Dit is een favoriet van mij als het warm is. Het recept komt uit Het grote boek met de heerlijkste salades en koude schotels, ik heb alleen een deel van de mayonaise vervangen door yoghurt. En het zijn mijn eigen woorden. Het is moeilijk deze salade aantrekkelijk te fotograferen, maar hij is erg lekker.
Lunchgerecht of hoofdgerecht voor 2 tot 4 personen; bereiding 20 minuten plus 2 uur in de koelkast.
125 gr langkorrelige rijst
1 blikje tonijn
100 gr ingemaakte zoetzure zilveruitjes, uitgelekt
1 rode paprika in blokjes
Saus
4 eetl mayonaise
2 eetl zure yoghurt (dus geen ‘milde’)
2 eetl kappertjes
2 eetl kappertjesvocht
zout en witte peper naar smaak
geraspte schil van ½ citroen (zo doe je dat)
Bereiding
Kook de rijst gaar zoals je gewend bent. Spoel af in de zeef onder de koude kraan en laat even uitlekken.
Roer alle ingrediënten van de saus door elkaar. Meng de ingrediënten voor de salade, schep de saus erdoor. Zet minstens een uur in de koelkast.
Serveren
Als voorgerecht, lunchgerecht, of zelfs als hoofdgerecht (met groene salade). Ik geef er de voorkeur aan de salade eerst weer op kamertemperatuur te laten komen, maar hij kan ook koelkastkoud op tafel worden gezet.
Bibliografie
Genoemde edities zijn in mijn bezit of door mij geraadpleegd. De links verwijzen naar verkrijgbare edities.
- Christian Teubner en Annette Wolter, Het grote boek met de heerlijkste salades en koude schotels. Teubner, 1984.
Een recept voor zomerse rijstsalade met tonijn
Als het echt te heet is om nog te barbecuen, dan is een maaltijdsalade het allerlekkerst. Deze frisse rijstsalade met tonijn uit blik is snel klaar, hij moet alleen een uurtje in de koelkast staan voordat je hem serveert.
© Auteur
Laatste wijziging 25 maart 2021