• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • De Boekenval
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Valentijnsdag
    • Coquinaria katten
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Winterkost

Pesto en tapenade

Deze twee smaakmakers uit de Italiaanse keuken zijn simpel om zelf te maken, vooral als je een blender hebt. Tegenwoordig heb je ook pesto of tapenade van zongedroogde tomaat en meer varianten. Varieer er lustig op los, als je de basis maar goed hebt. En die vind je hier.

Oorspronkelijk stonden deze twee recepten op dezelfde pagina als de Italiaanse picknickbroodjes, nu hebben ze hun eigen pagina.

Pesto

Versgemaakte pestoJe kunt goede pesto kopen, en slechte. Met slecht bedoel ik: cashewnoten in plaats van pijnboompitten en pistaches, en met aardappel als goedkoop vulmiddel. Hier is een pure versie zonder opsmuk.

50 gr basilicumblaadjes zonder steeltjes
30 gr pijnboompitten
15 gr pistachenootjes
1 teen knoflook uit de knijper
1 tot 2 dl olijfolie
peper en zout

Bereiding

Hak basilicum eerst apart fijn, zonder de steeltjes. Doe het haksel met de overige ingrediënten in de blender (begin met een derde van de olie, giet de rest er geleidelijk bij, net als met mayonaise) en draai kort tot een dikke groene saus. Gebruik meteen of vries in in een ijsblokjesvorm. In de koelkast blijft pesto wel een week of twee goed.

Serveren

Pesto is op kamertemperatuur het lekkerst.
Je eet dit bijvoorbeeld bij gekookte spaghetti, met versgeraspte Parmigiano Reggiano of mooie oude Pecorino. Als je minestronesoep maakt en deze koud serveert, kun je er ook wat lepels pesto doordoen. Op pizza’s met tomaat en mozzarella geven een paar lepeltjes pesto meer smaak.

Tapenade

Versgemaakte tapenadeHeerlijk als smaakmaker, en ik smeer het zelfs op brood. Een dun laagje, met een plakje geitenkaas erop.

250 gr zwarte of groene olijven van kwaliteit, ontpit
2 eetl kappertjes
2 tenen knoflook uit de knijper
4 ansjovisfilets
2 eetl versgeraspte Parmezaan of Pecorino
zout
peper
scheutje grappa
olijfolie extra vergine

Voorbereiding/bereiding

Doe olijven, kappertjes en ansjovis in de foodprocessor en maal grof, of hak alles fijn. Roer kaas, zout, peper en grappa erdoor, en voeg zoveel olijfolie toe dat er een smeuïg geheel ontstaat.

Serveren

Serveer de tapenade op kamertemperatuur.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Grappa

Een Italiaans destillaat, gemaakt van marc (de pitten en schillen van druiven na het persen). Ik ga hier niet precies vertellen wat dat is, dat lees je op de Engelse wikipedia (de Nederlandse versie is erg beknopt). Ik heb al jaren een fles in de drankkast staan, want ik gebruik er alleen lepelgewijs van om mee te koken. Maar in de jaren tachtig kwam ik met mijn toenmalige partner een aantal jaren in een Italiaans dorpje in Toscane (ik geloof San Gimignano) waar de eigenaar als hobby had gearomatiseerde grappa te maken. Na de maaltijd zette hij een bonte verzameling potten en flessen op tafel die allemaal grappa bevatten waarin fruit of kruiden hadden getrokken. “Drink! Drink!” gebaarde de oude man. En dat deden we.

Pesto en tapenade, twee Italiaanse condimenten
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Italië, Condiment Tagged With: olijven, basilicum Gepubliceerd op 1 juli 2004Laatste wijziging 26 december 2019

Previous Post: « Sauzen bij geroosterde vis
Next Post: Tortelli in brodo »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Barokke bloemkool uit Italië

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Huevos alla Flamenca

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

KokenKoken

De Boekenval

De Boekenval is het boekwinkeltje van Coquinaria, met oudere en nieuwe kookboeken en boeken over eten, maar ook over andere onderwerpen. Soms weet ik niet eens meer hoe ik eraan kwam. Ik heb veel te veel boeken. Kijk op boekwinkeltjes bij De Boekenval.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • De Boekenval (4)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (381)
    • Prehistorie (2)
    • Romeins (13)
    • Middeleeuwen (59)
    • 16de eeuw (35)
    • 17de eeuw (29)
    • 18de eeuw (26)
    • 19de eeuw (37)
    • 20ste eeuw (16)
    • Traditioneel (70)
    • Modern (142)
  • HERKOMST (347)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (34)
    • Frankrijk (47)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (14)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (378)
    • Lunchgerecht (37)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (3)
    • Pasta (19)
    • Snack (43)
    • Voorgerecht (75)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (91)
    • Bijgerecht (102)
    • Nagerecht (35)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (18)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (13)
    • Condiment (18)
  • DIEET (278)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (118)
    • Met vis (pescetarisch) (70)
    • Met vlees (125)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladgoud bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gort granaatappel groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Spaanse eieren (Huevos alla Flamenca) 23 december 2020
  • Gepekelde ansjovis 19 december 2020
  • Barokke bloemkool uit Italië 13 december 2020
  • onion bhaji 16 oktober 2020
  • Gerstepap voor zieken 11 oktober 2020

© Copyright 2002–2021 Christianne Muusers - Coquinaria