Naar het overzicht met komkommersalades
Fris zoetzuur uit Indonesië
Nu eens een recept zonder yoghurt. Het is een eenvoudige atjar (Indonesisch zoetzuur), dat in tegenstelling tot andere atjars (zoals Atjar tjampoer) niet lang van te voren moet worden bereid. Een uurtje is genoeg. Heerlijk bij Nassi goreng.
Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding 5 minuten + 30 minuten wachten; bereiding 5 minuten.
1 komkommer
1 dl blanke azijn
2 à 3 eetl suiker
zout
peper uit de molen
Voorbereiding
Was de kommer en schil met een dunschiller. Schaaf de komkommer in hele dunne plakjes. Bestrooi met ruim zout, laat een half uurtje in een zeef staan, knijp daarna goed uit.
Bereiding
Los de suiker op in de azijn, doe de komkommer erin, strooi er peper over. Maak niet langer dan twee uur van te voren klaar. Bewaar ook liever niet tot de volgende dag.
Serveren
Als verkoelend bijgerecht bij Indonesische maaltijden.
Waarom wordt komkommer eerst met zout bestrooid?
Vroeger waren komkommers bitter, en hielp het zout deze bitterheid aan de vruchtgroente te onttrekken. Nu zijn komkommers niet meer bitter, maar ze bestaan nog steeds voor 96% uit water. Als je de komkommer zo zou gebruiken, verwatert de saus. Daarom bestrooi ik nog steeds komkommers met zout. Bovendien maakt het de komkommer ook smakelijker.
Je kunt komkommer voor een zoutarm dieet ook bereiden zonder ze eerst met zout te laten staan. Maak dan het gerecht vlak voor het serveren klaar.
Atjar ketimoen, komkommerzoetzuur uit Indonesië
© Auteur