Dit recept kreeg ik van een vriendin die asielzoekers begeleidt bij hun vestiging in Nederland. Zij is goed bevriend geraakt met een gezin dat uit Syrië komt, en daar heeft zij deze geroosterde, kruidige bloemkool gegeten. Zij kreeg het recept van Zenab Ali, en deelde dat met mij. Met toestemming van Zenab publiceer ik hieronder het recept, met enkele kleine wijzigingen. Wij eten het thuis als vegetarisch hoofdgerecht met brood erbij, maar je kunt deze groenteschotel ook als bijgerecht serveren.

De bloemkool
1 flinke bloemkool
2 grote uien
2 wortels
6 tenen knoflook
1,25 dl olijfolie
1 eetl paprikapasta
1 tl zwarte peper
1 tl zout
t tl geelwortel
1 eetl korianderpoeder
½ tl kaneel

De saus
3 dl volle yoghurt
1 dl beker tahini
1 dl citroensap
3 teentjes knoflook uit de knijper
1½ tl komijnpoeder
½ tl zwarte peper
½ tl zout

Afmaken
geroosterd komijnzaad of wit of zwart sesamzaad

Voorbereiding

Begin met de saus: meng alles door elkaar en zet in de koelkast. Ga dan verder met de bloemkool. Was deze en verdeel in kleine roosjes. Snipper de ui, rasp de wortel op een grove rasp, en hak de knoflookteentjes fijn. Meng de groenten in een grote kom. Meng de olijfolie met paprikapasta, specerijen en zout, en giet dit over de groenten. Schep goed om, en stort alles op een groot bakblik.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de bloemkoolroosjes in een grote kom met de gesnipperde ui en fijngehakte knoflook. Meng het olijfoliemengsel er goed door (ik gebruik mijn handen) en stort alles op het bakblik. Rooster 35 tot 45 minuten, schep de roosjes halverwege een keer om. De roosjes moeten goed geroosterd zijn met bruine randjes, maar niet zwart geblakerd.

Serveren

Schep de bloemkool in een serveerschaal en geef de yoghurtsaus apart erbij, bestrooid met wat geroosterd komijn- of sesamzaad.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Paprikapasta

In de Turkse keuken heet het biber salcasi, en die is er in twee varianten: pittig van rode peper en mild van paprika (die een variant van de peper is). Je kunt het gebruiken zoals tomatenpuree, maar dan dus van paprika gemaakt. Tunesische harissa is scherp, van rode peper en met specerijen erbij. Gebruik voor dit recept de Turkse versie.

Tahini

Tahini of tahina is pasta van (licht) geroosterd sesamzaad.

Geroosterde bloemkool uit Syrië
Een makkelijk recept om heerlijke, kruidige bloemkool te bereiden. Geschikt als vegetarisch hoofdgerecht.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: bloemkool

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago