Naar het overzicht met komkommersalades
Ik realiseerde me dat ik deze salade nog niet online had gezet, hoewel ik hem al een tijdje maak. Hoe pittig de salade wordt, hangt af van welke soort rode peper je kiest. De saus bevat vissaus. Voor een volledig vegetarische versie vervang je deze door een lichte (dunne) sojasaus.
Bijgerecht voor 2 tot 6 personen (afhankelijk van het menu); voorbereiding minuten + 30 minuten wachten; bereiding 5 minuten.
1 komkommer
zout
½ rode puntpaprika
2 tot 4 eetl geroosterde pinda’s
Voor de saus
2 eetl rijstazijn
½ eetl vissaus
1 eetl suiker
1 rood of groen pepertje
1 eetl korianderblad
Voorbereiding
Of je de komkommer wel of niet schilt, mag je zelf weten. Snijd hem in de lengte doormidden en verwijder het zaadgedeelte. Snijd de helften in schijfjes van 4 à 5 mm dik, doe die in een zeef en bestrooi ze met ruim zout. Laat een half uurtje staan, spoel ze dan onder de kraan en dep ze droog.
Snijd de puntpaprika doormidden, en verwijder zorgvuldig de zaadlijsten en al het witte aan de binnenkant. bewaar een helft voor iets anders. Snijd de andere helft eventueel nog eens in de lengte doormidden, en snijd overdwars in dunne reepjes. Laat de pinda’s heel, of hak ze grof.
Hak het korianderblad fijn. Snijd het pepertje open, verwijder zaadjes en wit, en snijd heel fijn. Meng alles voor de saus door elkaar.
Bereiding
Doe komkommer en paprikareepjes in een schaal. Meng de saus erdoor. Strooi de pinda’s vlak voor het serveren over de salade.
Serveren
Serveer deze salade licht gekoeld of op kamertemperatuur.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Vissaus – Azië
In diverse Aziatische keukens wordt een saus van al dan niet gefermenteerde vis of garnalen gebruikt, net zoals de Romeinen in de Klassieke Oudheid garum gebruikten. Het is een condiment, dat gerechten op smaak brengt zoals zout dat doet. Het ruikt misschien vissig, maar het is niet de bedoeling dat je het puur proeft. Vegetariërs kunnen vissaus eventueel vervangen door lichte (dunne) sojasaus.
Thaïse komkommersalade
Een salade met pinda’s, paprika en pinda’s uit Thailand. Hoe pittig hij wordt hangt af van de pepertjes die je gebruikt.
© Auteur