• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Elzasser zuurkool

Oer-SlowFood

Dit gerecht zal niet gauw op een werkdag worden bereid: het moet zes uur op het vuur staan. Laat je daardoor niet weerhouden. Maak het in het weekeinde klaar: eerst uitslapen en lekker ontbijten, dan een half uur bezig in de keuken, en ‘s avonds komt er een buitengewoon lekkere éénpansmaaltijd op tafel. Gebruik een pan met een dikke bodem, bij voorkeur een gietijzeren pan met dito deksel. Het is wel moeilijk dit gerecht voor twee of drie personen te maken, bereid het dan gewoon voor twee dagen.

Typisch voor veel Franse streekkeukens is het gebruik van dierlijke vetten, ganzevet en reuzel. Dierlijke vetten staan ten onrechte in een slecht daglicht. Het meest kwalijke van vet is dat we er te veel van eten. Net als boter, olijfolie en bijvoorbeeld walnootolie voegen ze iets toe aan het gerecht dat er mee wordt bereid. Je beperkt je smaakpalet als je geen dierlijke vetten wilt eten.
Hoofdgerecht voor 6 tot 9 personen; voorbereidingstijd 10 minuten; bereidingstijd 4 tot 6 uur.

Als je héél goed kijkt, zie je nog wat zuurkool!1 kilo zuurkool
500 gram casselerrib of zuurkoolspek
dikke plak ontbijtspek van 150 gram
stuk varkensknieschijf (ongeveer 500 gram)
1 rookworst
1 flinke ui, in dunne halve ringen
700 gram aardappelen
80 gram ganzevet, reuzel, of boter
1 laurierblaadje
2 kruidnagels
stukje foelie
6 jeneverbessen
4 geplette korianderzaadjes
4 peperkorrels
2 knoflooktenen
zout naar smaak
1 fles Riesling (witte wijn uit de Elzas)

De wijn wordt over zuurkool en vlees uitgegoten.

Voorbereiding

Doe de zuurkool in een zeef en spoel even af onder de koude kraan. Knijp de zuurkool uit.
Blancheer zuurkoolspek of casselerrib met ontbijtspek vijf minuten in water om het teveel aan zout eraan te onttrekken. Dep het vlees droog met keukenpapier.
Vouw de kruiden en knoflook in een koffiefiltertje of stukje kaasdoek, zodat ze na de bereiding makkelijk te verwijderen zijn.

Bereiding

Verhit het vet. Fruit de uien vijf minuten op niet te hoog vuur. Leg de helft van de zuurkool op de uien, daarop al het vlees behalve de worst (dus casselerrib of zuurkoolspek, ontbijtspek en varkensknie), en het doekje of filtertje met de kruiden. Spreid de rest van de zuurkool erover uit. Giet vier deciliter wijn in de pan, leg nog wat klontjes vet op de zuurkool, en sluit de pan. Je kunt zelfs de zuurkool helemaal afsluiten door een stuk vetvrij papier direct op de zuurkool te leggen.
Laat de zuurkool nu vier tot zes uur zachtjes stoven. Dit kan op een laag pitje op het fornuis, een petroleumstelletje, of in een niet te hete oven (150oC). Haal het vlees na drie uur uit de pan, snijd het in stukken (verwijder natuurlijk bot en kraakbeen), en doe dit het laatste half uur terug in de pan. Vis het zakje met kruiden er uit. Doe eventueel zout in de pan.
Kook de aardappelen apart gaar, verwarm de rookworst.

Serveren

Er is niks op tegen om alles zo uit de pan op te scheppen, maar het is wel mooi om de zuurkool op een platte schaal te leggen met vlees en aardappelen er omheen geschikt.

Elzasser zuurkool
Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Traditioneel, Frankrijk, Hoofdgerecht, Eenpansmaaltijd Tagged With: rookworst, winterkost, zuurkool Gepubliceerd op 17 februari 2002Laatste wijziging 25 november 2019

Next Post: Zalm in rode wijnsaus »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria