Turkse komkommersalade

Dit is de twaalfde komkommersalade op Coquinaria, dit keer uit Turkije. Net als de Egyptische komkommersalade kwam ik deze op het spoor tijdens mijn zoektocht naar recepten bij een voetbaltoernooi. Deze is lekker fris, maar er zit wel rauwe knoflook door. Sommige mensen houden daar niet van. Cacik is niet hetzelfde als Griekse tsatziki, hoewel zowel de woorden als de recepten wel aan elkaar verwant zijn. De yoghurt kan worden verdund met water, dan eet je dit als een koude soep.
Bijgerecht voor 2 tot 4 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 5 minuten.

5 snackkomkommertjes
zout
2,5 dl volle yoghurt (Turks, Grieks)
2 tenen knoflook
witte peper naar smaak
1 eetl citroensap
enkele blaadjes munt
olijfolie

Voorbereiding

Was de komkommertjes, schil ze niet. Snijd ze in blokjes, bestrooi met zout en laat een kwartier in een zeef uitlekken. Maak intussen de yoghurt aan.

Bereiding

Doe de yoghurt in een kom. Knijp de knoflook erover uit, en roer die samen met peper en citroensap door de yoghurt.
Dep de komkommertjes droog met keukenpapier en schep ze ook door de yoghurt.
Knip reepjes van de muntblaadjes en doe die bij de salade. Bewaar tot serveren afgedekt in de koelkast, maar maak niet te lang van te voren klaar.

Serveren

Gekoeld. Druppel vlak voor het opdienen nog wat olijfolie erover.

Cacik, Turkse komkommersalade
De nieuwste komkommersalade op Coquinaria, met yoghurt, knoflook en munt.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago