Categories: Basistechniek

Hoe ontvel je een tomaat

Naar het overzicht van Tips & technieken

Je zou het niet denken, maar tomaten hebben een seizoen. In de zomer zijn er volop smakelijke tomaten te koop. In de winter lukt het mij niet een echt lekkere tomaat te vinden. Al zien ze er nog zo mooi uit, smaken doen ze nergens naar. Gebruik als je geen lekkere tomaten kunt vinden liever tomaten uit blik in tomatensap, of als je een gladde tomatensaus wilt maken, gezeefde tomaten.

Als er wel lekkere verse tomaten zijn, moeten die voor warme gerechten vaak gepeld worden. Het velletje van de tomaat lijkt wat op een lapje plastic, en het heeft evenveel smaak. Pellen van een tomaat is eenvoudig: leg de tomaat in een kommetje en giet er kokend water over. Prik erin met de punt van een mes, en het vel barst al open. Spoel de tomaat even af onder koud water, dan kun je het vel er zó aftrekken.

Een andere methode voor het pellen van tomaten is nogal drastisch: je snijdt de tomaat doormidden, schept eventueel de pitjes eruit, en raspt de tomaat met de vleeszijde op een grove rasp. Het velletje blijft achter, en je hebt tomatenpulp. hetzelfde resultaat krijg je als je een passe-vite gebruikt. Als je blokjes tomaat wilt, is deze methode niet geschikt.

Of je de pitjes van de tomaat gebruikt in een gerecht, hangt af van het recept en van je persoonlijke voorkeur.

Hoe ontvel je een tomaat
Vaak moet je tomaten zonder velletje gebruiken. Hier staat hoe je makkelijk een tomaat ontvelt.
© Auteur Christianne Muusers

 

Christianne

Recent Posts

Kalfsgelei uit de negentiende eeuw

Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…

3 maanden ago

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

4 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

4 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

4 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

4 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

4 jaar ago