Palingroken in Kortenhoef

Oorspronkelijk stonden deze foto’s op mijn Volkskrantblog, maar de Volkskrant doekte de hele blogafdeling op. Mijn nieuwe blog staat hier, maar de verslagen van het Nederlands kampioenschap palingroken in 2008 en 2010 heb ik op deze website gezet.

Het recept dat ik naar aanleiding van dit NK Palingroken heb gemaakt is Soesjes gevuld met palingmousse. Over het zelf roken van voedsel heb ik hier geschreven, met een recept voor Warmgerookte zalm erbij, en dan zijn er nog de recepten voor Chinese gerookte kabeljauw en Gerookte kip. En tot slot: boekenbesprekingen van boeken over roosteren en roken op de site kookboekrecensies.

Op de Kortenhoefse dijk. Echt, alles ruikt hier naar gerookte vis. Volgens de thermometers op de rookkasten wordt de paling gerookt met temperaturen tussen de 45 en 60 graden Celsius.

 

Palingen in een rookton. De achterste rij palingen, met een ring door de neus, zijn wedstrijdpalingen. De rest is voor de verkoop. Als de rook op gang is, wordt de ton afgedekt met juten zakken.

 

Deze roker heeft een urker hemd aan, maar hij komt uit Brabant, vertelde hij. Vandaag worden de palingen op hogere temperatuur en korter gerookt dan normaal, anders zijn ze niet op tijd klaar. Maar ze zijn nog steeds ontzettend lekker.

 

Deze aardige meneer houdt en houdt van exotische dieren. De slang valt niet eens uit de toon bij al die palingen. Ik mocht hem aaien (de slang dus), hij voelde warmer aan dan ik verwacht had.

 

Dit is niet een rookton, maar een rookkast. Die kun je ook kopen, om zelf voedsel te roken.

Het NL kampioenschap Palingroken in Kortenhoef
© Auteur Christianne Muusers