Enige tijd geleden kreeg ik een vermanend mailtje van iemand over het gebruik van ossewit voor het frituren van patat frites. Wist ik dan niet dat dierlijke vetten ongezond zijn? Ja, natuurlijk weet ik dat sommige dierlijke vetten minder gezond zijn dan sommige plantaardige vetten. En voor sommige mensen is het erg belangrijk dat zij hiermee rekening houden. Maar als je gezond bent kan en mag je alles eten, als je dat maar met mate doet en afwisseling brengt in je menu. Voor die ene keer in de zes maanden dat ik patat frites bak in ossewit frituur ik diverse keren in zonnebloemolie, sojaolie met een vleugje sesamolie, olijfolie, en zelfs geklaarde boter of reuzel. Ik bewaar alle oliën en bakvetten in flessen en potten (olie waarin vis is gebakken ook apart), met een etiket waarop ik bijhoud hoe vaak en wanneer ze zijn gebruikt. En als ik weer frietjes bak, pak ik toch ossenwit, omdat ik dat het lekkerste vind.
Vetten hebben een slechte naam. Ze zijn dikmakers en ziekmakers. Maar we worden vooral te dik door te veel te eten. De industrie helpt ons daar een handje bij. Verpakkingen worden groter en voortdurend wordt gesuggereerd dat omdat iets ‘gezond’ is je er dus vooral zoveel mogelijk van moet eten. Veel is Goed. Voor de omzet, niet voor ons. En dezelfde industrie die ons zo liefdevol vetmest, spekt vervolgens haar beurs door ons middeltjes aan te smeren die een slank en strak lijf beloven zonder dat we daar ook maar iets voor hoeven te doen, behalve natuurlijk hun dieetproduct kopen. Bloggers liften enthousiast mee op de onzekerheid en onwetendheid van de consument. Al die ‘lifestyle-adviezen’, pilletjes en kuurtjes hebben vaak wel enig effect, maar we hebben ze eigenlijk helemaal niet nodig. Afvallen is te vergelijken met stoppen met roken: het gaat alleen als je het echt wilt. Afvallen zit tussen je oren.
Hieronder staat het ‘Coquinaria-dieet’: tien punten die kunnen helpen bij afvallen. Als je je hieraan houdt, raak je beslist gewicht kwijt, maar langzaam. Als je op gewicht bent moet je uitkijken dat je niet weer net zo veel gaat eten als voordat je ging lijnen. Eet normaal, maar neem kleine porties en gebruik geen dieetproducten. Overigens, een goed moment om met afvallen te beginnen is na een flinke buikgriep. Je bent dan al wat kilo’s kwijt en je maag is niet meer gewend aan (te) grote porties. Helaas valt een buikgriep niet te plannen, en is het ook geen pretje …
Er zijn mensen die om medische redenen een dieet moeten volgen, of medicijnen moeten gebruiken die gevolgen hebben voor het lichaamsgewicht. Al mijn opmerkingen over de waan van de dag, over afslankpilletjes en rare diëten gaan niet over hen, dat spreekt vanzelf.
Overigens, dieetgoeroes kunnen soms de plank behoorlijk misslaan. Zo verzekerde voedingsconsulente Sonja Bakker ooit in antwoord op een lezersvraag in het regionale dagblad de Gooi & Eemlander (eind juli 2006) dat sushi zéker een gezonde maaltijd was, als je er maar zoiets als RIJST bij at. Toen ik haar in een mailtje erop wees dat sushi al een rijstgerecht is, en dat je daar dus vooral géén rijst bij moet gaan eten, kreeg ik als antwoord: “Gebruik je bij de maki sushi dan ook rijst en een salade heb je een volwaardige maaltijd.” En wat is maki-zushi? Een RIJSTrol, die meestal met groente is gevuld, en een enkele keer met vis of ei. Kortom, Sonja Bakker (of een stagiair die onvoldoende werd gecontroleerd) wist eigenlijk niet waar ze het over had. Gebruik je gezonde verstand dus vooral ook bij dieetboeken (alle boeken, niet alleen van SB). Het lijkt wel lekker makkelijk, zo precies voorgekauwd krijgen wat je kan en mag eten, maar wat doe je als je je streefgewicht hebt bereikt? De kans is groot dat je weer terugvalt in je oude voedingspatroon, terwijl, als je afvalt met kleine wijzigingen in je eigen eetgewoonten, je dit blijft volhouden. Een goede diëtist kan overigens wél handreikingen bieden bij het verantwoord afvallen, die bovendien aansluiten op je eigen leef- en voedingspatroon.
De meeste mensen eten te weinig groente (en te veel koolhydraten), en dan alleen bij de hoofdmaaltijd. Je komt makkelijk aan je dagelijks groente-portie als je meer ‘groentemomenten’ op een dag neemt. Groene smoothies en salades zijn goede voorbeelden, maar omdat ik graag soep eet, staat er ook een reeks soeprecepten met groente als basis op Coquinaria: Simpele Soep.
Op de site van het Voedingscentrum staat heel veel informatie over overgewicht, ziekten en allergieën, zwangerschap en kinderen, wetgeving, voedselveiligheid en gezonde voeding. Realiseer je wel dat deze voorlichting een uiterste houdbaarheidsdatum heeft. Met veranderende inzichten en politieke agenda’s wijzigt ook de aangeboden informatie. Als je met een rekenmachientje in de hand wilt gaan koken kijk je op Voedingswaardetabel wat je het beste kunt bereiden. En als je geen vertrouwen hebt in het Coquinaria-dieet dan kijk je maar op de Dieetpagina.
Over voedingsmiddelentabellen op mijn blog
Laatste wijziging juni 9, 2019