• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK’s voor mannen en vrouwen, publiceer ik tijdens het EK 2020 (2021) voor mannen tijdens de groepsfase iedere dag een recept van een land dat de volgende dag speelt. De openingswedstrijd is op 11 juni in Rome, tussen Turkije en Italië. Italiaanse recepten staan er genoeg op Coquinaria, dus ik heb gekozen voor een Turks recept, gekregen van Burçu uit Turkije. Het heet karniyarik. Aubergine is een favoriete groente van mij, en dit recept is een mooie aanvulling.
Je vindt alle recepten bij het EK voetbal 2021 op deze pagina op mijn blog Edelike spijse.
Ovenschotel voor 4 personen; voorbereiding 10 minuten; bereiding 50 minuten.Gevulde aubergines, een recept uit Turkije4 niet te grote aubergines
2,5 dl neutrale olie
1 ui
2 groene paprika’s
2 tenen knoflook
2 eetl olijfolie
250 gr gehakt (runder- of lams-)
2 tomaten
1 tl tomatenpuree
1 tl zoet paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl zout
1 tl zwarte peper
4 groene pepertjes
peterselie

Voorbereiding

Haal met een dunschiller in de lengte vier repen van de schil van de aubergines. Snijd ze in de lengte doormidden.

Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika’s in blokjes. Snijd ook de tomaat in blokjes. Verwijder de zaadjes van de groene pepertjes, snijd 1 pepertje in de lengte in dunne reepjes, hak de andere fijn. Hak de peterselieblaadjes ook fijn.

Bereiding

Verhit de olie in een grote koekenpan. Bestrooi de snijvlakken van de aubergines met zout en leg ze in de pan met het snijvlak naar beneden. Doe de deksel erop. Bak tot ze zacht zijn, 5 tot 10 minuten. Let op dat ze niet aanbranden. Haal ze uit de pan, leg op keukenpapier. Haal de olie ook uit de pan, en veeg die schoon. Schep met een lepel het binnenste vruchtvlees uit de aubergines, en hak dat fijn.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in de pan. Fruit eerst de ui, doe dan knoflook en paprikablokjes erbij. Roerbak op middelhoog vuur. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Na 5 minuten gaan tomaten en tomatenpuree erdoor. Tot slot gaan paprikapoeder, komijnpoeder, peterselie zout en peper erbij, en het gehakte euberginevlees.

Vul de aubergines met het mengsel en leg wat reepjes groene peper erover. Zet dan een half uur in de oven op 160°C.

Serveren

Je eet dit als hoofdgerecht met pilaurijst en cacik (Turkse yoghurt-komkommersalade). Die staat elders op de site.

Vegetarische en veganistische versie

Voor mijn dochter heb ik de vulling met vegetarisch gehakt gemaakt (merk Gourmet, maar je kunt ook een ander merk gebruiken), en dat was ook lekker. Tegenwoordig is er ook veganistisch gehakt.

De vegetarische versie van karniyarik

Recept voor gevulde aubergines
Karniyarik is een heerlijke ovenschotel uit Turkije voor aubergines, gevuld met gehakt. Ook lekker met vegetarisch gehakt!
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Turkije, Hoofdgerecht, Met vlees, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: paprika, ovenschotel, aubergine, gehakt Gepubliceerd op 10 juni 2021Laatste wijziging 10 juni 2021

Previous Post: « Cacik
Next Post: Gierstpudding uit Senegal »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria