Een cobbler is meer pudding dan taart, of zie het als taartvulling zonder deegkorst; je kunt een cobbler niet storten maar je schept de porties rechtstreeks uit de bakvorm. Het beste resultaat krijg je volgens mij in een lage, wijde gietijzeren pan.
Op internet lees je dat het recept voor deze taart door Engelse kolonisten naar Amerika is gebracht. Maar de naam cobbler betekent schoenlapper. En laat de schoenlapperstaart nu al in Nederlandstalige kookboeken uit de zeventiende eeuw voorkomen! En juist uit Nederlandtrokken in de zeventiende eeuw veel mensen vanwege hun geloof de Atlantische Oceaan over. Het leuke van dit soort ‘taart’ is dat het een heel makkelijk recept is dat niet kan mislukken.
Gebak of dessert voor 6 tot 10 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 50 minuten.
125 gr boter
Zomervulling
300 tot 600 gram zomerfruit (blauwe bessen, frambozen, aardbeien, rode bessen, perziken, nectarines, pruimen, bramen)
30 gr geschaafde amandelen (eventueel)
Herfstvulling
600 gr appels en/of peren
30 gr gehakte walnoten (eventueel)
Beslag
135 gr bloem
200 gr suiker
2½ dl melk
1½ tl bakpoeder
snuf zout
Afmaken
¼ liter volvette room
1 à 2 eetl suiker
kaneel of nootmuskaat naar smaak
OF
vanilleijs of kaneelijs
Voorbereiding
Was het fruit en snijd groter fruit zoals appels of perziken kleiner.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de boter in blokjes in een ondiepe gietijzeren pan met een diameter van 28 cm, en zet de pan in de oven tot de boter gesmolten is.
Meng alles voor het beslag door elkaar tot het glad is.
Bereiding
Haal de pan uit de oven en giet het beslag in de gesmolten boter. Verdeel het fruit en eventueel de noten over het beslag, blijf wel iets van de rand vandaan. Zet de pan terug in de oven en bak tot de bovenkant goudbruin is, 45 tot 60 minuten. Omdat het zomerfruit vocht loslaat, zal de taart in dat geval wat nat blijven. Dat betekent niet dat hij niet gaar is.
Serveren
Warm of op kamertemperatuur. Geef er roomijs bij, zoals vanilleijs of kaneelijs. Ook alleen geklopte room is lekker; voor de perencobbler had ik de slagroom niet met kaneel, maar versgeraspte nootmuskaat gekruid. Dat was een geweldige combinatie.
Een recept voor cobbler (vruchtentaart) in de zomer en in de winter
Een cobbler is vruchtengebak dat je niet met deeg maar met beslag maakt. De taart is makkelijk te maken en heeft weinig voorbereiding nodig. Hier twee variaties: met zomerfruit en met winterse vruchten.
© Auteur