• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd
  • Engels

Sinterklaasijs

Speculaasijs, gemaakt met bruine suikerIJs in de winter. In de sloot wel, maar op tafel? Ja hoor! Dit speculaasijs kun je prima eten op Sinterklaasavond of als verfrissend tussengerecht of nagerecht bij een diner met bijvoorbeeld een glaasje amaretto erbij. Elders op deze site staat een recept voor het zelf bakken van speculaasjes. Mijn bakker maakt overigens ook lekkere speculaasjes. Ongetwijfeld staan er (binnenkort) plastic bakken met speculaasijs in de diepvriesschappen van de supermarkt, maar ik vond het leuk om een paar speculaasjes te gebruiken voor het maken van ijs.

Rauw roomijs

Vaak wordt roomijs gemaakt op basis van vla (melk en/of room, gebonden met eidooiers). Hier staat het basisrecept daarvoor. Dit speculaas-roomijs bestaat uit ongekookte ingrediënten. Vind je dat eng, gebruik dan vloeibaar gepasteuriseerd eigeel.

Overigens is dit ijs ook lekker op andere dagen in december! Het is natuurlijk ideaal om overgebleven speculaasjes op te maken.
Wil je nog meer doen met speculaaskruiden, probeer dan eens speculaasmuffins. En hier staan meer Sintrecepten.

Voor ongeveer 8 deciliter ijs, genoeg voor 4 tot 6 personen; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 50 minuten(ijsmachine) tot 4 uur (met de hand).

De ingrediënten van speculaasijs2½ dl (volle) melk
2 dl room (35% vet minimaal)
100 gr witte, gele of bruine basterdsuiker
15 gr vanillesuiker (zelf gemaakt)
3 eidooiers
4 à 5 speculaasjes (ongeveer 50 gr)
1 eetl speculaaskruiden
mespuntje zout

Voorbereiding

Doe de speculaasjes in een diepvrieszakje en ga er met de deegroller over. Er mogen best wat grote kruimels in blijven.
Klop de eidooiers met de suikers schuimig. Doe dan melk en speculaaskruiden erbij, terwijl je blijft kloppen.
Klop de room stijf met een mespuntje zout.

Bereiding

Spatel het ei-melkmengsel door de geklopte room, en roer de speculaaskruimels erdoor.
Met de ijsmachine – Giet het mengsel in een ijsbereider en volg daar de gebruiksaanwijzing van.
Met de hand – Bevries het ijs in de diepvries in een goed temperatuurgeleidende bak. Haal het iedere 30 minuten uit de diepvries om goed door te roeren (vergeet niet goed lagns de randen en bodem te schrapen).

Serveren

Schep één of twee bolletjes ijs per persoon in een kommetje. Geef er geklopte slagroom bij als je dat wilt. Omdat er al kaneel door het ijs zit, zou ik de slagroom niet verder kruiden.
Als je verder wilt decoreren wel opschieten, want ijs smelt!

Bewaren

Omdat dit ijs ‘rauw’ wordt bereid, zou ik het niet langer dan een dag of drie bewaren. Bovendien is versgemaakt ijs toch het lekkerst.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Speculaaskruiden

Hier in Nederland kun je speculaaskruiden voorgemengd kopen. Als je ze niet kunt vinden, of het leuk vindt om je eigen mengsel te maken, kan dat ook. De specerijen verraden de ouderdom van speculaaskoeken: deze combinatie van specerijen vinden we ook in recepten uit de vijftiende eeuw.
Neem -in gemalen vorm- kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, peper (liefst witte), gemberpoeder en cardamom in een verhouding van 12:2:2:1:1:1 (of je dit opvat als grammen, theelepels of eetlepels moet je zelf weten, als de onderlinge verhouding maar ongeveer klopt).

Sinterklaasijs, ideaal toetje voor 5 december
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Nederland, Nagerecht Tagged With: ijs Gepubliceerd op 3 november 2014Laatste wijziging 5 december 2019

Previous Post: « Christmas Pudding
Next Post: Russische salade op zijn Russisch »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria