• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de meest westelijke stad van het Afrikaanse vasteland. Basisvoedsel van Senegal is gierst, rijst of fonio (Digitaria exilis en Digitaria iburua); vis is – logisch voor een land aan de Atlantische kust – een belangrijke eiwitleverancier. Het recept van vandaag is een traditioneel gerecht met gierst en zuivel, thiakry. Het wordt in heel West-Afrika gegeten, onder verschillende benamingen. Je eet het als lekker fris ontbijt, of een kleine portie als dessert.

Ontbijtgerecht of dessert voor 2 personen; voorbereiding 30 minuten; bereiding 5 minuten + 1 uur in de koelkast.

Thyakri, gierstpudding uit Senegal

65 gr parelgierst
1,4 dl water
snuf zout
klontje boter (optioneel)
Zuivelmengsel
1,25 dl gezoete gecondenseerde melk
1,25 dl yoghurt
merg van een half vanillestokje
¼ tl kaneelpoeder
Garnering
2 eetl amandelen
2 tl suiker
1 eetl krenten

Voorbereiding

De gierst wordt apart gekookt in licht gezouten water met eventueel een klontje boter. Schep de gare gierst in een platte schaal en laat daarna compleet afkoelen terwijl je af en toe de korrels doorroert met een vork om te voorkomen dat ze gaan klonteren.

Ondertussen maak je het zuivelmengsel. Meng gezoete gecondenseerde melk met halfvolle yoghurt en vanille-extract. Roer er naar keuze kaneelpoeder door.

Bereiding

Schep het zuivelmengsel door de afgekoelde gierst en zet minstens een uur in de koelkast.

Voor de garnering rooster je hele, geblancheerde amandelen in een droge koekenpan.  Strooi de suiker erover en roerbak tot deze lichtbruin gesmolten is en aan de amandelen kleeft. Laat de amandelen iets afkoelen en hak ze grof. Of koop kant en klare gesuikerde amandelen.

Serveren

Verdeel de thiakry over de kommen, en strooi gehakte amandelen, rozijnen, of andere noten en vruchten (banaan, mango, appel, etc) erover. Ik had rode bessen uit eigen tuin geoogst. Die fleuren de bleke pudding/vla wel op.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Gierst

Parelgierst. Bron: wikimedia

Gierst (Panicum, diverse varianten) komt uit Zuidoost-Azië of Midden-Oosten. Deze grassoort heeft een warm klimaat nodig, maar het kan goed tegen droogte. Daarom is gierst in gebieden in Afrika belangrijk voedsel. Het bevat in vergelijking met andere granen veel mineralen. De gele zaden zitten in pluimpjes bij elkaar, bij parelgierst lijkt de pluim meer op een aar. Gierst kan worden bereid als rijst of couscous.

Dit recept verscheen eerder op mijn blog Edelike Spijse als één van de recepten voor het WK voetbal 2018.

Thiakry, gierstpudding uit Senegal
Gierst is een belangrijk graan in West-Afrika. Dit is een gerecht dat je als ontbijt of dessert kunt eten
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Senegal, Ontbijt- of brunchgerecht, Nagerecht Tagged With: amandel, suiker, gierst Gepubliceerd op 27 juni 2021Laatste wijziging 27 juni 2021

Previous Post: « Gevulde aubergines
Next Post: Een makkelijk recept voor hypocras »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria