• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welcome
    • Introduction
    • Contact
    • Coquinaria on Instagram
    • Updates – Most recent
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recipes
    • Historical recipes – Sources
    • Recipes – Origin
    • Recipes – Menu
    • Dutch recipes
    • Ingredients
  • Subjects
    • Dutch recipes
    • Stock, the kitchen spirit
    • Dough – The basics
    • Italian Pasta
    • Asian noodles
    • Knives, use and care
    • Making cheese
    • Eggs are everywhere!
    • Dutch Santa Claus
    • Eggs for Easter
    • The Coquinaria Cats
  • Editions of cookery books
    • Edelike spijse
    • Convolute KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.1
      • KANTL Gent 15 vol.2
  • Recipes for Lent
  • Dutch

Introduction

Pleased to meet you

Christianne Muusers - Photo © Koninklijke Bibliotheek

Christianne Muusers has studied Dutch Language and Literature at the Utrecht University, and graduated with a major in medieval Dutch literature and minors medieval Latin and paleography and codicology. She then specialized in culinary history, to begin with medieval Dutch cookery books, but gradually spreading out to European cookery books from Antiquity to the twentieth century.

Cover of Het excellente kookboek

In 2020 Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 was published. Editors Christianne Muusers and Marleen Willebrands, with a contribution by Alexandra van Dongen. Winner of the Gerrit Komrij-award 2020.

In 2016 Christianne Muusers published Het verleden op je bord (The past on a plate), with a selection of recipes from the culinary collection of the Royal Dutch Library. On youtube is a short (1:21 minutes) promotional video of the book.

Het geheim van de keukenmeidIn 2019 I wrote Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw (The Kitchen Maid’s Secret) with adapted recipes from printed cookbooks from 1746 to 1775 with the word keukenmeid in de title.

On this website Christianne Muusers also presents editions of the three surviving Middle-Dutch culinary manuscripts, with translations in modern Dutch and English (a work in progress), and every two months a historical recipe with an introduction and adaptation for the modern kitchen.

There is also a blog, Wel ende Edelike Spijse, in Dutch, concerning culinary subjects, and an English photoblog, The world from my bedroom window, where for a whole year I took a picture from my bedroom window every day. Just take a look. And in conclusion there is the Coquinaria facebook-page (Dutch).

Bibliography

These publications are all in Dutch.

  • Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 – Proef de smaak van de 16de eeuw. Christianne Muusers en Marleen Willebrands (ed.), m.m.v. Alexandra van Dongen. (Sterck en De Vreese, 2020). Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
  • Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw. (Het Zwarte Schaap, 2019). Bijbehorende webpagina. Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
  • ‘Nieuwe recepten voor het bereiden van pauw’ In Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen (jaargang 31-2, 2017, pp.66-74). Op Academia.edu.
  • Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.  (Karakter, 2016).
  • ‘Meid, meester, cuisinier. Een driehoeksverhouding?’ In Boekenwereld(31-3, 2015), pp. 50-55.
  •  ‘Vette handen en vieze tafellakens’. Kennis in beeld. Denken en doen in de Middeleeuwen, (Redactie Andrea van Leerdam, Orlanda S.H. Lie, Martine Meuwese, Maria Patijn, Verloren, 2014), pp.72-79.
  • ‘Suiker is goed voor je. Culinaire en medische recepten uit de tiende eeuw’ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011), pp. 21-34.
  • ‘Proef het stilleven. Comfits, letterkoeken en marmelade in Nederlandse kookboeken uit de achttiende eeuw’ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011), pp. 119-137.
  •  ‘Eten en drinken in de Middeleeuwen’ In De middeleeuwse kloostergeschiedenis van de Nederlanden deel II, Het dagelijks leven. (Warner Books, 2011), pp.58-79.
  • Kookboek met middeleeuwse recepten. Bijlage bij dvd Kruistocht in spijkerbroek. (2009) Co-auteur Marleen Willebrands.
  •  ‘In de ban van Behemoth’, Zintuigen in de Middeleeuwen, themanummer van Madoc (jaargang 20-4, 2006; op dnbl.org), pp.164-171.
  • Pauwen en pasteien (Coquinaria, 2003). Een boekje met middeleeuwse recepten die zijn klaargemaakt voor een maaltijd op het Muiderslot voor het KRO televisieprogramma Markant Nederland. De eerste druk is uitverkocht, sinds maart 2017 staat er een inhoudelijk ongewijzigde versie op Academia.edu.
  • ‘” Ende dienet ter tafelen”. Culinaire recepten uit de Middeleeuwen’,  Een wereld van kennis (Redactie Erwin Huizinga, Orlanda S.H. Lie, Lenny M. Veltman, Verloren, 2002), pp. 147-167.

Gepubliceerd op April 5, 2004Laatste wijziging December 26, 2020

 

Primary Sidebar

The latest historical recipe

The latest historical recipe

Cherry custard

The latest modern recipe

The latest modern recipe

Nostalgic summer salad

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

If you appreciate Coquinaria …

Coquinaria is not a commercial website, all information and recipes are free. If you appreciate this, it would be great if you show this by making a small donation!

Categorieën

  • Technique (50)
  • PERIOD (213)
    • Prehistory (1)
    • Roman (12)
    • Middle Ages (56)
    • 16th century (30)
    • 17th century (26)
    • 18th century (24)
    • 19th century (33)
    • 20th century (14)
    • Traditional (32)
    • Modern (22)
  • ORIGIN (196)
    • Belgium (9)
    • Canada (1)
    • Arabian (7)
    • China (6)
    • England (27)
    • France (36)
    • Germany (10)
    • Indonesia (1)
    • Italy (29)
    • Japan (4)
    • Mauritius (2)
    • Netherlands (72)
    • Russia (5)
    • Spain (2)
    • Sweden (1)
    • United States (4)
  • MENU (212)
    • Lucheon dish (21)
    • Breakfast or brunch (1)
    • Snack (21)
    • Savoury pastry (14)
    • Pasta (11)
    • First course (48)
    • Soup (35)
    • Main dish (39)
    • Side dish (45)
    • Casserole (7)
    • Dessert (24)
    • Sweet pastry (28)
    • Beverage (10)
    • Condiment (10)
  • DIET (155)
    • Meat nor fish (vegetarian) (63)
    • With fish (pescetarian) (34)
    • With meat (70)
  • Uncategorized (1)

Onderwerpen

almond amandelen anchovy anise apple apricot asparagus aubergine barbecue barley basil bayleaf beef beer beet greens beets belgian endives bell pepper blackberries bread broad beans broccoli buckwheat bulb butter buttermilk cabbage capers carrot casserole celeriac celery cheese chestnut chicken chilli pepper chives chopped meat christmas cilantro cinnamon cloves cocoa cod coffee coriander cranberry crayfish cream cucumber cumin currants curry date deep-frying dill dough easter egg eggplant endives fennel fish flour fruit game garden peas garlic gedroogde pruim ginger goose gooseberry grape groats heat wave herring honey horseradish ice cream kale kastanje knoflook lamb meat lamsvlees lard leek lemon lemongrass lent lettuce lime lobster lovage mackerel mallard marrow mayonnaise medlar meloen milk mint mushrooms mussels mustard onion orange orange flower water parsley parsnip partridge pasta peacock pear peas pike pineapple pistacchio plums pomegranate pork potato prune pudding purslane quail quince rabbit raisin raisins red cabbage red wine rhubarb rice rose water rozijnen rue rutabaga rye saffron sage salad salmon salsify salt sardine sauce sauerkraut sausage scallions seaweed sherry shrimp sinterklaas smoked pork smoked sausage smoking sorrel sourdough spinach stalk celery strawberries sugar sweetbread sylvester tamarind tarragon tea thyme tomato tuna vanilla veal vegetables verjuice vinegar walnut wheat white wine wijnruit wine winter dishes witte wijn yoghurt

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 October 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 October 2021
  • Griet met rode bessen 4 September 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 July 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 June 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria