Pleased to meet you
Christianne Muusers has studied Dutch Language and Literature at the Utrecht University, and graduated with a major in medieval Dutch literature and minors medieval Latin and paleography and codicology. She then specialized in culinary history, to begin with medieval Dutch cookery books, but gradually spreading out to European cookery books from Antiquity to the twentieth century.
In 2020 Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 was published. Editors Christianne Muusers and Marleen Willebrands, with a contribution by Alexandra van Dongen. Winner of the Gerrit Komrij-award 2020.
In 2016 Christianne Muusers published Het verleden op je bord (The past on a plate), with a selection of recipes from the culinary collection of the Royal Dutch Library. On youtube is a short (1:21 minutes) promotional video of the book.
In 2019 I wrote Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw (The Kitchen Maid’s Secret) with adapted recipes from printed cookbooks from 1746 to 1775 with the word keukenmeid in de title.
On this website Christianne Muusers also presents editions of the three surviving Middle-Dutch culinary manuscripts, with translations in modern Dutch and English (a work in progress), and every two months a historical recipe with an introduction and adaptation for the modern kitchen.
There is also a blog, Wel ende Edelike Spijse, in Dutch, concerning culinary subjects, and an English photoblog, The world from my bedroom window, where for a whole year I took a picture from my bedroom window every day. Just take a look. And in conclusion there is the Coquinaria facebook-page (Dutch).
Bibliography
These publications are all in Dutch.
- Het excellente kookboek van doctor Carolus Battus uit 1593 – Proef de smaak van de 16de eeuw. Christianne Muusers en Marleen Willebrands (ed.), m.m.v. Alexandra van Dongen. (Sterck en De Vreese, 2020). Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
- Het geheim van de keukenmeid – Recepten uit de rijke keuken van de achttiende eeuw. (Het Zwarte Schaap, 2019). Bijbehorende webpagina. Te bestellen bij de boekhandel of bij Bol.
- ‘Nieuwe recepten voor het bereiden van pauw’ In Madoc. Tijdschrift over de Middeleeuwen (jaargang 31-2, 2017, pp.66-74). Op Academia.edu.
- Het verleden op je bord. Vijf eeuwen receptuur uit de culinaire collectie van de Koninklijke Bibliotheek.  (Karakter, 2016).
- âMeid, meester, cuisinier. Een driehoeksverhouding?â In Boekenwereld(31-3, 2015), pp. 50-55.
-  âVette handen en vieze tafellakensâ. Kennis in beeld. Denken en doen in de Middeleeuwen, (Redactie Andrea van Leerdam, Orlanda S.H. Lie, Martine Meuwese, Maria Patijn, Verloren, 2014), pp.72-79.
- âSuiker is goed voor je. Culinaire en medische recepten uit de tiende eeuwâ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011), pp. 21-34.
- âProef het stilleven. Comfits, letterkoeken en marmelade in Nederlandse kookboeken uit de achttiende eeuwâ In Jaarboek 73 De Ghulden Roos (2011), pp. 119-137.
-  âEten en drinken in de Middeleeuwenâ In De middeleeuwse kloostergeschiedenis van de Nederlanden deel II, Het dagelijks leven. (Warner Books, 2011), pp.58-79.
- Kookboek met middeleeuwse recepten. Bijlage bij dvd Kruistocht in spijkerbroek. (2009) Co-auteur Marleen Willebrands.
-  âIn de ban van Behemothâ, Zintuigen in de Middeleeuwen, themanummer van Madoc (jaargang 20-4, 2006; op dnbl.org), pp.164-171.
- Pauwen en pasteien (Coquinaria, 2003). Een boekje met middeleeuwse recepten die zijn klaargemaakt voor een maaltijd op het Muiderslot voor het KRO televisieprogramma Markant Nederland. De eerste druk is uitverkocht, sinds maart 2017 staat er een inhoudelijk ongewijzigde versie op Academia.edu.
- ââ Ende dienet ter tafelenâ. Culinaire recepten uit de Middeleeuwenâ,  Een wereld van kennis (Redactie Erwin Huizinga, Orlanda S.H. Lie, Lenny M. Veltman, Verloren, 2002), pp. 147-167.
Laatste wijziging December 26, 2020