• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Gazpacho

Soep voor als het heel heet is

Deze koude Spaanse soep maak ik als complete maaltijd wanneer het dertig graden is. Ik ga er dus van uit dat het in mei en juni héél mooi weer wordt. Gazpacho is eigenlijk een voorgerecht. Als je dit – zoals ik  – als hoofdgerecht eet, is het goed de maaltijd te besluiten met wat stukken kaas. De groenten worden rauw gepureerd en gebonden met broodkruim. Het is belangrijk dat de soep na bereiding een paar uur in de koelkast kan rusten, zodat de verschillende smaken aan elkaar kunnen wennen. Gebruik een zeer goed afsluitbare bak, vanwege eventuele komkommerlucht.
Voor- of hoofdgerecht voor zes personen; voorbereiding/bereiding 20 minuten + 2 uur in de koelkast.

Andere hittegolfgerechten: Peperonata en Watermeloensorbetijs. Andere koude soep: Chlodnik.

Gazpacho met garnituurVoor de soep
600 gr tomaten met smaak
1½ komkommer, geschild
1 flinke ui
1 rode paprika
2 tenen knoflook uit de knijper
6 sneetjes casinowit (twee dagen oud)
8 dl water
½ dl rode wijnazijn
1 eetl zout (anders wordt de soep flauw)
1 klein blikje tomatenpuree

Vlak voor serveren
½ dl olijfolie extra vergine plus eventueel wat extra

En verder
½ komkommer, geschild
1 ui
1 groene paprika
broodblokjes van 4 sneetjes casinowit (twee dagen oud)
1 knoflookteentje, gepeld en gehalveerd (eventueel)
olijfolie

Voorbereiding

Ontvel de tomaten. Snijd de korsten dun van het brood, en snijd het brood in blokjes. Je kunt de korst ook aan het brood laten, neem dan vijf sneetjes in plaats van 6. Snijd de groente voor de soep na het wassen in kleine blokjes. Vermeng groente en brood in een grote kom. Als je gezeefde tomaten gebruikt in plaats van verse (zie opmerking hieronder), doe je die tegelijk met het water en de azijn erbij. Pureer dit in gedeelten in de blender, of zet de staafmixer erop. Zet de soep goed afgedekt minstens twee uur in de koelkast.

Bereiding

Snijd de overige groenten vlak voor het opdienen in mooie kleine dobbelsteentjes.
Snijd van de vier boterhammen de korst dun af, en snijd ze ook in dobbelsteentjes. Verhit ruim olijfolie in een koekepan met de knoflookhelften. Verwijder de knoflook, roerbak dan in dezelfde olie de broodblokjes goudbruin. Laat kort uitlekken op keukenpapier.

Serveren

Roer vlak voor het opdienen de extra vergine olijfolie door de gazpacho (gebruik een garde). Giet de soep in een mooie schaal om aan tafel uit te serveren, of in individuele borden of kommen. Serveer je in borden of kommen, dan is het mooi om een spiraaltje olijfolie te maken.

Verdeel de blokjes groenten per soort in kommetjes; de broodblokjes gaan ook in een kom. Zet de kommetjes op tafel. Iedereen kan de soep dan vullen wat hij/zij lekker vindt.

Bewaren

Je kunt deze soep een dag, hooguit twee, bewaren in de koelkast. Niet langer, omdat er komkommer in zit. Misschien is dat persoonlijk, maar een gerecht met komkommer kan een afschuwelijke komkommerlucht verspreiden. Je kunt de soep niet invriezen, en ook niet inmaken. Kant & klaar gekochte gazpacho is niet van ongekookte groente gemaakt. Om de soep veilig in te maken, moet de soep verhit worden tot bijna 120 °C, een temperatuur die je niet in een gewone hogedrukpan bereikt. Dit geldt voor alle gerechten met weinig suiker of zuur.

Opmerking

Als er geen lekkere verse tomaten te krijgen zijn neem je een pondspak gezeefde tomaten van een goed merk. Neem geen genoegen met Wasserbomben. En ook niet met C-merk gezeefde tomaten, want zo’n pakje is veel wateriger dan iets duurdere merken.

Het recept voor Gazpacho, Spaanse koude groentensoep
Deze koude Spaanse groentensoep met tomaat, paprika en komkommer en gebakken broodblokjes is heerlijk als er een hittegolf heerst. Je eet het als voorgerecht, als lunch, of zelfs als hoofdgerecht.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Spanje, Soep, Vlees noch vis (vegetarisch) Tagged With: komkommer, hittegolf, tomaat, paprika Gepubliceerd op 1 mei 2002Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Kapoen met kappertjessaus
Next Post: Kip met bramensaus »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria