• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Het Coquinaria-dieet

Indiase gehaktballetjes in tomatensaus

Naar het overzicht van alle recepten voor gehaktballetjes in tomatensaus
Er zitten tomaten in de saus, en er zijn gehaktballetjes. Je kunt dit gerecht dus ‘gehaktballetjes in tomatensaus’ noemen. Het Indiase gerecht heet Kofta kerrie. Kofta of kofte is een Perzisch woord, dat in Zuidoost-Europa, het Midden Oosten en het Oosten ‘gehaktbal’ betekent. En kerrie of curry betekent dat deze balletjes in een kruidige (Indiase) saus worden geserveerd. Een kerriegerecht hoeft overigens niet per se kerriepoeder te bevatten. Kerriepoeder is niet één specerij, maar een mengsel van verschillende specerijen. Er bestaan veel verschillende mengsels, dus ook veel verschillende kerriepoeders. In het recept hieronder wordt helemaal geen ‘kerriepoeder’ gebruikt, maar een specerijenmengsel speciaal voor dit gerecht.
Hoofdgerecht voor 4 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 35 minuten.Kofta kerrie - Indiase gehaktballetjes in tomatensausGehaktballen
500 gr gehakt (lamsgehakt, of half-om-half, of runder)
1 ui
1 teen knoflook uit de knijper
zwarte peper uit de molen naar smaak
1 tl elk van kaneelpoeder, kruidnagelpoeder, gemalen cardamom (samen dus 1 eetl)
½ gedroogd rood pepertje, verpulverd (draag handschoenen!)
paneermeel
½ tl zout
1 ei

Tomatensaus
1 grote ui
3 tomaten
korianderpoeder, geelwortelpoeder, komijnpoeder, gemberpoeder (2:1:1:1, samen 1 eetlepel)
1 fijngehakt rood pepertje zonder pitjes
zout naar smaak
1 eetl tamarindepulp of citroensap
1½ dl cocosmelk, gemaakt van 3 eetl geraspte cocos en 2 deciliter kokend water
60 gr ghee, of 40 gr boter + 2 eetl olie

Voorbereiding

Lees eerst de opmerkingen vooraf.
Maak eerst de balletjes. Snipper of stamp een ui heel fijn. Meng het gehakt met alle ingrediënten voor de gehaktballen, en vorm er balletjes ter grootte van een golfbal van.
Snipper de ui voor de saus grof.
Was de tomaten, ontvel ze desgewenst, en snijd ze in stukjes.
Maak de cocosmelk: giet kokend water over de geraspte cocos, laat twintig minuten staan, zeef dan het vocht. Pers hierbij de cocos een beetje uit. Als je dat te veel moeite vindt, kun je ook 1/8 blokje creamed coconut nemen en dat smelten met wat water. De smaak zal iets anders zijn, maar ook lekker.

Bereiding

Verhit ghee of boter en olie in een braadpan. Doe de balletjes in de pan en braad ze aan alle kanten bruin. Neem ze uit de pan en leg ze even op een bord met keukenpapier.
Fruit de ui één minuut, voeg dan de tomaten toe. Doe na nog vijf minuten fruiten de kruiderij voor de saus erbij en fruit nog eens vijf minuten. Doe dan de cocosmelk erbij, en citroensap en zout. Roer goed om.
Leg de gehaktballtejes terug in de pan en laat ze in ongeveer twintig minuten gaar sudderen, met het deksel erop. Schep ze af en toe voorzichtig om.

Serveren

Deze mild gekruide gehaktballetjes zullen kinderen ook lekker vinden (verminder eventueel de rode pepertjes, maar het is echt niet heet). Geef er witte rijst bij of een pilaurijst, een groentekerrie, en bijvoorbeeld deze Indiase komkommersalade.
Dit gerecht is prima van te voren te bereiden, het wordt er zelfs lekkerder van als je het de dag erna opwarmt (gewoon in de pan op het vuur).

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Cocosmelk

Santen of kokosmelk is NIET het vocht dat je hoort klotsen als je een cocosnoot schudt. Het wordt gemaakt door het geraspte vruchtvlees te weken in heet water, en het vocht dan te zeven. Hoe je dat doet kun je hier lezen. Er is ook creamed coconut, witte blokjes cocosvet. Hiervan snijd je een deel af, en dat smelt je met wat water in een pan om daarna bijvoorbeeld (weer afgekoeld) in gehakt te mengen, of je smelt het rechtstreeks in de te bereiden saus. De smaak van creamed coconut is wel iets anders dan van versgemaakte cocosmelk. Overigens, hier kun je vinden hoe je een cocosnoot opent.

Ghee

Dit is boter waaruit het vocht is verdampt en de melkbestanddelen uitgezeefd zijn. Het is puur botervet. Het is langer houdbaar dan boter, ook buiten de koelkast, en daardoor geschikt voor warme klimaten. De Indiase keuken maakt er veel gebruik van. Het is te koop in toko’s, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Let op bij kopen, want zoals er boter en margarine is, heb je ook ghee van boter en een margarine-achtig product. Kijk goed op het etiket.

TamarindeTamarinde

Een tropische boom waarvan de zaden in peulen zitten. De pulp die om de zaden heen zit is wat er gebruikt wordt in de keuken. Het geeft een friszure smaak aan gerechten waarin het wordt gebruikt. Je kunt de peulen gedroogd kopen, weken en dan uitknijpen om de pulp te verkrijgen, maar je kunt ook potten tamarindepulp kopen. Ook weer zwart. Veel smakermakers in de Indonesische keuken zijn zwart of heel donker van kleur. Tamarinde wordt ook in de Indiase keuken gebruikt.

Kofta kerrie – Indiase gehaktballetjes in tomatensaus
Kruidige gehaktballetjes in een milde tomatensaus. Een heerlijk gerecht uit de Indiase keuken, lekker met erwtjes en rijst.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, India, Hoofdgerecht, Met vlees Tagged With: tomaat, gehakt Gepubliceerd op 30 december 2008Laatste wijziging 9 december 2019

Previous Post: « Italiaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Next Post: Beignets van Escoffier »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria