Lekker bij de borrel
Een populaire snack uit de Indonesische keuken, maar deze balletjes kunnen ook als onderdeel van de rijsttafel worden gegeten. De geraspte cocos heeft dezelfde functie als paneermeel of broodkruim: het binden van het gehakt. Maak de balletjes niet al te groot als je ze als borrelhap serveert, ze moeten makkelijk in één keer gehapt kunnen worden. Voor de rijsttafel kunnen de balletjes iets groter zijn.
Bijgerecht of snack voor 4 tot 6 personen; voorbereiding 20 minuten; bereiding 45 minuten.
250 gr rundergehakt of half-om
½ fijngesnipperde ui
50 gr geraspte gedroogde cocos
½ dl + 1 eetl kokend water
1 tl trassi
2 teentjes knoflook uit de knijper
zout en zwarte peper naar smaak
1 tl korianderpoeder
½ tl komijnpoeder
2 tl geraspte kemirienoten
1 tl laos
1 ei
geraspte schil van ½ citroen
olie om te bakken of te frituren (in geen geval frituurvet!)
Voorbereiding
Los droge trassi op in een eetlepel kokend water, gebruik je pasta, dan is dat niet nodig. Doe de cocos in een kom en sprenkel driekwart deciliter kokend water erover. Schep goed om. Doe het gehakt erbij en alles behalve de olie. Meng zeer goed. Dit gaat het beste met de handen. Vorm balletjes ter grootte van een soepballetje.
Bereiding
Bak de balletjes gaar in de olie in een koekenpan in vijf tot zeven minuten, of frituur ze ongeveer drie minuten op 180 °C). Laat ze goed uitlekken op keukenpapier.
Serveren
Warm of op kamertemperatuur, met bijvoorbeeld ketjapsaus of pindasaus.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Kemirienoten
De kemirieboom (Aleurites moluccana) produceert zeer olierijke zaden. Ze zijn zó vet dat ze als een soort kaarsen gebruikt kunnen worden, vandaar de Engelse naam candlenuts. In de Indonesiche keuken worden de noten meestal geraspt gebruikt, je kunt daarom ook potjes geraspte kemirie kopen. Als dat een tijdje staat, drijft de olie bovenop, roer dan goed om voor je het gebruikt. Als je zelf noten raspt, gaat dat het handigst op een nootmuskaatrasp.
Het recept voor Indonesische gehaktballetjes
Deze balletjes uit de Indonesische keuken zijn heerlijk bij de boorel of als bijgerecht bij de rijsttafel. In plaats van paneermeel gebruik je geraspte cocos om het gehakt te binden.
© Auteur