende.  Maar de oorsprong van dit gerecht ligt in de Arabische keuken waar het shakshouka (شكشوكة) heet. Interessant: de Spaanstalige Wikipedia heeft een lemma voor het Arabische gerecht, maar legt geen verband met de ‘eigen’ huevos alla flamenca. Ook de Nederlandse wikipedia doet dat niet, de Engelse wel.
Hoe dan ook, dit is een heerlijk gerecht voor ontbijt, brunch of lunch.

Het lijkt veel werk maar dat valt wel mee. Bovendien is het gerecht grotendeels voor te bereiden, dus dat doe je op een moment dat het je goed uitkomt.

Huevos alla flamenca ofwel zigeuner-eierenBrunch- of lunchgerecht voor 4 personen; voorbereiding 40 minuten; bereiding 10 minuten.

1 rode paprika (of koop een pot pimiento)
500 gr tomaten
2 uien
2 tenen knoflook, fijngehakt
150 gr aardappel
50 gr serranoham
50 gr chorizo worst
2 eetl olijfolie
1 tl paprikapoeder
70 gr doperwtjes (diepvries, ontdooid)
peper en zout naar smaak
scheutje sherryazijn (eventueel)

Afmaken
4 eieren

Voorbereiding

Rooster de paprika in de oven totdat de schil zwartgeblakerd is. Laat iets afkoelen, trek het vel eraf, en verwijder de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees klein. Of koop een pot pimiento.
Pel de tomaten door ze te overgieten met kokend water. Als de tomaten rijp zijn, kun je het vel er dan makkelijk aftrekken. Snijd het vruchtvlees in stukken.
Pel en snipper de uien.
Snijd de chorizoworst in plakjes en snijd die in vieren (tenzij je dunne worst hebt).
Snipper de plakken ham fijn.
Schil de aardappel en snijd in blokjes.

Verhit twee eetlepels olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui op laag vuur tot de snippers glazig zijn, roer af en toe met een spatel. Dit duurt ongeveer een kwartier. Doe dan de knoflook bij de uien, sluit de pan met een deksel en stoof op heel laag vuur nog een paar minuten. Nu gaan ham, worst en aardappelblokjes in de pan. Bak een minuutje op iets hoger vuur. Doe tomaten en paprikapoeder erbij, bak tot het vocht grotendeels is verdampt. Tot slot gaan de geroosterde paprika en erwten erbij. Sprenkel als je dat lekker vindt wat sherryazijn erover en bestrooi met peper en zout naar smaak.

Tot zover is het gerecht voor te bereiden.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.
Verhit het tomatenmengsel weer in de pan. Verdeel het dan mengsel over vier ondiepe vuurvaste schaaltjes en breek in iedere schaal een ei.  Zet in de oven tot het ei gestold is. Dat duurt 10 tot 12 minuten. Het moeilijkst is om het goede moment te vinden dat het eiwit gestold is en de dooier nog net vloeibaar. Op de foto stond de schotel iets te lang in de oven. Als het eiwit niet helemaal gestold is, kun je het ook door de tomatensaus roeren.

Serveren

Sissend heet uit de oven. Lekker met grof landbrood.

Je kunt dit gerecht ook zonder oven bereiden. Laat de groenten in de koekenpan. Maak met een pollepel vier kuiltjes en breek in ieder kuiltje een ei. Bak op laag vuur tot de eieren gestold zijn. Als je de pan afdekt met een deksel, krijgen de dooiers een onaantrekkelijke witte sluier, maar dat heeft geen invloed op de smaak.

Variatie – Gebruik kort geroerbakte groene aspergepunten in plaats van erwten.

Vegetarische versie – Laat ham en worst weg.

Huevos alle flamenca ofwel zigeuner-eieren
Het recept voor Spaanse eieren in kruidige tomatensaus, heerlijk bij een uitgebreid ontbijt of als brunch of lunch.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Spanje, Lunchgerecht, Ontbijt- of brunchgerecht, Met vlees Tagged With: ei, tomaat, paprika, worst Gepubliceerd op 23 december 2020Laatste wijziging 23 december 2020

Previous Post: « Gepekelde ansjovis
Next Post: Zalmballetjes uit de veertiende eeuw »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria