• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Chinese kippensoep met maïs

Terug naar de lijst met recepten voor bouillon en soep

Chinese kippensoep met maïsSnel klaar

Dit is een makkelijke soep, als je maar goede bouillon hebt en zorgt dat alles klaarstaat als je de soep gaat bereiden.
O ja, én als je diepvrieskrab gebruikt. Want als je begint met een levende krab, dan wordt het verhaal anders. Hoewel ik krab en kreeft lekker vind om te eten, zal je mij niet betrappen op het onderdompelen in kokend water van een spartelend beest. Mosselen kook ik wel levend, en oesters eet ik rauw, maar ja, die spartelen niet tegen. Hypocriet, ik weet het.

Deze goedgevulde soep bestaat uit kippebouillon met schaaldierenvlees. De combinatie van vlees/gevogelte met schaaldieren kom je regelmatig tegen in Chinese recepten, bijvoorbeeld in vullingen voor dim sum.

Mensen met een schaaldieren-allergie kunnen het krabvlees weglaten, of eventueel vervangen door tot draadjes getrokken gepocheerd kippeborstvlees. En mensen die geen vlees eten kunnen de kippebouillon vervangen door een goede groentebouillon, gebruik géén visbouillon.
Voor 4 personen; voorbereiding 10 minuten; bereiding 10 minuten.

7,5 dl Chinese kippenbouillon (basisrecept, eet je geen vlees, gebruik dan groentebouillon) (warm)
2 bosuitjes
1½ tl heel fijngehakte gember
150 tot 250 gr krabvlees uit de diepvries (100% echte, dus géén surimi, als je je eigen krab wilt koken, doe je dat maar)
2 eetl Chinese rijstwijn of medium sherry
1 blikje maïs
2 eetl maïzena, opgelost in wat koude bouillon
zout naar smaak
2 eiwitten, even losgeroerd
2 eetl olie (soja, zonnebloem, maïs)

Voorbereiding

Hak de gewassen bosui fijn (wit en groen). Schil en hak de gember heel fijn.
Laat de inhoud van het blikje maïs goed uitlekken. (ik heb bewust voor blikmaïs gekozen omdat ik het gewoon teveel werk vond de korrels van de kolf te krijgen, maar gebruik gerust verse gekookte of geroosterde maïskolven als je dat liever hebt).
Het krabvlees moet helemaal zijn ontdooid en goed drooggedept met keukenpapier.

Bereiding

Zorg dat je alles vlak bij het fornuis klaar hebt staan.
Verhit een kookpan, doe de olie erin. Als de olie heet is uitje en gember erbij, vuur iets temperen, roeren, na vijftien tellen krabvlees erbij, roeren. Na tien tellen gaat de rijstwijn erbij, laten sissen, bouillon erbij, maïs erbij, al roerend aan de kook brengen. Vuur laag, losgeroerde maïzena erbij, roeren tot de soep gebonden is. Vuur uit. Nu giet je de eiwitten met een dun straaltje in de soep. Even roeren tot je mooie draadjes hebt, en klaar is de soep!
Je kunt de soep helemaal voorbereiden tot het maken van de eierdraadjes, dat kan pas op het laatst gebeuren.

Serveren

Meteen.

Ingrediënten

Alle verklaringen van ingrediënten

Maïs

Maïs is niet inheems in China, maar werd er in de 16de eeuw geïntroduceerd. Sindsdien is het opgenomen in de Chinese keuken. Zie verder bij Ingrediënten.

Rijstwijn

Er zijn verschillende soorten rijstwijn, die NIET onderling verwisselbaar zijn. Overigens is de term ‘wijn’ hier misleidend, eigenlijk worden alle rijst’wijnen’ gebrouwen, als bier. Zo is er Saké, de Japanse rijstwijn die in veel verschillende kwaliteiten wordt gemaakt. Goede saké is heerlijk om te drinken (warm in de winter, gekoeld in de zomer), maar de meeste saké wordt in de keuken gebruikt. Je kunt saké vervangen door droge sherry.
Chinese rijstwijn (bijvoorbeeld Xao-Hsing) is duidelijk anders van smaak dan saké. Als je geen Xao-Hsing kunt krijgen, gebruik dan medium sherry.

Chinese kippesoep met krab en maïs
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Modern, China, Soep, Met vlees Tagged With: kip, maïs, krab Gepubliceerd op 6 augustus 2006Laatste wijziging 1 december 2019

Previous Post: « Koninklijke doperwtjes
Next Post: Viscurry uit Mauritius »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria