• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet

Stokbrood met kruidenboter op de barbecue

Kruidenstokbrood van de barbecueAls je toch aan het roosteren bent, kun je heel makkelijk stokbrood met kruidenboter maken. Ik waarschuw maar vast: met één stokbrood red je het niet, zó lekker is het! Geen barbecueweer? Dan rooster je het brood gewoon in de oven.

Overigens, om de een of andere reden wordt kant & klare kruidenboter flink aangelegd met water. Als je bang bent voor calorieën, dan kun je beter wat minder eten van iets dat goed is bereid dan veel eten van een minder product. Kies voor kwaliteit boven kwantiteit.

Bijgerecht voor 4 tot 8 personen (4 stokbroden van 30 cm); voorbereiding 15 minuten; bereiding 10 minuten.

Stokbrood met kruidenboter van de grill2 afbakstokbroden
aluminiumfolie

Kruidenboter
150 gr boter
1 tl tot 1 eetl vers citroensap
3 à 5 tenen knoflook
2 à 4 eetl peterselie
flink witte peper uit de molen
½ tl zout
eventueel extra grof zeezout

Voorbereiding

Kruidenboter – Laat de roomboter op kamertemperatuur komen. Pel de knoflooktenen, halveer ze en verwijder de kiem. Hak de peterselie fijn. Meng alles door de zachte boter; ik gebruik daarvoor het liefst een vork. Als je een knispertje in de boter lekker vindt, doe je er wat grof zeezout bij.

Stokbrood – Ik gebruik tamelijk korte stokbroden, dan passen ze beter op de barbecue. Snijd het ongebakken stokbrood met een broodmes in plakken, maar ga niet door het brood heen. Als dat toch af en toe gebeurt, is dat niet heel erg want de boter plakt het brood weer aan elkaar, en de folie houdt alles op zijn plaats. Stop in elke snede een likje kruidenboter. Eventue4el besmeer je de bovenkant ook heel dun met wat kruidenboter. Soms vind ik dat lekker, vaak doe ik het niet.. Druk het brood goed tegen elkaar, en leg het op een vel aluminiumfolie. Wikkel de alumiumfolie om het stokbrood, sluit ook de uiteinden goed af zodat er geen boter uit kan lekken. Neem niet te veel folie, want veel lagen folie isoleren meer. Bewaar het brood tot gebruik in de koelkast. Welke kant van de folie je gebruikt, maakt niet heel veel uit (zie hier).

Bereiding

Leg het ingepakte brood op het rooster van de barbecue, waar plek is. Beter iets aan de rand dan in het midden Het brood heeft 10 tot 12 minuten nodig. Keer af en toe zodat het brood overal een lekker bruin korstje krijgt. Omdat het kruidenstokbrood het lekkerst is als het nog warm is, leg je de stokbroden na elkaar op de barbecue en niet allemaal tegelijk. Heb je toch te veel stokbroden gemaakt, dan kun je een ingepakt, niet afgebakken stokbrood nog een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt het zelfs in de oven afbakken (10 à 15 minuten op 220 °C).

Serveren

Aluminiumfolie koelt verrassend snel af. Leg het brood op een plank, en pak het uit. De sneetjes stokbrood kun je makkelijk van het brood afbreken.

Wat doe je nog meer met kruidenboter?

In het Frans heet kruidenboter beurre maître d’hôtel. Het wordt gegeven bij geroosterde of gebakken biefstuk of vis, en bij bijvoorbeeld gekookte worteltjes, sperzieboontjes of doperwtjes. Een ouderwetse maar leuke manier om te serveren is om de zachte boter in toefjes te spuiten en die te koelen.

Kruidenboter – Variaties

Met kruidenboter kun je heel veel variëren. Meer, andere of gedroogde tuinkruiden of specerijen erbij, de knoflook weglaten, ui of bosui erbij, truffel of gedroogde paddenstoelen, verzin maar wat.

Stokbrood met kruidenboter van de barbecue, een makkelijk recept
Als je toch aan het roosteren bent, is het een kleine moeite om ook brood op het rooster af te bakken.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Bijgerecht, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: barbecue, brood, peterselie, knoflook Gepubliceerd op 25 juli 2018Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Beignets van wijnrankblad
Next Post: Pizzasteen – Gebruik en onderhoud »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria