Naar het overzicht van Tips & technieken
Als er wel lekkere verse tomaten zijn, moeten die voor warme gerechten vaak gepeld worden. Het velletje van de tomaat lijkt wat op een lapje plastic, en het heeft evenveel smaak. Pellen van een tomaat is eenvoudig: leg de tomaat in een kommetje en giet er kokend water over. Prik erin met de punt van een mes, en het vel barst al open. Spoel de tomaat even af onder koud water, dan kun je het vel er zó aftrekken.
Een andere methode voor het pellen van tomaten is nogal drastisch: je snijdt de tomaat doormidden, schept eventueel de pitjes eruit, en raspt de tomaat met de vleeszijde op een grove rasp. Het velletje blijft achter, en je hebt tomatenpulp. hetzelfde resultaat krijg je als je een passe-vite gebruikt. Als je blokjes tomaat wilt, is deze methode niet geschikt.
Of je de pitjes van de tomaat gebruikt in een gerecht, hangt af van het recept en van je persoonlijke voorkeur.
Hoe ontvel je een tomaat
Vaak moet je tomaten zonder velletje gebruiken. Hier staat hoe je makkelijk een tomaat ontvelt.
© Auteur
Gelei, een vergeten gerecht Het hoogtepunt van decoratieve schotels met gelei ligt in de negentiende…
Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…
Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…
Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…
Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…
Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…