• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • De Boekenval
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Valentijnsdag
    • Coquinaria katten
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Ei in de hoofdrol

Chinese gehaktballetjes in tomatensaus

Naar het overzicht van alle recepten voor gehaktballetjes in tomatensaus

Dit recept is voor gehaktballetjes zoals je die bij de Chinees kon eten of afhalen. Deze tomatensaus kun je ook serveren met gebakken vis (bijvoorbeeld kibbeling, erg lekker), grote gebakken garnalen, of kip. Je zou hem zelfs bij babi panggang (geroosterd gemarineerd varkensvlees) kunnen serveren. Omdat de saus zelf uitgesproken van smaak is, is de kruiderij van de gehaktballetjes niet al te wild. Aan de andere kant zijn de gehaktballetjes ook lekker met deze ketjapsaus.
Voor 4 tot 6 personen; voorbereiding 7 minuten; bereiding 30 minuten.Chinese gehaktballetjes in tomatensausGehaktballen
400 gr varkensgehakt of half-om-half gehakt
1 ei
2 bosuitjes, alleen het groen, fijngehakt
1 teen knoflook uit de knijper
zout en witte peper naar smaak
½ eetl suiker
1 eetl zoete ketjap
1 tl gemberpoeder (djahé)
paneermeel
reuzel

Tomatensaus
1 flinke ui, fijngesnipperd
2 eetl reuzel (of olie als je geen vlees eet)
1 tl sambal oelek of ½ tl fijngesneden rood pepertje
200 gr tomatenketchup
1 eetl zoete ketjap
1 eetl azijn
½ dl gembersiroop
1½ dl water
1 klein blikje ananasstukjes,
1 eetl maïzena, aangemaakt met 1 eetl koud water
zout naar smaak

Garnering
2 of 3 bosuitjes, of 1 jonge prei, in dunne ringen

Voorbereiding

Lees eerst de opmerkingen vooraf.
Begin met de balletjes. Dat is simpel, alles mengen. Rol balletjes die iets groter zijn dan soepballetjes.
Laat de ananasstukjes uitlekken, en snijd ze nog een keertje door.

Bereiding

Verhit reuzel of olie in een steelpan of kleine kookpan. Fruit de ui tot glazig, doe dan achtereenvolgens sambal (of pepertje), ketjap, azijn, ketchup en gembersiroop erbij. Goed mengen, en op laag vuur een minuutje laten sudderen. Doe nu het water erbij, roer weer goed. Zodra het geheel kookt, gaat het vuur laag en de aangemaakte maïzena door de saus. Proef (want ketjap en ketchup bevatten ook zout) en doe er zout naar smaak bij. Doe er op het laatst de ananasstukjes door.
Schroei de gehaktballetjes in reuzel of olie rondom dicht. Als je ze in de saus wilt garen, laat je ze uitlekken op keukenpapier zodat ze overtollig vet kwijt raken, en dan gaan ze in de saus. Laat twintig minuten op laag vuur sudderen, roer af en toe om. Je kunt ze ook eerst helemaal in de koekepan of braadpan braden, en de saus er pas bij het serveren over gieten.

Serveren

Met witte gekookte rijst, of met gebakken rijst. Als groente had ik laatst heel simpel in een wok gebakken repen ui en taugeh met wat gemberpoeder (eerst de ui bakken tot hij goudbruin is, dan pas de taugeh en gember erbij).
Dit gerecht is makkelijk op te warmen. Als je kibbeling of gebakken garnalen gebruikt, warm je saus en garnalen apart op.

Chinese gehaktballetjes in tomatensaus
Deze ‘Chinese’ gehaktballetjes zijn niet helemaal authentiek, het zijn de balletjes zoals je ze (vroeger) in Chinees-Indische restaurants kon eten.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Nederland, China, Hoofdgerecht, Bijgerecht, Met vlees Tagged With: rode peper, reuzel, gehakt, ananas Gepubliceerd op 15 maart 2009Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus
Next Post: Spaanse aardappelen in tomatensaus »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Middeleeuwse zalmballetjes met peterseliepesto

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Groene asperges met amandelsaus

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

De Boekenval

De Boekenval is het boekwinkeltje van Coquinaria, met oudere en nieuwe kookboeken en boeken over eten, maar ook over andere onderwerpen. Soms weet ik niet eens meer hoe ik eraan kwam. Ik heb veel te veel boeken. Kijk op boekwinkeltjes bij De Boekenval.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • De Boekenval (4)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (382)
    • Prehistorie (2)
    • Romeins (13)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (29)
    • 18de eeuw (26)
    • 19de eeuw (37)
    • 20ste eeuw (16)
    • Traditioneel (70)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (348)
    • Nederland (99)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (35)
    • Frankrijk (47)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (379)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (3)
    • Pasta (19)
    • Snack (44)
    • Voorgerecht (76)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (91)
    • Bijgerecht (103)
    • Nagerecht (34)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (18)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (13)
    • Condiment (18)
  • DIEET (280)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (119)
    • Met vis (pescetarisch) (71)
    • Met vlees (125)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gort granaatappel groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Groene asperges met amandelsaus 28 maart 2021
  • Zalmballetjes uit de veertiende eeuw 25 maart 2021
  • Spaanse eieren (Huevos alla Flamenca) 23 december 2020
  • Gepekelde ansjovis 19 december 2020
  • Barokke bloemkool uit Italië 13 december 2020

© Copyright 2002–2021 Christianne Muusers - Coquinaria