Bijzonder lekker, lekker bijzonder
Vanaf half augustus beginnen vlierbessen te rijpen. Als je een struik in de tuin hebt staan (of zoals bij mijn zus in Zoetermeer, op gemeentegrond naast de tuin), kun je vanaf dan tot begin oktober de mooie trossen glimmend zwarte besjes plukken en er allerlei heerlijks mee maken. Bij mij heeft zich spontaan een vlier gevestigd. Hij is in één jaar tijd tot halverwege de ramen op de eerste verdieping gekomen. Gelukkig staat hij op een plekje waar hij van mij z’n gang mag gaan. Wordt het te gek, dan pak ik de snoeischaar.
De vlier (Sambucus niger) is een heel interessante struik/boom, zie het recept voor vlierbloesemsiroop. Maar ik heb voor de liefhebbers ook alvast een recept voor heerlijke vlierbessen-appeljam op de site gezet. En voor wie van muffins houdt, is er een recept voor winterse speculaasmuffins.
Zo mislukken muffins nooit
Over het bakken van muffins: Dit kan niet mislukken, als je je maar aan de volgende regels houdt.
- Vet de muffinvorm goed in. De muffin zal nooit mooi uit de vorm komen als je dat niet hebt gedaan, want het gebak zal blijven plakken aan dat éne plekje dat je hebt overgeslagen.
- Je hebt twee kommen nodig. In één kom gaan alle droge ingrediënten, in de andere kom alle vloeibare ingrediënten.
- Een theelepel is niet zomaar een lepel. Het is een afgesproken maat: 5 milliliter, ofwel de inhoud van 5 gram water. De theelepeltjes die wij gebruiken zijn veel kleiner, slechts de helft of zelfs maar een kwart van die hoeveelheid. Houd daar rekening mee. En één eetlepel is drie theelepels, heeft dus een inhoud van 15 milliliter.
- Doe altijd de droge kom bij de natte kom, niet omgekeerd.
- Meng het beslag niet totdat het glad is, het MOET klonterig blijven.
- Laat de muffins vijf minuten buiten de oven afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt.
Voor 16 muffins. Voorbereiding 15 minuten; bereiding 20 minuten + 5 minuten afkoelen.
Droge kom
250 gr bloem
175 gr suiker
2 tl bakpoeder
¼ tl zuiveringzout
¾ tl zout
1 tl kaneelpoeder
½ tl gemberpoeder
¼ tl kruidnagelpoeder
Natte kom
2 eieren
2½ dl melk
125 gr boter
150 gr vlierbessen zonder takjes, twijgjes, blaadjes
En verder
boter om de bakvormen in te vetten
Voorbereiding
Meng alles voor de droge kom goed door elkaar.
Smelt de boter op laag vuur of in de magnetron op half vermogen. De boter mag niet verkleuren. Kluts de eieren door de melk, giet dan de boter erbij en kluts weer.
Vet de muffinvormen goed in met boter.
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 °C.
Doe de droge kom bij de natte kom, roer kort door met een vork. Doe de vlierbessen erbij. Het mengsel moet klonterig blijven.
Schep het beslag in de muffinvormen, vul tot tweederde want het beslag rijst.
Zet de vorm in de oven. Controleer na achttien minuten of de muffins gaar zijn (een tandenstoker komt er droog uit). Als ze nog niet gaar zijn, na twee minuten weer controleren.
Je kunt het beslag ook in een cakevorm doen, en vijftig minuten bakken.
Laat vijf minuten afkoelen, haal dan de muffins (of quickbread) uit de vorm en laat op een taartrooster verder afkoelen.
Serveren
Lekker bij koffie of thee, zowel nog warm uit de oven als afgekoeld. Af en toe voel je een knappertje tijdens het eten van de muffins, dat zijn de vlierbespitjes.
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Bakpoeder en zuiveringzout
Zie de pagina over Rijsmiddelen
Het recept voor lekkere muffins met vlierbessen
© Auteur