Dit is de twaalfde komkommersalade op Coquinaria, dit keer uit Turkije. Net als de Egyptische komkommersalade kwam ik deze op het spoor tijdens mijn zoektocht naar recepten bij een voetbaltoernooi. Deze is lekker fris, maar er zit wel rauwe knoflook door. Sommige mensen houden daar niet van. Cacik is niet hetzelfde als Griekse tsatziki, hoewel zowel de woorden als de recepten wel aan elkaar verwant zijn. De yoghurt kan worden verdund met water, dan eet je dit als een koude soep.
Bijgerecht voor 2 tot 4 personen; voorbereiding 15 minuten; bereiding 5 minuten.
5 snackkomkommertjes
zout
2,5 dl volle yoghurt (Turks, Grieks)
2 tenen knoflook
witte peper naar smaak
1 eetl citroensap
enkele blaadjes munt
olijfolie
Was de komkommertjes, schil ze niet. Snijd ze in blokjes, bestrooi met zout en laat een kwartier in een zeef uitlekken. Maak intussen de yoghurt aan.
Doe de yoghurt in een kom. Knijp de knoflook erover uit, en roer die samen met peper en citroensap door de yoghurt.
Dep de komkommertjes droog met keukenpapier en schep ze ook door de yoghurt.
Knip reepjes van de muntblaadjes en doe die bij de salade. Bewaar tot serveren afgedekt in de koelkast, maar maak niet te lang van te voren klaar.
Gekoeld. Druppel vlak voor het opdienen nog wat olijfolie erover.
Cacik, Turkse komkommersalade
De nieuwste komkommersalade op Coquinaria, met yoghurt, knoflook en munt.
© Auteur
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…
Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…