• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd
  • Engels

Roken in een rookoventje of een pan

De techniek van het roken

Een recept voor warmgerookte zalm
Roken in een wok

1. Het rookoventje

De onderdelen van een rookoventjeOp de foto links de onderdelen van een rookoventje. Dit is mijn exemplaar dat ik in 1988 heb gekregen. Inmiddels bijna dertig jaar oud, maar het werkt nog steeds prima.

1 – De rookdoos.
2 – De standaard waarin de brander kan worden geplaatst. Zo kun je buiten roken. Binnen kan het rookoventje ook op een gasfornuis.
3 – De lekbak.
4 – De roosters. In dit oventje kan in twee lagen boven elkaar worden gerookt.
5 – De deksel.
6 – De brander. Brandstof: brandpasta.
7 – Het dekseltje van de brander. Eén vol dekseltje houtmeel is voldoende om een zij zalm te roken.

Het voorbereiden van het rookoventje

Voor het roken leg je een velletje aluminiumfolie op de bodem van de doos, met de glimmende kant naar boven. Daarop strooi je het houtmeel. Daarop plaats je de lekbak, en daaroverheen één of beide roosters die met wat olie zijn ingevet. Wat je wilt roken gaat natuurlijk op die roosters. Dan schuif je de deksel dicht, en plaats je het oventje op een hittebron. Je kunt de doos op een gaspit (groot of gemiddeld) plaatsen. Eerst enkele minuten het vuur hoog laten om het hout te laten smeulen, daarna kan het vuur lager. Gebruik je de bijgeleverde brander, dan vul je die eerst met brandpasta. Je plaatst de brander in de standaard, steekt de brandstof aan, en zet de afgesloten doos op de standaard. Dit kun je ook buitenshuis doen.

Twee lagen zalmforelfilets, na het pekelen en voor het roken.

 

Het gesloten rookoventje op het fornuis.

 

Houtmeel vóór het rokenHet houtmeel op de aluminiumfolie op de bodem van het rookoventje voor het roken.

 

Houtmeel ná het roken

En zo ziet het houtmeel eruit na het roken.

 

 

2. Roken in een pan

Als je geen rookoventje hebt of wil aanschaffen, dan kun je ook in een gewone pan roken.

Gewone pan, voorbereid om te rokenBekleed een kookpan met twee lagen alufolie, ruim overhangend, glimmende kant boven. Daarop strooi je houtmeel. Op een rooster of aan twee kanten opengesneden blikje zet je een bord als lekbak. De vis leg je op bamboestokjes.

 

Gesloten pan op het gasfornuis

Sluit de pan met een deksel dat ook ruim met alufolie is bekleed. Kreuk de folie van pan en deksel in elkaar om goed af te sluiten.

 

De vis is gerookt

Een stuk zalm filet na het roken.

 

Het houtmeel na het roken. Het is niet gelijkmatig verkoold.Het houtmeel op de bodem van de pan na het roken. Je kunt zien dat de verbranding niet gelijkmatig was. Waarschijnlijk stond de pan niet recht boven de pit.

 

Roken in een rookoven of een gewone pan: instructieve foto’s
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Basistechniek Tagged With: roken Gepubliceerd op 30 juni 2003Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Mosterd-dillesaus
Next Post: Zelf verse pasta maken »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria