Vla op Coquinaria

Het bekendste toetje in bekende en onbekende variaties

Met het publiceren van het negende recept voor vla op Coquinaria wordt het tijd om hier een overzichtspagina aan te wijden. De eerste vier staan samen op een pagina, de andere hebben ieder een eigen pagina.

 

Vanillevla

Chocoladevla

Hopjes- en caramelvla

Sinaasappelvla

Sinaasappelflan

Zabaglione (hist)

Ratafia custard (hist)

Crême brulée (hist)

Kersenvla (hist)

.

Tips & Trucs

  1. Gebruik als je vla met ei(dooier) bindt een electrische handmixer bij de bereiding. Niet alleen is de vla dan sneller klaar, maar je kan deze ook rechtstreeks op het vuur bereiden in plaats van au-bain-marie, omdat hij veel minder snel schift.
  2. Als de vla de gebonden is, moet je hem meteen overgieten in een kom, anders stolt de vla op de bodem en aan de randen van de hete pan.
  3. Vla waarin melk of room is gebruikt, zal bij afkoelen een vel krijgen. Dek in de kom meteen af met plasticfolie dat je direct op de vla legt, dan krijgt dat vel geen kans.
  4. Als je eieren of eidooiers gebruikt, moet je die eerst geleidelijk vermengen met een beetje van de hete vloeistof voordat ze in de pan gaan, en de vla mag niet meer koken als de eieren er eenmaal in zitten.
  5. Je kunt bij alle recepten minder of meer suiker gebruiken dan er staat, en je kunt kiezen voor room, volle, halfvolle of magere melk.
  6. Vla kun je ook warm eten, vooral vanillevla is dan overheerlijk. Maar vla bewaren doe je in de koelkast, twee tot drie dagen.