• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Vlierbessenmuffins

Bijzonder lekker, lekker bijzonder

VlierbessenoogstVanaf half augustus beginnen vlierbessen te rijpen. Als je een struik in de tuin hebt staan (of zoals bij mijn zus in Zoetermeer, op gemeentegrond naast de tuin), kun je vanaf dan tot begin oktober de mooie trossen glimmend zwarte besjes plukken en er allerlei heerlijks mee maken. Bij mij heeft zich spontaan een vlier gevestigd. Hij is in één jaar tijd tot halverwege de ramen op de eerste verdieping gekomen. Gelukkig staat hij op een plekje waar hij van mij z’n gang mag gaan. Wordt het te gek, dan pak ik de snoeischaar.
De vlier (Sambucus niger) is een heel interessante struik/boom, zie het recept voor vlierbloesemsiroop. Maar ik heb voor de liefhebbers ook alvast een recept voor heerlijke vlierbessen-appeljam op de site gezet. En voor wie van muffins houdt, is er een recept voor winterse speculaasmuffins.

Zo mislukken muffins nooit

Over het bakken van muffins: Dit kan niet mislukken, als je je maar aan de volgende regels houdt.

  • Vet de muffinvorm goed in. De muffin zal nooit mooi uit de vorm komen als je dat niet hebt gedaan, want het gebak zal blijven plakken aan dat éne plekje dat je hebt overgeslagen.
  • Je hebt twee kommen nodig. In één kom gaan alle droge ingrediënten, in de andere kom alle vloeibare ingrediënten.
  • Een theelepel is niet zomaar een lepel. Het is een afgesproken maat: 5 milliliter, ofwel de inhoud van 5 gram water. De theelepeltjes die wij gebruiken zijn veel kleiner, slechts de helft of zelfs maar een kwart van die hoeveelheid. Houd daar rekening mee. En één eetlepel is drie theelepels, heeft dus een inhoud van 15 milliliter.
  • Doe altijd de droge kom bij de natte kom, niet omgekeerd.
  • Meng het beslag niet totdat het glad is, het MOET klonterig blijven.
  • Laat de muffins vijf minuten buiten de oven afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.

Voor 16 muffins. Voorbereiding 15 minuten; bereiding 20 minuten + 5 minuten afkoelen.

Vlierbessenmuffins

Droge kom
250 gr bloem
175 gr suiker
2 tl bakpoeder
¼ tl zuiveringzout
¾ tl zout
1 tl kaneelpoeder
½ tl gemberpoeder
¼ tl kruidnagelpoeder
Natte kom
2 eieren
2½ dl melk
125 gr boter
150 gr vlierbessen zonder takjes, twijgjes, blaadjes
En verder
boter om de bakvormen in te vetten

Voorbereiding

Meng alles voor de droge kom goed door elkaar.
Smelt de boter op laag vuur of in de magnetron op half vermogen. De boter mag niet verkleuren. Kluts de eieren door de melk, giet dan de boter erbij en kluts weer.
Vet de muffinvormen goed in met boter.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de droge kom bij de natte kom, roer kort door met een vork. Doe de vlierbessen erbij. Het mengsel moet klonterig blijven.
Schep het beslag in de muffinvormen, vul tot tweederde want het beslag rijst.
Zet de vorm in de oven. Controleer na achttien minuten of de muffins gaar zijn (een tandenstoker komt er droog uit). Als ze nog niet gaar zijn, na twee minuten weer controleren.
Je kunt het beslag ook in een cakevorm doen, en vijftig minuten bakken.
Laat vijf minuten afkoelen, haal dan de muffins (of quickbread) uit de vorm en laat op een taartrooster verder afkoelen.

Serveren

Lekker bij koffie of thee, zowel nog warm uit de oven als afgekoeld. Af en toe voel je een knappertje tijdens het eten van de muffins, dat zijn de vlierbespitjes.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Bakpoeder en zuiveringzout

Zie de pagina over Rijsmiddelen

Het recept voor lekkere muffins met vlierbessen

© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Zoet gebak Tagged With: vlierbes, muffin Gepubliceerd op 16 september 2011Laatste wijziging 17 november 2019

Previous Post: « Vlierbessen-appeljam
Next Post: Vier keer vla »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria