• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Cobbler met fruit voor alle seizoenen

Perencobbler met walnotenEen cobbler is meer pudding dan taart, of zie het als taartvulling zonder deegkorst; je kunt een cobbler niet storten maar je schept de porties rechtstreeks uit de bakvorm. Het beste resultaat krijg je volgens mij in een lage, wijde gietijzeren pan.

Op internet lees je dat het recept voor deze taart door Engelse kolonisten naar Amerika is gebracht. Maar de naam cobbler betekent schoenlapper. En laat de schoenlapperstaart nu al in Nederlandstalige kookboeken uit de zeventiende eeuw voorkomen! En juist uit Nederlandtrokken in de zeventiende eeuw veel mensen vanwege hun geloof de Atlantische Oceaan over. Het leuke van dit soort ‘taart’ is dat het een heel makkelijk recept is dat niet kan mislukken.

Gebak of dessert voor 6 tot 10 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 50 minuten.

Cobbler met zomerfruit, voor en na het bakken

125 gr boter

Zomervulling
300 tot 600 gram zomerfruit (blauwe bessen, frambozen, aardbeien, rode bessen, perziken, nectarines, pruimen, bramen)
30 gr geschaafde amandelen (eventueel)

Herfstvulling
600 gr appels en/of peren
30 gr gehakte walnoten (eventueel)

Beslag
135 gr bloem
200 gr suiker
2½ dl melk
1½ tl bakpoeder
snuf zout

Afmaken
¼ liter volvette room
1 à 2 eetl suiker
kaneel of nootmuskaat naar smaak
OF
vanilleijs of kaneelijs

De boter gaat eerst in de pan, om in de oven te smelten

Voorbereiding

Was het fruit en snijd groter fruit zoals appels of perziken kleiner.
Verwarm de oven voor op 190 °C. Doe de boter in blokjes in een ondiepe gietijzeren pan met een diameter van 28 cm, en zet de pan in de oven tot de boter gesmolten is.
Meng alles voor het beslag door elkaar tot het glad is.

Bereiding

Haal de pan uit de oven en giet het beslag in de gesmolten boter. Verdeel het fruit en eventueel de noten over het beslag, blijf wel iets van de rand vandaan. Zet de pan terug in de oven en bak tot de bovenkant goudbruin is, 45 tot 60 minuten. Omdat het zomerfruit vocht loslaat, zal de taart in dat geval wat nat blijven. Dat betekent niet dat hij niet gaar is.

Serveren

Warm of op kamertemperatuur. Geef er roomijs bij, zoals vanilleijs of kaneelijs. Ook alleen geklopte room is lekker; voor de perencobbler had ik de slagroom niet met kaneel, maar versgeraspte nootmuskaat gekruid. Dat was een geweldige combinatie.

Een recept voor cobbler (vruchtentaart) in de zomer en in de winter
Een cobbler is vruchtengebak dat je niet met deeg maar met beslag maakt. De taart is makkelijk te maken en heeft weinig voorbereiding nodig. Hier twee variaties: met zomerfruit en met winterse vruchten.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Verenigde Staten, Nagerecht, Zoet gebak Tagged With: peer, perzik, appel, aardbeien, amandel, walnoot Gepubliceerd op 15 oktober 2018Laatste wijziging 31 januari 2020

Previous Post: « Fortune Cookies als lootjes voor Sinterklaas
Next Post: Zelfgemaakte vegetarische schnitzel »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria