Basistechniek – Amandelmelk maken

Naar het overzicht van Tips & technieken

Amandelmelk wordt door sommige mensen met een lactose-intolerantie gebruikt als vervanging van melk van koe, geit of schaap. Het is heel eenvoudig om zelf te maken, en dat is niet onverstandig want om de een of andere reden zit er in gekochte amandelmelk vaak suiker en andere toevoegingen, zoals verdikkingsmiddelen en stabilisatoren. Als je de amandelmelk culinair wilt gebruiken, zijn die toevoegingen allemaal niet nodig. En al helemaal niet calcium, want amandelen hebben daar zelf van nature al veel van. O ja, verpakkingen pronken nogal eens met de mededeling dat de amandelmelk glutenvrij is. Zo’n mededeling is vooral handig meeliften op de glutenfobie, want tenzij de fabrikant zelf gluten heeft toegevoegd, kan amandelmelk, en wat voor melk ook, nooit gluten bevatten. Die informatie is van hetzelfde niveau als ‘deze sla is vegetarisch’. En o ja, toevallig is sla ook glutenvrij!

Zelf gebruik ik amandelmelk vooral in historische recepten. Zeker in de Middeleeuwen was amandelmelk een belangrijke vervanger voor melk van dieren in de periode tussen carnaval en Pasen. Dat is de Grote Vastentijd, consumptie van vlees en zuivelproducten (ook eieren) was dan door de kerk verboden.  Recepten op Coquinaria waarin amandelmelk een belangrijke rol speelt zijn Nepeieren voor de vastentijd, Rijstepap, Aardbeienpudding, Gevulde sinaasappels en een modern recept voor Amandelgelei.

Het recept

Amandelmelk wordt gemaakt met amandelmeel. Het is lastig om de amandelen zelf te malen omdat ze rijk aan olie zijn, je krijgt al snel geen meel maar vettige pasta. Kort malen is het devies, maar het ‘meel’ blijft dan wel grover. Je zou daarna de blender kunnen gebruiken als het water bij het meel is gedaan. Ik koop gewoon gemalen amandelen. Dit doe je het beste bij een groothandel of een toko, want in de supermarkt is amandelmeel relatief duur. Je kunt geroosterd en ongeroosterd amandelmeel kopen. Ik gebruik voor oude recepten meestal ongeroosterd meel.

Afhankelijk van hoe dik je de melk wilt hebben, gebruik je 150 tot 350 gram amandelmeel op 1 liter vocht. Dit vocht is meestal water, maar in het verleden werd ook bouillon of wijn gebruikt. Breng het vocht aan de kook, en doe het amandelmeel erin. Ik zet er vaak nog even de blender op om zoveel mogelijk effect van de amandelen te hebben.

Laat dit mengsel twintig minuten staan. Zeef dan de amandelpulp eruit, druk het goed uit. Het opgevangen vocht is amandelmelk. De amandelpulp is nog te gebruiken in andere middeleeuwse bereidingen, zoals in deeg.

Amandelen bevatten veel olie. Als de melk een tijdje staat, scheidt die olie zich af: onderin heb je dunne melk, het vet drijft bovenop. Daarom bevat gekochte amandelmelk vaak een stabilisator. Maar als je de melk even roert of schudt is hij weer goed gemengd.

Hoe maak je zelf amandelmelk
Een basisrecept voor het maken van amandelmelk, gemaakt van amandelmeel.
© Auteur Christianne Muusers

 

Christianne

Share
Published by
Christianne
Tags: amandel

Recent Posts

Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw

Meteen naar het recept Broden met pompoenpitten kun je tegenwoordig makkelijk kopen, maar het mooie…

3 jaar ago

Koffie zoals in Eritrea

Enige tijd geleden heb ik een opleiding tot gecertificeerd NT2-docent voltooid. Ik geef nu les…

3 jaar ago

Griet met rode bessen

Al eerder publiceerde ik op Coquinaria twee recepten uit het kookboek van Maurice Joyant, Le…

3 jaar ago

Een makkelijk recept voor hypocras

Na afloop van een uitgebreide maaltijd schenkt men nog steeds graag een digestief om de…

3 jaar ago

Gierstpudding uit Senegal

Als ik het goed zie op de kaart, is de hoofdstad van Senegal, Dakar, de…

3 jaar ago

Gevulde aubergines

Net als in 2018 en 2019 bij de WK's voor mannen en vrouwen, publiceer ik…

3 jaar ago