Ovenschotel voor 4 personen; voorbereiding 10 minuten; bereiding 50 minuten.4 niet te grote aubergines
2,5 dl neutrale olie
1 ui
2 groene paprika’s
2 tenen knoflook
2 eetl olijfolie
250 gr gehakt (runder- of lams-)
2 tomaten
1 tl tomatenpuree
1 tl zoet paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl zout
1 tl zwarte peper
4 groene pepertjes
peterselie
Voorbereiding
Haal met een dunschiller in de lengte vier repen van de schil van de aubergines. Snijd ze in de lengte doormidden.
Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika’s in blokjes. Snijd ook de tomaat in blokjes. Verwijder de zaadjes van de groene pepertjes, snijd 1 pepertje in de lengte in dunne reepjes, hak de andere fijn. Hak de peterselieblaadjes ook fijn.
Bereiding
Verhit de olie in een grote koekenpan. Bestrooi de snijvlakken van de aubergines met zout en leg ze in de pan met het snijvlak naar beneden. Doe de deksel erop. Bak tot ze zacht zijn, 5 tot 10 minuten. Let op dat ze niet aanbranden. Haal ze uit de pan, leg op keukenpapier. Haal de olie ook uit de pan, en veeg die schoon. Schep met een lepel het binnenste vruchtvlees uit de aubergines, en hak dat fijn.
Verhit 2 eetlepels olijfolie in de pan. Fruit eerst de ui, doe dan knoflook en paprikablokjes erbij. Roerbak op middelhoog vuur. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Na 5 minuten gaan tomaten en tomatenpuree erdoor. Tot slot gaan paprikapoeder, komijnpoeder, peterselie zout en peper erbij, en het gehakte euberginevlees.
Vul de aubergines met het mengsel en leg wat reepjes groene peper erover. Zet dan een half uur in de oven op 160°C.
Serveren
Je eet dit als hoofdgerecht met pilaurijst en cacik (Turkse yoghurt-komkommersalade). Die staat elders op de site.
Vegetarische en veganistische versie
Voor mijn dochter heb ik de vulling met vegetarisch gehakt gemaakt (merk Gourmet, maar je kunt ook een ander merk gebruiken), en dat was ook lekker. Tegenwoordig is er ook veganistisch gehakt.
Recept voor gevulde aubergines
Karniyarik is een heerlijke ovenschotel uit Turkije voor aubergines, gevuld met gehakt. Ook lekker met vegetarisch gehakt!
© Auteur