Hoofdgerecht voor 4 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 35 minuten.Gehaktballen
500 gr gehakt (lamsgehakt, of half-om-half, of runder)
1 ui
1 teen knoflook uit de knijper
zwarte peper uit de molen naar smaak
1 tl elk van kaneelpoeder, kruidnagelpoeder, gemalen cardamom (samen dus 1 eetl)
½ gedroogd rood pepertje, verpulverd (draag handschoenen!)
paneermeel
½ tl zout
1 ei
Tomatensaus
1 grote ui
3 tomaten
korianderpoeder, geelwortelpoeder, komijnpoeder, gemberpoeder (2:1:1:1, samen 1 eetlepel)
1 fijngehakt rood pepertje zonder pitjes
zout naar smaak
1 eetl tamarindepulp of citroensap
1½ dl cocosmelk, gemaakt van 3 eetl geraspte cocos en 2 deciliter kokend water
60 gr ghee, of 40 gr boter + 2 eetl olie
Voorbereiding
Lees eerst de opmerkingen vooraf.
Maak eerst de balletjes. Snipper of stamp een ui heel fijn. Meng het gehakt met alle ingrediënten voor de gehaktballen, en vorm er balletjes ter grootte van een golfbal van.
Snipper de ui voor de saus grof.
Was de tomaten, ontvel ze desgewenst, en snijd ze in stukjes.
Maak de cocosmelk: giet kokend water over de geraspte cocos, laat twintig minuten staan, zeef dan het vocht. Pers hierbij de cocos een beetje uit. Als je dat te veel moeite vindt, kun je ook 1/8 blokje creamed coconut nemen en dat smelten met wat water. De smaak zal iets anders zijn, maar ook lekker.
Bereiding
Verhit ghee of boter en olie in een braadpan. Doe de balletjes in de pan en braad ze aan alle kanten bruin. Neem ze uit de pan en leg ze even op een bord met keukenpapier.
Fruit de ui één minuut, voeg dan de tomaten toe. Doe na nog vijf minuten fruiten de kruiderij voor de saus erbij en fruit nog eens vijf minuten. Doe dan de cocosmelk erbij, en citroensap en zout. Roer goed om.
Leg de gehaktballtejes terug in de pan en laat ze in ongeveer twintig minuten gaar sudderen, met het deksel erop. Schep ze af en toe voorzichtig om.
Serveren
Deze mild gekruide gehaktballetjes zullen kinderen ook lekker vinden (verminder eventueel de rode pepertjes, maar het is echt niet heet). Geef er witte rijst bij of een pilaurijst, een groentekerrie, en bijvoorbeeld deze Indiase komkommersalade.
Dit gerecht is prima van te voren te bereiden, het wordt er zelfs lekkerder van als je het de dag erna opwarmt (gewoon in de pan op het vuur).
Ingrediënten
Alle verklaringen van ingrediënten
Cocosmelk
Santen of kokosmelk is NIET het vocht dat je hoort klotsen als je een cocosnoot schudt. Het wordt gemaakt door het geraspte vruchtvlees te weken in heet water, en het vocht dan te zeven. Hoe je dat doet kun je hier lezen. Er is ook creamed coconut, witte blokjes cocosvet. Hiervan snijd je een deel af, en dat smelt je met wat water in een pan om daarna bijvoorbeeld (weer afgekoeld) in gehakt te mengen, of je smelt het rechtstreeks in de te bereiden saus. De smaak van creamed coconut is wel iets anders dan van versgemaakte cocosmelk. Overigens, hier kun je vinden hoe je een cocosnoot opent.
Ghee
Dit is boter waaruit het vocht is verdampt en de melkbestanddelen uitgezeefd zijn. Het is puur botervet. Het is langer houdbaar dan boter, ook buiten de koelkast, en daardoor geschikt voor warme klimaten. De Indiase keuken maakt er veel gebruik van. Het is te koop in toko’s, maar je kunt het ook eenvoudig zelf maken. Let op bij kopen, want zoals er boter en margarine is, heb je ook ghee van boter en een margarine-achtig product. Kijk goed op het etiket.
Tamarinde
Een tropische boom waarvan de zaden in peulen zitten. De pulp die om de zaden heen zit is wat er gebruikt wordt in de keuken. Het geeft een friszure smaak aan gerechten waarin het wordt gebruikt. Je kunt de peulen gedroogd kopen, weken en dan uitknijpen om de pulp te verkrijgen, maar je kunt ook potten tamarindepulp kopen. Ook weer zwart. Veel smakermakers in de Indonesische keuken zijn zwart of heel donker van kleur. Tamarinde wordt ook in de Indiase keuken gebruikt.
Kofta kerrie – Indiase gehaktballetjes in tomatensaus
Kruidige gehaktballetjes in een milde tomatensaus. Een heerlijk gerecht uit de Indiase keuken, lekker met erwtjes en rijst.
© Auteur