Gehaktballetjes in tomatensaus – Overzicht

Meteen naar het overzicht van alle recepten voor gehaktballetjes in tomatensaus

Omdat ze zo lekker zijn

Gehaktballetjes in tomatensaus kom je in allerlei varianten over de hele wereld tegen. En dat is niet zomaar, het is gewoon een hele lekkere combinatie waar ook de meeste kinderen dol op zijn! Daarom verzamel ik op deze pagina een aantal varianten. Het begon in januari 2009 met twee recepten, en af en toe komt er een recept bij. Inmiddels staan alle recepten op een eigen pagina, anders werd deze pagina nogal onoverzichtelijk.

Een paar algemene opmerkingen vooraf

Om de ingrediënten voor de gehaktballen te mengen, kun je het beste met de volle (gewassen) hand in de kom grijpen en knijpen. Als je dat te aards vind, gebruik je maar een vork of keukenmachine, maar dat is dus eigenlijk niet nodig. Bovendien worden je handen toch vies als je de balletjes gaat rollen. Je kunt het beste éérst gehakt, ei en kruiderij mengen, en op het laatst het bindmiddel (paneermeel, bloem, broodkruim), zodat je goed kunt bepalen wanneer het gehaktmengsel goed is om balletjes van te maken. Het mengsel moet stevig genoeg zijn dat de balletjes niet uit elkaar vallen, maar niet zó stevig dat de balletjes hard en kruimelig worden.

Voor alle recepten geldt dat je zelf kunt bepalen hoe groot je de ballen maakt. Ik vind over het algemeen een formaat dat iets groter is dan een soepballetje het prettigst, zo’n drie tot vijf centimeter in doorsnede. Ik heb ooit in Duitsland Leberknödelsuppegegeten. Ik verwachtte een soep met balletjes, maar er bleek één flinke tennisbal in een ondiep soepvijvertje te drijven.

Tomaten zijn in veel vormen te koop. Er zijn natuurlijk verse tomaten, maar die zijn vaak niet erg smakelijk. Daarom gebruik ik in onderstaande recepten ook alternatieven, zoals gezeefde tomaten, tomatenstukjes op sap, en tomatenpuree. Zelfs tomatenketchup komt een keertje langs.
Voor alle gerechten geldt, dat je de gehaktballetjes kunt vervangen door sojaballetjes. Dan heb je een vegetarisch gerecht. Het is natuurlijk wel zo dat de kruiderij die door het gehakt gaat er niet in zit als je kant en klare sojaballetjes gebruikt, dus de smaak zal ietsje anders zijn.

De recepten

Klik op de afbeeldingen of op de tekstlinks voor de recepten.

    

Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus

Indiase gehaktballetjes in tomatensaus

Chinese gehaktballetjes in tomatensaus

Ouderwetse gehaktballetjes in tomatensaus

Laatste wijziging 16 januari 2018