Tapasgerecht voor 6 tot 8 personen; voorbereiding 25 minuten; bereiding 15 minuten.
10 teentjes knoflook, ongepeld
60 gram amandelschaafsel
1 theelepel sherryazijn
zout naar smaak
½ tot 1 deciliter olijfolie extra vergine
400 gram groene asperges
Voorbereiding
Rooster tomaat en knoflookteentjes een kwartier in een matig warme oven, op 175 °C. Rooster het amandelschaafsel intussen in een koekenpan. Het oordpronkelijke recept gebruikt hele, geblancheerde amandelen, maar met schaafsel is het fijnmaken ervan veel makkelijker.
Ontvel de tomaat en pel de knoflookteentjes. Verwijder de zaadjes van de tomaat; je gebruikt alleen het vruchtvlees.
Was de asperges, schillen hoeft niet. Snijd de houtachtige uiteinden af. Als de groenteboer of supermarkt alleen maar asperges met verpakte uiteinden verkoopt, haal die verpakking er dan gewoon in de winkel af. Aan die uiteinden kun je namelijk zien hoe vers de asperges zijn. Als je ze als groentegerecht serveert, kun je de asperges heel laten. Voor tapas snijd je ze in stukjes van drie centimeter, zodat het gerecht simpel met een vorkje of prikkertje gegeten kan worden.
Bereiding
Maak de saus – Doe tomaat, knoflook, amandelen, zout, olie en azijn in de blender. Zet aan. Klaar. Overigens zal de “mayonaise” wat korrelig blijven door de amandelen.
Bak de asperges – Bak de asperges in een koekenpan met een beetje olijfolie gedurende vijf tot acht minuten, dikke asperges hebben wat langer nodig. Ze moeten beetgaar zijn.
Serveren
De asperges kunnen op kamertemperatuur worden gegeten, maar ik vind dit gerecht het lekkerst als het (lauw)warm is. Leg de nog warme asperges op een (voorverwarmde) schaal en schep de saus erover.
Groene asperges met amandelsaus
Een heerlijk tapasgerecht met uitgesproken kleuren en smaken. In het Spaans heet het álmendrados trigueros’.
© Auteur