Chinese kippensoep met maïs

Terug naar de lijst met recepten voor bouillon en soep

Snel klaar

Dit is een makkelijke soep, als je maar goede bouillon hebt en zorgt dat alles klaarstaat als je de soep gaat bereiden.
O ja, én als je diepvrieskrab gebruikt. Want als je begint met een levende krab, dan wordt het verhaal anders. Hoewel ik krab en kreeft lekker vind om te eten, zal je mij niet betrappen op het onderdompelen in kokend water van een spartelend beest. Mosselen kook ik wel levend, en oesters eet ik rauw, maar ja, die spartelen niet tegen. Hypocriet, ik weet het.

Deze goedgevulde soep bestaat uit kippebouillon met schaaldierenvlees. De combinatie van vlees/gevogelte met schaaldieren kom je regelmatig tegen in Chinese recepten, bijvoorbeeld in vullingen voor dim sum.

Mensen met een schaaldieren-allergie kunnen het krabvlees weglaten, of eventueel vervangen door tot draadjes getrokken gepocheerd kippeborstvlees. En mensen die geen vlees eten kunnen de kippebouillon vervangen door een goede groentebouillon, gebruik géén visbouillon.
Voor 4 personenvoorbereiding 10 minutenbereiding 10 minuten.

7,5 dl Chinese kippenbouillon (basisrecept, eet je geen vlees, gebruik dan groentebouillon) (warm)
2 bosuitjes
1½ tl heel fijngehakte gember
150 tot 250 gr krabvlees uit de diepvries (100% echte, dus géén surimi, als je je eigen krab wilt koken, doe je dat maar)
2 eetl Chinese rijstwijn of medium sherry
1 blikje maïs
2 eetl maïzena, opgelost in wat koude bouillon
zout naar smaak
2 eiwitten, even losgeroerd
2 eetl olie (soja, zonnebloem, maïs)

Voorbereiding

Hak de gewassen bosui fijn (wit en groen). Schil en hak de gember heel fijn.
Laat de inhoud van het blikje maïs goed uitlekken. (ik heb bewust voor blikmaïs gekozen omdat ik het gewoon teveel werk vond de korrels van de kolf te krijgen, maar gebruik gerust verse gekookte of geroosterde maïskolven als je dat liever hebt).
Het krabvlees moet helemaal zijn ontdooid en goed drooggedept met keukenpapier.

Bereiding

Zorg dat je alles vlak bij het fornuis klaar hebt staan.
Verhit een kookpan, doe de olie erin. Als de olie heet is uitje en gember erbij, vuur iets temperen, roeren, na vijftien tellen krabvlees erbij, roeren. Na tien tellen gaat de rijstwijn erbij, laten sissen, bouillon erbij, maïs erbij, al roerend aan de kook brengen. Vuur laag, losgeroerde maïzena erbij, roeren tot de soep gebonden is. Vuur uit. Nu giet je de eiwitten met een dun straaltje in de soep. Even roeren tot je mooie draadjes hebt, en klaar is de soep!
Je kunt de soep helemaal voorbereiden tot het maken van de eierdraadjes, dat kan pas op het laatst gebeuren.

Serveren

Meteen.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Maïs

Maïs is niet inheems in China, maar werd er in de 16de eeuw geïntroduceerd. Sindsdien is het opgenomen in de Chinese keuken. Zie verder bij Ingrediënten.

Rijstwijn

Er zijn verschillende soorten rijstwijn, die NIET onderling verwisselbaar zijn. Overigens is de term ‘wijn’ hier misleidend, eigenlijk worden alle rijst’wijnen’ gebrouwen, als bier. Zo is er Saké, de Japanse rijstwijn die in veel verschillende kwaliteiten wordt gemaakt. Goede saké is heerlijk om te drinken (warm in de winter, gekoeld in de zomer), maar de meeste saké wordt in de keuken gebruikt. Je kunt saké vervangen door droge sherry.
Chinese rijstwijn (bijvoorbeeld Xao-Hsing) is duidelijk anders van smaak dan saké. Als je geen Xao-Hsing kunt krijgen, gebruik dan medium sherry.

Chinese kippesoep met krab en maïs
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: kipkrabmaïs

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago