• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Ouderwetse gehaktballetjes in tomatensaus

Naar het overzicht van alle recepten voor gehaktballetjes in tomatensaus

Als ik mijn toenmalige partner een culinair plezier wilde doen (ik praat nu over eind jaren zeventig tot halverwege de jaren negentig), maakte ik dit gerecht voor hem klaar. Ingewikkelde gastronomische hoogstandjes zijn leuk om indruk te maken op anderen, maar die gaan toch op den duur vervelen. Een gerecht als dit verveelt nooit. Toen ik dit recept teruglas viel me wel op dat ik er veel kruiden in gebruikte. Ik heb het zo toch maar weer klaargemaakt, en inderdaad: nog steeds lekker.

Overigens, laat je niet afschrikken door de roux. Zo’n saus is ontzettend makkelijk te maken, en als je de basis eenmaal in de vingers hebt, kun je al die pakjessauzen van knorr, maggi en hoe ze ook heten wegdoen, en in ongeveer dezelfde tijd die nodig is om het fabriekspoeder te reconstitueren een smakelijke saus zónder toegevoegde kleurstoffen, smaak- en geur-stoffen en andere E-nummers bereiden. Op deze pagina staat de techniek uitgebreid beschreven.
Hoofdgerecht voor 4 personen; voorbereiding 7 minuten; bereiding 20 minuten.

Ouderwetse gehaktballetjes in tomatensausGehaktballen
400 gr half-om-half gehakt
1 groot ei
paneermeel
peper, zout naar smaak
nootmuskaat
foelie
tijm en rozemarijn
boter

Tomatensaus
40 gr boter
40 gr bloem
2½ dl melk
2½ dl bouillon (mag in dit geval ook van een blokje)
140 gr tomatenpuree (1 groot of 2 kleine blikjes)
zwarte peper uit de molen en zout naar smaak
1 laurierblaadje
blaadjes van 1 takje tijm en ½ takje rozemarijn (of ½ tl elk gedroogd)
blaadjes van 1 takje oregano (of ½ tl gedroogd)
4 lavasblaadjes of paar druppels maggi
¼ tl selderijzout
⅛ tl foeliepoeder (of klein stukje mee laten trekken en verwijderen)
⅛ tl knoflookpoeder
2 eetl zure room (sour cream)
1 eetl citroensap

Voorbereiding

Lees eerst de opmerkingen vooraf.
Meng alle ingrediënten voor de gehaktballen. Rol balletjes ter grootte van een golfbal of nog kleiner.
Meng (koude) bouillon met melk.

Bereiding

Maak een roux – Van boter, bloem, melk en bouillon. Zie daarvoor deze pagina.
Als alle vloeistof is gebruikt, gaan tomatenpuree en de kruiderij erdoor. Of je ook tomatenketchup wilt gebruiken mag je zelf weten. Roer goed door, en zet nu het geheel op een heel laag vuur, en laat met het deksel op de pan een half uurtje doorwarmen. Roer af en toe en controleer dat het niet op de bodem gaat aanbakken. Roer er op het laatst zure room en citroensap door (tenzij je niet van een zuur zweempje houdt, dan laat je dit weg).

Terwijl de saus suddert worden de gehaktballetjes in boter gebraden. Hoe kleiner de balletjes, hoe eerder ze gaar zijn, het zal tien tot twintig minuten duren. Laat ze daarna goed uitlekken en dep ze met keukenpapier, zodat ze zo min mogelijk boter meenemen naar de saus.

Serveren

Je kunt de balletjes apart serveren en de saus er over gieten, of de balletjes in de saus verwarmen en ze samen opdienen. Wij eten ze het liefst met rijst, en met macaroni gaat ook wel. Voor spaghetti is deze roux-saus minder geschikt. Je geeft géén kaas hierbij!
Als groente zijn erwtjes of sperciebonen lekker, venkel of knolselderie zou ook wel kunnen, maar iets groens staat het mooist.
Opwarmen doe je voorzichtig, op laag vuur en regelmatig roeren, of in de magnetron.

Recept voor ‘ouderwetse’ gehaktballetjes in tomatensaus
Deze gehaktballetjes worden geserveerd met een tomatensaus, gebaseerd op een blanke roux. Sauzen op basis van een roux zie je niet vaak meer in de thuiskeuken, ze zijn verdrongen door pakjes- en zakjessauzen. Jammer, want zo’n saus is niet veel werk en gewoon lekker.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, Nederland, Frankrijk, Hoofdgerecht, Met vlees Tagged With: saus, lavas, tomaat, gehakt Gepubliceerd op 26 oktober 2009Laatste wijziging 9 december 2019

Previous Post: « Cassata Siciliana
Next Post: Snoek in galantine »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria