Naar het overzicht van Tips & technieken
Naar het overzicht met Sinterklaasrecepten
Marsepein hoort bij Sinterklaas, maar er zijn meer toepassingen. Als decoratie op gebak (worteltjestaart), als egaliseerlaag onder fondantglazuur, en gewoon als gerecht, zoals deze egeltjes uit de achttiende eeuw.
Zelf marsepein maken
Dit is simpele marsepein, geschikt voor bijvoorbeeld Sinterklaasfiguurtjes.
250 gr gemalen amandelen
250 gr poedersuiker
enkele druppels amandelessence
1 rauw eiwit
1 tl rozenwater of oranjebloesemwater
½ tl citroensap
Bereiding
Kneed alles goed door elkaar. Verpak in plasticfolie in een voorraaddoos, en laat de marsepein enkele dagen rijpen in de koelkast. Een week mag ook. Van marsepeinfiguurtjes wordt meestal meer gegeten dan het dunne laagje marsepein op de kerstcake. Het is daarom absoluut af te raden bittere amandelen te gebruiken voor deze variant.
Gekleurde marsepein
Marsepein heeft van zichzelf een vuilwitte kleur. Tenzij het gebruikt wordt als ondergrond voor fondantglazuur of vulling in een bonbon, zal het meestal gekleurd worden. Je kunt marsepein door-en-door kleuren, of ervoor kiezen alleen het oppervlak te kleuren.
Alleen de buitenkant kleuren
Voor het aanbrengen van details of als je alleen de buitenkant van marsepein wilt kleuren ga je verven. Neem een theelepeltje kirsch, doe daar wat druppeltjes voedselkleurstof in, en breng deze voedselverf met een penseel aan. Misschien kun je ook een airbrush gebruiken, daar heb ik geen ervaring mee.
Door en door kleuren
Om marsepein helemaal te kleuren kneed je op het laatst kleurstof door het deeg. Vloeibare levensmiddelenkleurstof kun je bijvoorbeeld bij toko’s kopen. Begin met enkele druppeltjes om het effect te beoordelen. Doe er meer bij als je meer kleur wilt. Voor felle kleuren moet je kleurpasta nemen. Die kneed je net als vloeibare kleurstof door het deeg. De kleur wordt intensiever als het deeg een tijdje staat. Voor een zwarte kleur moet je kleurpasta gebruiken, die is er niet als vloeibare kleurstof. Wil je bruin, dan kun je cacaopoeder of oploskoffie door het deeg kneden. Het krijgt dan wel een smaakje.
Als je meerdere kleuren nodig hebt, verdeel je de marsepein na de bereiding in porties. Details breng je achteraf aan met een penseel.
Zelf marsepein maken en kleuren
Marsepein maken is niet moeilijk en leuk om te verwerken. Je kunt het uitrollen en gebak mee bekleden, je kunt het ook als figuurtjes boetseren. En dan een kleurtje geven.
© Auteur