Categories: EritreaDrank

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les in Nederlands als tweede taal aan volwassenen. Ik heb er dus een carrière bij. Maar soms vallen de werelden samen. Zo was ik bij een aardige vrouw uit Eritrea op de koffie gevraagd.

Dat is dus niet even de Senseo of Dolce Gusto aanzetten. Het bereiden van deze koffie duurt ruim een uur. Mijn gastvrouw begon met het roosteren van rauwe, gedroogde koffiebonen in een koekenpan op een draagbaar gaspitje in de woonkamer. Daarna werden de bonen gemalen en in een kruik met lange hals gedaan, samen met water en specerijen (vooral gember meen ik me te herinneren). De kruik werd op het gaspitje in de woonkamer gezet, en de vloeistof aan de kook gebracht. De koffie stond zo een uurtje zachtjes te koken. Af en toe wordt de koffie uit de kruik gegoten en weer terug. Ik dacht dat dit was om te kijken of hij al goed was, maar het is een onderdeel van de koffieceremonie. Tot slot werd de koffie in kleine kopjes gegoten, waarin al een flinke schep suiker was gedaan. Er mag melk bij, maar je kunt de koffie ook zwart drinken. Om de koffiedrab bij het uitschenken zoveel mogelijk tegen te houden, was er in de hals van de kruik een pluk paardenhaar gestopt. Dat werkt best goed als filter!

De koffie was erg lekker. En ik heb geleerd dat gezellig praten tijdens de lange bereidingsduur erbij hoort. Dus niet van te voren klaarmaken, en niet de boel uit het zicht in de keuken bereiden, maar eraan beginnen als het bezoek er is en samen rondom de pruttelende koffie zitten. Niet alleen samen koffiedrinken, maar ook het zetten van de koffie is een sociale aangelegenheid.

De kruik heet overigens een jebena of jabena. In Ethiopië bestaat ook een variant met een schenktuit.

Tijdens het WK-voetbal 2018 had ik zelf al eens een poging gedaan om koffie op deze manier te zetten, maar dat was, zo blijkt nu, niet helemaal zoals het hoorde.

En tot slot: uit privacy-overwegingen heb ik een foto van mezelf geplaatst en niet van mijn gastvrouw.

Koffie zoals in Eritrea
Wij doen in Nederland vaak ‘effe snel ‘n bakkie’,  maar je kunt met koffie ook onthaasten.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago

Cacik

Turkse komkommersalade Dit is de twaalfde komkommersalade op Coquinaria, dit keer uit Turkije. Net als…

3 jaar ago