Basistechniek – Cocosnoot openen en cocosmelk maken

Naar het overzicht van Tips & technieken

In Indonesische en Indiase recepten worden gerechten vaak gebonden met cocosmelk of santen. Dit vocht is NIET wat je hoort klotsen als je een hele cocosnoot schudt! Dat wordt meestal weggegooid, het is alleen lekker om te drinken als je een verse, jonge cocosnoot hebt. De cocosnoot is eigenlijk de pit van de vrucht van de cocospalm. Het is een steenvrucht, net als perziken en abrikozen. Van buiten heeft hij een groene schil, met daaronder een dikke vezelige laag. Bij andere steenvruchten is die laag, het mesocarp, het vruchtvlees dat gegeten wordt, maar bij de cocosnoot is die laag oneetbaar. De vezels worden wel voor veel andere zaken gebruikt, bijvoorbeeld voor stevige matten.  Het eetbare deel van de cocosnoot zit verstopt in de ‘pit’. Het is die pit, waar nog wat vezels aan zitten, die je koopt als cocosnoot.

De cocosnoot openmaken

Als je zelf cocosmelk wilt maken van verse cocos, zul je toch eerst die pit open moeten krijgen! Aan de top van de noot zitten drie donkere plekjes. Zet daar een priem op, en doorboor twee van die oogjes door met een hamer op de priem te slaan. Houd de noot ondersteboven, en laat het vocht weglopen, in een glas. Hoe verser de noot, hoe meer vocht eruit komt en hoe lekkerder het is.

Nu leg je de noot op het aanrecht. Met een hamer geef je een zacht tikje op de ‘evenaar’ van de cocosnoot. Zachtjes! Je hoeft de noot niet open te timmeren, let maar op: Je rolt de noot een kwart slag, en geeft weer een tikje op de evenaar. Weer een kwartslag rollen, tikje, en zo voort. Opeens splijt de cocosnoot spontaan en keurig in twee delen!
Een andere techniek is om de cocosnoot een paar keer met de oogjeskant flink op een harde vloer te meppen. Als het goed is splijt de noot dan in de lengte open.

Het vruchtvlees van de cocosnoot

Het vlees van de cocosnoot is spierwit, en zit stevig tegen de binnenkant van de pit. Ik weet niet hoe de officiële methode is (als die er is), maar ik krijg het vlees er makkelijk uit door eerst kleine stukjes met een mes in te snijden tot op de bast en die er dan af te wrikken, daarna krijg je steeds grotere stukken los. Het bruine velletje dat aan het witte vlees blijft zitten kun je gewoon eten. Snijd de stukken cocos in dunne plakjes. Alleen als je de cocos wilt raspen zul je het bruine velletje moeten verwijderen

Cocosmelk of santen maken – Het recept

Cocosmelk wordt gemaakt van geraspte cocos. Je kunt zowel versgeraspte cocos gebruiken als kant en klaar geraspte cocos.

Giet 5 deciliter kokend water op 100 gram cocosrasp. Verse rasp kun je meteen blenderen, gedroogde rasp laat je een half tot twee uur staan voordat je de cocos vermaalt. Zeef de cocosmelk. Dit gebruik je in recepten.

Bewaren

Deze verse cocosmelk kan ongeveer 48 uur in de koelkast worden bewaard, je kunt het niet invriezen. Als de melk een tijdje staat scheidt de vloeistof zich in ‘helder’ vocht onder, en dik wit vocht boven, het ‘cocosvet’.

De santen die je in pakjes kunt kopen (creamed coconut) wordt gemaakt van het bovendrijvende cocosvet. Daarom moet je daar altijd weer water bijdoen als je het gebruikt.
Cocosmelk van geraspte cocos heeft een meer uitgesproken cocossmaak dan creamed coconut. Je kunt het van je smaak laten afhangen of je de voorkeur geeft aan verse cocosmelk of creamed coconut.

Hoe maak je zelf cocosmelk
Een basisrecept voor het maken van cocosmelk, gemaakt van geraspte cocos.
© Auteur Christianne Muusers

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: cocos

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago