• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet
  • Engels

Grootmoeders sla

Kerstmis 1963. Mijn moeder en zusje, grootouders, en ik.

Aan deze zomerse maaltijdsalade heb ik goede herinneringen. Ik weet nog dat mijn oma (op de foto rechts op de bank met mij op schoot) tijdens mijn logeerpartijen in Maastricht dit maakte in de zomervakantie als het heel heet was, en mijn moeder maakte het ook. Een echt familierecept dus. Het is een simpele salade, met niet-modieuze ingrediënten. Er is één ding: je moet wel van slappe sla houden. De sla wordt niet gestampt, maar slinkt  door de hete aardappelen die erdoor gaan.

Die hete aardappelen nemen ook een deel van de slasaus op, dat doen ze niet als ze koud zijn. Het is dus belangrijk dat je ze er niet koud doorheen doet. Dat is overigens een regeltje om te onthouden: voor salades gebruik je hete aardappel, om te bakken moeten gekookte aardappelen juist eerst afkoelen. Overigens kun je ze ook rauw bakken, dat duurt alleen wat langer.

De salade lijkt wel wat op Salade Niçoise, maar die heeft meer mediterrane ingrediënten (olijven, tonijn, kappertjes, paprika). Dat is ook een favoriet bij ons als de zomerhitte toeslaat.
Maaltijdsalade voor 2 tot 3 personen, bijgerecht voor 4 tot 6 personen; voorbereiding 25 minuten; bereiding 10 minuten.

Ouderwetse salade voor de zomer

1 flinke krop botersla
400 gr aardappelen (vast of licht-kruimig)
runderbouillon (blokje of pot)
4 rijpe tomaten (proef eerst)
1 gele ui
1 komkommer
4 eieren
Voor de slasaus
3 eetl neutrale olie
2 eetl blanke azijn
3 eetl mayonaise
2 tl Dijon mosterd
peper en zout naar smaak
peterselie en bieslook naar smaak

Voorbereiding

Schil de aardappelen, snijd ze in evengrote stukken, en kook ze gaar in runderbouillon. Zout hoeft er niet bij, dat zit al in de bouillon. Bereid de andere ingredienten voor terwijl de aardappelen koken, want die moeten straks heet door de sla.
Schil de komkommer, schaaf in dunne plakjes en zet ze, bestrooid met zout, in een zeef om uit te lekken.
Kook de eieren hard, maak de groenten schoon. Snipper de ui, scheur de sla, snijd gehalveerde tomaten in plakjes.
Meng alles voor de slasaus, klop goed door elkaar met een vork of garde. Het lijkt een ruime hoeveelheid, maar de aardappelstukjes nemen ook saus op.

Bereiding

Knijp de komkommerplakjes met de hand uit om zo veel mogelijk vocht te verwijderen.
Doe sla, komkommer, tomaat en ui in de slakom, en vermeng met de slasaus. Giet de aardappelen af, snijd in dikke plakken, en meng onmiddellijk door de sla. De hete aardappelen neemt wat van de slasaus op, en doen de kropsla wat slinken. Pel de nog hete eieren, snijd in plakjes, en meng die ook door de sla.

Serveren

De salade is vers gemaakt het lekkerst, als de aardappelen nog lauwwarm zijn en de sla net begint te slinken. Dit is een volledige (lichte) maaltijd. Brood is niet nodig, koolhydraten haal je uit de aardappelen.

Recept voor ouderwetse salade op zomerse dagen
Voor mijn familie is dit al zeker drie generaties een traditioneel recept voor warme dagen. Daarom bevat het geen opwindende ingrediënten, maar ‘ouderwetse’ groenten. De sla is vers gemaakt het lekkerst.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Nederland, Lunchgerecht, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: salade, aardappel, komkommer, hittegolf Gepubliceerd op 18 april 2020Laatste wijziging 30 september 2020

Previous Post: « Libanese pizza
Next Post: Oranjegezinde tompouce »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria