Net als in 2018 en 2019 bij de WK’s voor mannen en vrouwen, publiceer ik tijdens het EK 2020 (2021) voor mannen tijdens de groepsfase iedere dag een recept van een land dat de volgende dag speelt. De openingswedstrijd is op 11 juni in Rome, tussen Turkije en Italië. Italiaanse recepten staan er genoeg op Coquinaria, dus ik heb gekozen voor een Turks recept, gekregen van Burçu uit Turkije. Het heet karniyarik. Aubergine is een favoriete groente van mij, en dit recept is een mooie aanvulling.
Je vindt alle recepten bij het EK voetbal 2021 op deze pagina op mijn blog Edelike spijse.
Ovenschotel voor 4 personen; voorbereiding 10 minuten; bereiding 50 minuten.4 niet te grote aubergines
2,5 dl neutrale olie
1 ui
2 groene paprika’s
2 tenen knoflook
2 eetl olijfolie
250 gr gehakt (runder- of lams-)
2 tomaten
1 tl tomatenpuree
1 tl zoet paprikapoeder
1 tl komijnpoeder
1 tl zout
1 tl zwarte peper
4 groene pepertjes
peterselie

Voorbereiding

Haal met een dunschiller in de lengte vier repen van de schil van de aubergines. Snijd ze in de lengte doormidden.

Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika’s in blokjes. Snijd ook de tomaat in blokjes. Verwijder de zaadjes van de groene pepertjes, snijd 1 pepertje in de lengte in dunne reepjes, hak de andere fijn. Hak de peterselieblaadjes ook fijn.

Bereiding

Verhit de olie in een grote koekenpan. Bestrooi de snijvlakken van de aubergines met zout en leg ze in de pan met het snijvlak naar beneden. Doe de deksel erop. Bak tot ze zacht zijn, 5 tot 10 minuten. Let op dat ze niet aanbranden. Haal ze uit de pan, leg op keukenpapier. Haal de olie ook uit de pan, en veeg die schoon. Schep met een lepel het binnenste vruchtvlees uit de aubergines, en hak dat fijn.

Verhit 2 eetlepels olijfolie in de pan. Fruit eerst de ui, doe dan knoflook en paprikablokjes erbij. Roerbak op middelhoog vuur. Doe het gehakt erbij en bak het rul. Na 5 minuten gaan tomaten en tomatenpuree erdoor. Tot slot gaan paprikapoeder, komijnpoeder, peterselie zout en peper erbij, en het gehakte euberginevlees.

Vul de aubergines met het mengsel en leg wat reepjes groene peper erover. Zet dan een half uur in de oven op 160°C.

Serveren

Je eet dit als hoofdgerecht met pilaurijst en cacik (Turkse yoghurt-komkommersalade). Die staat elders op de site.

Vegetarische en veganistische versie

Voor mijn dochter heb ik de vulling met vegetarisch gehakt gemaakt (merk Gourmet, maar je kunt ook een ander merk gebruiken), en dat was ook lekker. Tegenwoordig is er ook veganistisch gehakt.

Recept voor gevulde aubergines
Karniyarik is een heerlijke ovenschotel uit Turkije voor aubergines, gevuld met gehakt. Ook lekker met vegetarisch gehakt!
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Cacik

Turkse komkommersalade Dit is de twaalfde komkommersalade op Coquinaria, dit keer uit Turkije. Net als…

3 jaar ago