Naar het overzicht met komkommersalades
Griekse komkommersalade
Dit gerecht komt uit het oostelijke Middellandse Zee-gebied, met name Griekenland. Afhankelijk van de hoeveelheid yoghurt is dit een salade of een dipsausje. Maak je er een dipsaus van, dan is het erg lekker bij bijvoorbeeld lamsgehaktballetjes of gegrillde groenten.
Het onderstaande recept is heel eenvoudig. Er bestaan ook varianten met munt of dillegroen, en zonder ui. Pas het recept gerust aan aan wat er in gedipt gaat worden.
Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding 5 minuten + 30 minuten wachten; bereiding 5 minuten.
1 komkommer
½ heel fijn gesnipperde ui
1 of 2 tenen knoflook uit de knijper
1,5 tot 2,5 dl Griekse yoghurt (10% vet)
zwarte peper uit de molen
zout
1 eetl olijfolie e.v.
Voorbereiding
Was de komkommer. Schil hem niet. Rasp de komkommer boven een zeef op een grove rasp. Bestrooi met zout (minstens 1 hele theelepel) en laat de komkommer boven een kom een half uurtje staan. Knijp daarna goed uit.
Bereiding
Meng yoghurt met ui, knoflook, olie en peper. Schep de komkommer erdoor. Extra zout is waarschijnlijk niet nodig.
Serveren
Licht gekoeld of op kamertemperatuur. Als je dit té koud serveert, proef je bijna niets.
Net als voor alle komkommergerechten geldt dat je dit niet te lang kunt bewaren. Gebruik een goed afgesloten voorraaddoosje.
Waarom wordt komkommer eerst met zout bestrooid?
Vroeger waren komkommers bitter, en hielp het zout deze bitterheid aan de vruchtgroente te onttrekken. Nu zijn komkommers niet meer bitter, maar ze bestaan nog steeds voor 96% uit water. Als je de komkommer zo zou gebruiken, verwatert de saus. Daarom bestrooi ik nog steeds komkommers met zout. Bovendien maakt het de komkommer ook smakelijker.
Je kunt komkommer voor een zoutarm dieet ook bereiden zonder ze eerst met zout te laten staan. Maak dan het gerecht vlak voor het serveren klaar.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Yoghurt
Yoghurt is eigenlijk een soort geconserveerde melk. Het is er in veel variaties. Van oorsprong komt yoghurt uit Azië. Dit is niet toevallig: veel Aziaten hebben, in tegenstelling tot Europeanen, een lactose-intolerantie. Yoghurt is voor hen veel beter te verteren dat melk. Yoghurt wordt gemaakt van melk die door toevoeging van bepaalde melkzuur-bacteriën aan het fermenteren is geslagen. Er zijn verschillende soorten yoghurt, afhankelijk van de gebruikte bacterie. Aan welke yoghurt je de voorkeur geeft is afhankelijk van je smaak. Ik houd van een zure yoghurt, en koop Turkse yoghurt. De ‘huisyoghurt’ van veel supermarkten vind ik te zacht van smaak. In middeleeuwse Arabische recepten wordt yoghurt aangeduid met ‘Perzische melk’.
Tzatziki
© Auteur