• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Lasagne Bolognese

Kant en klare bakken lasagne bevatten vaak te veel vocht, zodat de pastavellen meteen van elkaar glijden als je ze probeert op te scheppen. En natuurlijk bevatten ze te veel zout en te weinig smaak. Als je goede sauzen gebruikt, en de verhouding tussen pastavellen en saus goed opbouwt, heb je mooie, compacte lasagne.

Voor lasagne bolognese maak je twee sauzen: bolognesesaus en béchamelsaus (op z’n Italiaans besciamella). Hoe je bolognesesaus maakt staat hier uitgebreid beschreven, voor de béchamelsaus staat het recept hier.

Lasagne bolognese

Hoeveelheden geven vind ik moeilijk, ik stel de lasagne op gevoel samen. Misschien heb je meer of minder saus of vellen nodig.

De foto is van de vegetarische variant, maar de bovenkant ziet er voor lasagne bolognese hetzelfde uit (maar dan zonder de gorgonzola)5 dl béchamelsaus
7½ dl bolognesesaus
12 lasagnevellen
80 gr versgeraspte Grana Padano

Voorbereiding

Maak de twee sauzen, rasp de kaas.
Als je lasagnevellen hebt die moeten worden voorgekookt, doe je dat. Meestal staat op de verpakking dat dat niet hoeft. De lasagnevellen nemen tijdens het bakken in de oven de saus op, waardoor ze zachter worden. Dat betekent dat als je verse pastavellen gebruikt, je (nog) minder saus tussen de pastalagen nodig hebt. Je kunt de gevulde ovenschaal afdekken en in de koelkast bewaren tot het moment van bakken.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Neem een rechthoekige ovenschaal waarin drie lasagnevellen naast elkaar passen, met eventueel een kleine overlap. Bestrijk eerst de bodem met een dunne laag bolognesesaus. Leg daarop de eerste laag van drie lasagnevellen. Giet daarop ruim een derde van de béchamelsaus, en bestrooi met een derde van de geraspte kaas. Bedek met weer drie lasagnevellen en een derde van de bolognesesaus. Neem weer drie vellen, leg daarop weer ruim een derde béchamelsaus en een derde van de kaas, en dan de laatste laag lasagnevellen. Daarop doe je eerst de laatste bolognesesaus, daarop in het midden de rest van de béchamelsaus, en de laatste geraspte kaas strooi je over de hele bovenkant.

Zet de schaal midden in de voorverwarmde oven, en bak dertig minuten tot de bovenkant mooi goudbruin is verkleurd. Haal de schaal uit de oven, laat vijf minuten staan, en snijd dan de lasagne met een mes in porties.

Serveren

Serveer heet, met salade en eventueel extra geraspte kaas op tafel. Wij eten lasagne meestal als hoofdgerecht. Geef er dan sla bij.

Gebakken lasagne blijft enkele dagen goed in de koelkast. Opwarmen kan in de oven of magnetron. De lasagne is ook – in eenpersoons-porties – in te vriezen. Laat de stukken wel volledig ontdooien voordat je ze opwarmt.

Vegetarische lasagneVegetarische lasagne

Maak een tomatensaus met ui. Snijd 80 gram gorgonzola dolcelatte in blokjes en roer ze door de béchamelsaus. Bouw de schotel op zoals voor lasagne bolognese en bak hem op dezelfde manier.

Lasagne of lasagna?

Overigens wordt lasagne ook vaak lasagna genoemd, maar volgens mijn Italiaanse handwoordenboek van Van Dale is het toch echt lasagne. Dit is wel de meervoudsvorm van lasagna, maar Italianen gebruiken de enkelvoudige vorm -voor zover ik in mijn eigen Italiaanstalige kookboeken en in online Italiaanse woordenboeken kan vinden- niet. Zoals wij het niet hebben over een ‘ingewand’, of over een ‘notuul’, maar altijd over ingewanden en notulen.
Alle andere pastanamen zijn ook in het meervoud. Maccaroni, spaghetti, vermicelli en tortellini zijn meervouden van mannelijke zelfstandige naamwoorden; tagliatelle, penne en pipe zijn meervoudsvormen van vrouwelijke zelfstandige naamwoorden. Dus, waarom dan opeens het enkelvoud van lasagne wel gebruiken voor een gerecht met meerdere deegvellen?

Lasagne bolognese en vegetarische lasagne
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Italië, Pasta, Voorgerecht, Hoofdgerecht, Eenpansmaaltijd, Met vlees, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: saus, pasta, ovenschotel Gepubliceerd op 26 augustus 2003Laatste wijziging 30 november 2019

Previous Post: « Roux en Béchamelsaus
Next Post: Bolognesesaus »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria