Naar het overzicht met komkommersalades
Komkommerkoeler
Dit gerecht is niet moeilijk om te bereiden, snel klaar, gezond, goedkoop, en ook nog lekker. Het is een soort raita, een bijgerecht uit de Indiase keuken op basis van yoghurt. De functie is de mond te verkoelen tijdens het eten van gekruide gerechten. Raita kan gemaakt worden met allerlei groenten en fruit, zoals gesnipperde rauwe ui, tomaat, geroosterde aubergine, banaan, en komkommer. Dit komkommergerecht is nauw verwant aan raita’s, maar bevat geen rauwe ui, pittig pepertje of specerijen, alleen dillezaad (niet te vervangen door dilleblad).
Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding 5 minuten + 30 minuten wachten; bereiding 5 minuten.
1 komkommer
minstens 1 theelepel zout
Voor de saus
75 gr volle yoghurt
1 eetl citroensap
1/2 tl witte basterdsuiker
1 tl dillezaadjes
versgemalen witte peper
Voorbereiding
Was de komkommer. Schil hem niet. Rasp de komkommer boven een zeef op een grove rasp. Bestrooi met zout (minstens 1 hele theelepel) en laat de komkommer boven een kom een half uurtje staan.
Bereiding
Druk nog wat vocht uit de komkommer. Meng de ingrediënten voor de saus. Meng de komkommerrasp erdoor.
Serveren
Gekoeld of op kamertemperatuur. Deze raita moet binnen enkele uren nadat de komkommer door de yoghurt is gemengd worden gegeten, anders krijg je die typische “oude komkommer-
lucht” waar je hele koelkast naar gaat ruiken.
Waarom wordt komkommer eerst met zout bestrooid?
Vroeger waren komkommers bitter, en hielp het zout deze bitterheid aan de vruchtgroente te onttrekken. Nu zijn komkommers niet meer bitter, maar ze bestaan nog steeds voor 96% uit water. Als je de komkommer zo zou gebruiken, verwatert de saus. Daarom bestrooi ik nog steeds komkommers met zout. Bovendien maakt het de komkommer ook smakelijker.
Je kunt komkommer voor een zoutarm dieet ook bereiden zonder ze eerst met zout te laten staan. Maak dan het gerecht vlak voor het serveren klaar.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Yoghurt
Yoghurt is eigenlijk een soort geconserveerde melk. Het is er in veel variaties. Van oorsprong komt yoghurt uit Azië. Dit is niet toevallig: veel Aziaten hebben, in tegenstelling tot Europeanen, een lactose-intolerantie. Yoghurt is voor hen veel beter te verteren dat melk. Yoghurt wordt gemaakt van melk die door toevoeging van bepaalde melkzuur-bacteriën aan het fermenteren is geslagen. Er zijn verschillende soorten yoghurt, afhankelijk van de gebruikte bacterie. Aan welke yoghurt je de voorkeur geeft is afhankelijk van je smaak. Ik houd van een zure yoghurt, en koop Turkse yoghurt. De ‘huisyoghurt’ van veel supermarkten vind ik te zacht van smaak. In middeleeuwse Arabische recepten wordt yoghurt aangeduid met ‘Perzische melk’.
Indiase komkommersalade
Een verkoelend bijgerecht met yoghurt bij pittige Indiase schotels.
© Auteur