Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de meest westelijke stad van het Afrikaanse vasteland. Basisvoedsel van Senegal is gierst, rijst of fonio (Digitaria exilis en Digitaria iburua); vis is – logisch voor een land aan de Atlantische kust – een belangrijke eiwitleverancier. Het recept van vandaag is een traditioneel gerecht met gierst en zuivel, thiakry. Het wordt in heel West-Afrika gegeten, onder verschillende benamingen. Je eet het als lekker fris ontbijt, of een kleine portie als dessert.

Ontbijtgerecht of dessert voor 2 personen; voorbereiding 30 minuten; bereiding 5 minuten + 1 uur in de koelkast.

65 gr parelgierst
1,4 dl water
snuf zout
klontje boter (optioneel)
Zuivelmengsel
1,25 dl gezoete gecondenseerde melk
1,25 dl yoghurt
merg van een half vanillestokje
¼ tl kaneelpoeder
Garnering
2 eetl amandelen
2 tl suiker
1 eetl krenten

Voorbereiding

De gierst wordt apart gekookt in licht gezouten water met eventueel een klontje boter. Schep de gare gierst in een platte schaal en laat daarna compleet afkoelen terwijl je af en toe de korrels doorroert met een vork om te voorkomen dat ze gaan klonteren.

Ondertussen maak je het zuivelmengsel. Meng gezoete gecondenseerde melk met halfvolle yoghurt en vanille-extract. Roer er naar keuze kaneelpoeder door.

Bereiding

Schep het zuivelmengsel door de afgekoelde gierst en zet minstens een uur in de koelkast.

Voor de garnering rooster je hele, geblancheerde amandelen in een droge koekenpan.  Strooi de suiker erover en roerbak tot deze lichtbruin gesmolten is en aan de amandelen kleeft. Laat de amandelen iets afkoelen en hak ze grof. Of koop kant en klare gesuikerde amandelen.

Serveren

Verdeel de thiakry over de kommen, en strooi gehakte amandelen, rozijnen, of andere noten en vruchten (banaan, mango, appel, etc) erover. Ik had rode bessen uit eigen tuin geoogst. Die fleuren de bleke pudding/vla wel op.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Gierst

Gierst (Panicum, diverse varianten) komt uit Zuidoost-Azië of Midden-Oosten. Deze grassoort heeft een warm klimaat nodig, maar het kan goed tegen droogte. Daarom is gierst in gebieden in Afrika belangrijk voedsel. Het bevat in vergelijking met andere granen veel mineralen. De gele zaden zitten in pluimpjes bij elkaar, bij parelgierst lijkt de pluim meer op een aar. Gierst kan worden bereid als rijst of couscous.

Dit recept verscheen eerder op mijn blog Edelike Spijse als één van de recepten voor het WK voetbal 2018.

Thiakry, gierstpudding uit Senegal
Gierst is een belangrijk graan in West-Afrika. Dit is een gerecht dat je als ontbijt of dessert kunt eten
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago

Cacik

Turkse komkommersalade Dit is de twaalfde komkommersalade op Coquinaria, dit keer uit Turkije. Net als…

3 jaar ago