• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Libanese pizza

De Libanese pizza met vegetarisch gehakt voor het bakken

Voor ons kersteten met de buren in 2019 hadden we een gezamenlijke mezze/tapastafel gepland. De helft van de eters at geen vlees, en de andere helft had geen problemen met een vleesloze maaltijd. Daarom heb ik een vegetarische versie gemaakt van Libanese vlees-’pizza’ Lahm bi ajin. De basis was het zeer beknopte recept van Merijn Tol en Nadia Zerouali  (Arabia), maar het is, behalve dat het nu vegetarisch is, ook verder aangepast.

Snack, 8 stuks; voorbereiding 10 minuten + 1 uur rusten van het deeg; bereiding 30 minuten.

Deeg
400 gr bloem
65 ml olijfolie (4 eetl + 1 tl)
¾ tl zout
1 eetl azijn
2 dl lauwwarm water om te beginnen

Beleg
2 eetl olijfolie
½ ui, fijn gesnipperd
1 teen knoflook uit de knijper
1 groen pepertje, zonder pitjes fijngehakt
140 gr tomatenpuree (dubbel geconcentreerd)
1,5 dl groentebouillon
185 gr vegetarisch gehakt
zwarte peper naar smaak
2 eetl korianderblad, fijngehakt
1 eetl bosui (groen), fijngehakt

De Libanese pizza met vegetarisch gehakt, gebakken en nog net op tijd gefotografeerd voordat hij helemaal op was

Voorbereiding

Deeg – Meng bloem met olie, zout en azijn, doe dan zoveel water erbij dat je een mooi samenhangend en elastisch deeg hebt. In tegenstelling tot pizzadeeg bevat dit deeg geen gist. Laat het afgedekt een uurtje rusten (niet in de koelkast).

Beleg – Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem. Fruit de ui hierin glazig, doe de laatste 15 seconden knoflook en het pepertje erbij. Doe ook het gehakt in de pan en roer om zodat alles goed gemengd is. Nu gaat de tomatenpuree erbij, en zoveel groentebouillon dat je een dikke, samenhangende massa hebt. Schep over in een kom en laat wat afkoelen. Roer koriander en bosui erdoor en zwate peper naar smaak.

Bereiding

Je kunt één grote ‘pizza’  maken, maar ook meerdere kleintjes. Ik heb van deze hoeveelheid 8 kleine Lahm bi ajin gemaakt. Verdeel daartoe het deeg in 8 porties van ongeveer 85 gram en rol die uit tot rondjes. Bestrijk die met een dun laagje van het beleg, en bak ze in een voorverwarmde oven op 220 °C in 15 à 20 minuten gaar. Het laagje hoeft niet dik te zijn, want het heeft heel veel smaak.

Serveren

Je eet ze liefst warm en vers. Heb je ze van te voren gebakken, dan kun je ze even opwarmen in de oven op 150 °C. Niet in de magnetron!

Welk gehakt je gebruikt, staat je vrij. Maar ik vond het resultaat met ‘Garden gourmet fijngehakt’ (ook geschikt voor veganisten) erg lekker. Wil je toch vlees, gebruik dan lamsgehakt, hoewel rundertartaar ook lekker is.

Bibliografie

Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.

  • Merijn Tol, Nadia Zerouali, Arabia, onze culinaire reis. Kosmos, 2008. (recensie)

Libanese pizza
De vegetarische versie van Libanese pizza in snackformaat.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Libanon, Snack, Voorgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: korianderblad, deeg Gepubliceerd op 20 februari 2020Laatste wijziging 20 februari 2020

Previous Post: « Middeleeuwse uienstoof
Next Post: Grootmoeders sla »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria