Terug naar de lijst met recepten voor bouillon en soep

Basisrecept voor 1 liter

Voor het maken van een goede fond heb je botten nodig. Als je zelf haas, eend, of ander wild koopt om te bereiden, en je hebt dan alleen filets nodig, denk er dan eens aan een compleet beest te kopen, en vries het karkas in. Je kunt ook botten bij de poelier halen. Soms moet je dat van te voren vragen, zodat hij ze kan opsparen. Als je geluk hebt, zit er nog wat vlees aan de botten (bijvoorbeeld bij hazepootjes). Hiervan is een lekkere saus te maken bij tagliatelle, en als je meer hebt kan je een wildpeper maken. De restjes die achterblijven op het bakblik kun je eraf schrapen en (zonder het vet) voorzetten aan de kat. Mijn gourmet-kat stelt dat zeer op prijs.
Sommige handelingen in het recept hebben een hyperlink naar de tips. Daar staat uitgebreid beschreven hoe je het handigst bouillon kunt zeven, inkoken, afkoelen en invriezen. Aangezien dat voor iedere bouillon en fond hetzelfde is, heb ik dat één keer apart opgenomen.
Voor 1 liter wildfond; voorbereiding 30 minuten; bereiding 5 uur + inkoken.

1 kilo botten en vliezen van wild
1 dikke prei
1 flinke winterwortel
500 gr goeie tomaten
50 gr knolselderie
flink zwarte peperkorrels (even geplet)
wat foelieblaadjes
4 laurierblaadjes
takje tijm
4 liter water

Voorbereiding

Verwarm de oven voor tot 250 °C. Laat de botten in een braadslee in de oven bruin worden.
Was de groenten, maak ze schoon en snijd ze in stukken.

Bereiding

Doe de botten in een soeppan, met het water. Breng aan de kook en schep het bovendrijvende schuim eraf. Doe dan de groenten en kruiden erbij. Laat de bouillon minstens vijf uur op een laag vuur staan. Zeef de bouillon, en kook in met ruim driekwart. Van de oorspronkelijke vier liter water plus het vocht uit de groenten houd je uiteindelijk één liter over. Let vooral tegen het einde goed op, want het kan snel gaan als er nog weinig in de pan zit. Straks heb je alleen maar een verbrande bodem (ik spreek uit ervaring)!
Vries de wildfond in.

Omdat wildfond -net als alle fonds- zo geconcentreerd van smaak is, heb je er meestal weing van nodig, soms maar enkele eetlepels. Vries daarom een deel van de fond in in ijsblokjeshouders. Eén ijsblokje is ongeveer net zo veel als één eetlepel. Vries ook wat in in hoeveelheden van een halve deciliter tot éénachtste liter, voor als je iets meer nodig hebt.

Vergeet niet etiketten te plakken, in de diepvries lijken alle bouillons en fonds op elkaar.

Basisrecept voor wildfond
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago