• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Valentijnsdag
    • Coquinaria katten
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Ei in de hoofdrol
  • Engels

Basistechniek – Amandelmelk maken

Naar het overzicht van Tips & technieken

Amandelmelk wordt door sommige mensen met een lactose-intolerantie gebruikt als vervanging van melk van koe, geit of schaap. Het is heel eenvoudig om zelf te maken, en dat is niet onverstandig want om de een of andere reden zit er in gekochte amandelmelk vaak suiker en andere toevoegingen, zoals verdikkingsmiddelen en stabilisatoren. Als je de amandelmelk culinair wilt gebruiken, zijn die toevoegingen allemaal niet nodig. En al helemaal niet calcium, want amandelen hebben daar zelf van nature al veel van. O ja, verpakkingen pronken nogal eens met de mededeling dat de amandelmelk glutenvrij is. Zo’n mededeling is vooral handig meeliften op de glutenfobie, want tenzij de fabrikant zelf gluten heeft toegevoegd, kan amandelmelk, en wat voor melk ook, nooit gluten bevatten. Die informatie is van hetzelfde niveau als ‘deze sla is vegetarisch’. En o ja, toevallig is sla ook glutenvrij!

Amandelmelk en het eruitgezeefde amandelmeel

Zelf gebruik ik amandelmelk vooral in historische recepten. Zeker in de Middeleeuwen was amandelmelk een belangrijke vervanger voor melk van dieren in de periode tussen carnaval en Pasen. Dat is de Grote Vastentijd, consumptie van vlees en zuivelproducten (ook eieren) was dan door de kerk verboden.  Recepten op Coquinaria waarin amandelmelk een belangrijke rol speelt zijn Nepeieren voor de vastentijd, Rijstepap, Aardbeienpudding, Gevulde sinaasappels en een modern recept voor Amandelgelei.

Het recept

Amandelmelk wordt gemaakt met amandelmeel. Het is lastig om de amandelen zelf te malen omdat ze rijk aan olie zijn, je krijgt al snel geen meel maar vettige pasta. Kort malen is het devies, maar het ‘meel’ blijft dan wel grover. Je zou daarna de blender kunnen gebruiken als het water bij het meel is gedaan. Ik koop gewoon gemalen amandelen. Dit doe je het beste bij een groothandel of een toko, want in de supermarkt is amandelmeel relatief duur. Je kunt geroosterd en ongeroosterd amandelmeel kopen. Ik gebruik voor oude recepten meestal ongeroosterd meel.

Afhankelijk van hoe dik je de melk wilt hebben, gebruik je 150 tot 350 gram amandelmeel op 1 liter vocht. Dit vocht is meestal water, maar in het verleden werd ook bouillon of wijn gebruikt. Breng het vocht aan de kook, en doe het amandelmeel erin. Ik zet er vaak nog even de blender op om zoveel mogelijk effect van de amandelen te hebben.

Laat dit mengsel twintig minuten staan. Zeef dan de amandelpulp eruit, druk het goed uit. Het opgevangen vocht is amandelmelk. De amandelpulp is nog te gebruiken in andere middeleeuwse bereidingen, zoals in deeg.

Amandelen bevatten veel olie. Als de melk een tijdje staat, scheidt die olie zich af: onderin heb je dunne melk, het vet drijft bovenop. Daarom bevat gekochte amandelmelk vaak een stabilisator. Maar als je de melk even roert of schudt is hij weer goed gemengd.

Hoe maak je zelf amandelmelk
Een basisrecept voor het maken van amandelmelk, gemaakt van amandelmeel.
© Auteur Christianne Muusers

 

Filed Under: Basistechniek, Condiment Tagged With: amandel Gepubliceerd op 20 mei 2018Laatste wijziging 23 februari 2020

Previous Post: « Keukengerei – Spuitzak
Next Post: Basistechniek – Cocosnoot openen en cocosmelk maken »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2022 Christianne Muusers - Coquinaria