• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • De Boekenval
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Valentijnsdag
    • Coquinaria katten
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Ei in de hoofdrol

Pizzasteen – Gebruik en onderhoud

Naar het overzicht van Tips & technieken

Pizzasteen op houtskool met het allerlaatste havermoutkoekjeDoor te bakken op een pizzasteen imiteer je tot op zekere hoogte het bakken in een ouderwetse houtgestookte oven. Daarin bak je direct op de flink hete bodem van de oven, en niet op een rooster of bakplaat. Je kunt overigens meer op een pizzasteen bakken dan alleen maar pizza’s. Ook brood en bepaalde koekjes gaan prima. En je kunt een pizzasteen zowel in een oven als op een vuurschaal of barbecue gebruiken. Ik had mijn steen direct op de houtskool gelegd, maar toen werd hij wel heel erg heet. Beter is om hem op een kleine afstand van de hittebron te leggen.

Zo’n keramische steen ziet er heel mooi uit als hij nieuw is. Maar hij is er om te gebruiken. Dat betekent dat er hoe dan ook vlekken op komen, en dat is helemaal niet erg. Met al die hitte zit er heus geen bacterie meer op.

O ja, een recept voor pizza staat natuurlijk ook op Coquinaria! Maar dan maak ik meestal een plaatpizza. Ik gebruik de baksteen op de barbecue, of in de oven om brood op te bakken.

Dit moet je NIET DOEN!

Of je nu een keramische pizzasteen, leisteen of graniet gebruikt, je vet hem nooit in. Strooi er eventueel wat meel op, dat is alles.

Een hete steen moet je niet laten schrikken. Dus sprenkel er vooral geen (koud) water over om hem af te laten koelen. Laat de steen dat rustig in zijn eigen tempo doen.

Als er aanbaksels op de steen zitten, schraap je die eraf met een plastic spatel of een stevige steenborstel. Gebruik geen barbecueborstels van metaal.

Gebruik nooit afwasmiddel. Als je de (afgekoelde) steen wilt afspoelen, dan doe je dat met uitsluitend water.

Op Wikihow staan meer methoden om een pizzasteen schoon te maken.

 

Filed Under: Keukengerei, Basistechniek Tagged With: barbecue Gepubliceerd op 5 augustus 2018Laatste wijziging 29 november 2019

Previous Post: « Stokbrood met kruidenboter op de barbecue
Next Post: Basisrecept – Vanilleroomijs »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Middeleeuwse zalmballetjes met peterseliepesto

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Groene asperges met amandelsaus

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

De Boekenval

De Boekenval is het boekwinkeltje van Coquinaria, met oudere en nieuwe kookboeken en boeken over eten, maar ook over andere onderwerpen. Soms weet ik niet eens meer hoe ik eraan kwam. Ik heb veel te veel boeken. Kijk op boekwinkeltjes bij De Boekenval.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • De Boekenval (4)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (382)
    • Prehistorie (2)
    • Romeins (13)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (29)
    • 18de eeuw (26)
    • 19de eeuw (37)
    • 20ste eeuw (16)
    • Traditioneel (70)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (348)
    • Nederland (99)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (35)
    • Frankrijk (47)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (379)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (3)
    • Pasta (19)
    • Snack (44)
    • Voorgerecht (76)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (91)
    • Bijgerecht (103)
    • Nagerecht (34)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (18)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (13)
    • Condiment (18)
  • DIEET (280)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (119)
    • Met vis (pescetarisch) (71)
    • Met vlees (125)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gort granaatappel groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Groene asperges met amandelsaus 28 maart 2021
  • Zalmballetjes uit de veertiende eeuw 25 maart 2021
  • Spaanse eieren (Huevos alla Flamenca) 23 december 2020
  • Gepekelde ansjovis 19 december 2020
  • Barokke bloemkool uit Italië 13 december 2020

© Copyright 2002–2021 Christianne Muusers - Coquinaria