“Maar doet u het eenvoudig: eerst een I”
Banketstaaf of -letter is zo ongeveer het enige traditionele kerstgebak in Nederland. Meestal koopt men het bij de banketbakker of (desnoods) supermarkt, en inderdaad is het best wat werk om zelf te maken. Maar het is toch leuk om een keer zelf te doen, al is het maar om bewondering te krijgen voor ambachtelijke bakkers. Zo zat er bij mij toch een zwak punt in het deeg waar wat amandelspijs uit lekte tijdens het bakken.
Eigenlijk hoeft het recept voor banketletter geen aparte pagina, want de twee bereidingen, amandelspijs en korstdeeg, staan al op Coquinaria, je hoeft ze alleen maar samen te voegen. Maar omdat ik dit jaar (2017) eindelijk weer eens banketstaaf maakte voor Sinterklaas, heb ik er meteen maar foto’s van gemaakt en deze pagina online gezet. De ondertitel van deze pagina is ontleend aan de briljante sketch van Koot en Bie, het Wereldkampioenschap Pentlapoepen.
Gebak, ongeveer 800 gram; voorbereiding 15 minuten; bereiding 30 minuten.
500 gr korstdeeg of bladerdeeg
250 gr amandelspijs
1 ei, losgeklopt
Versiering
abrikozenjam
gekonfijte kersen
sukade of angelica
Voorbereiding
Rol het deeg uit tot een dunne langwerpige deeglap. Vorm een langwerpige rol van 250 gram amandelspijs of banketspijs met een diameter van 2,5 centimeter.
Leg de amandelspijs op het deeg en rol de deeglap om de spijs. Bestrijk de naad met wat water en druk de randen goed op elkaar. Snijd overtollig deeg weg, anders wordt de deeglaag te dik en niet goed gaar tijdens het bakken. Leg de banketstaaf (of -letter) met de naad van het deeg naar onder op de bakplaat.. Als je niet een staaf maar een letter of krans maakt, moet je opletten dat het deeg aan de binnenkant van de bochten niet te dik wordt. Knip desnoods wat deeg weg.
Bestrijk de banketstaaf met wat losgeklopt ei en leg een half uurtje in de koelkast.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 240 °C.
Haal de banketstaaf uit de koelkast en bestrijk nog een keer met losgeklopt ei. Als je bij de versiering amandelen wilt gebruiken, leg je die voor het bakken op de banketstaaf. Bak de banketstaaf/letter gaar in ongeveer 20 minuten (afhankelijk van de dikte van de staaf en je oven). Voor een extra krokante korst zet je tijdens het bakken een bakje water onderin de oven.
Verwarm wat abrikozenjam, wrijf door een zeef. Leg de banketstaaf op een taartrooster en bestrijk de korst met de warme abrikozenjam. Leg de gekonfijte kersen, sukade en/of angelica op de banketstaaf en laat verder afkoelen.
Serveren
Eigenlijk is nog net lauwwarme banketstaaf het lekkerst. Gelukkig kan hij prima in de oven worden opgewarmd. Niet in de magnetron natuurlijk, want dan verliest de korst alle knapperigheid.
Heerlijk bij koffie of thee.
Recepten voor Sinterklaas op Coquinaria
Recept voor roomboterstaaf met amandelspijs gevuld
© Auteur