• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Keukengerei – Spuitzak

Naar het overzicht van Tips & technieken

Spuitzak met vulmond voor soesjes en dergelijkeEen spuitzak gebruik je om slagroom, glazuur, beslag of een mousse te spuiten, in mooie toefjes, of om iets te vullen. Er zijn verschillende materialen, van gecoat linnen tot dun plastic. Niet alle spuitzakken zijn even duurzaam, sommige zijn voor eenmalig gebruik. Welke je ook neemt, kies een ruime maat, want zelfs als je maar een beetje te vullen hebt, is een ruime overslag prettig.

Soms zitten er spuitmondjes bij de zak, soms moet je die los kopen. Een spuitmondje bestaat uit drie delen: een deel dat in de zak in de punt past met een schroefdraad, een ring die je van buiten op die schroefdraad draait, en een set spuitmondjes die je in de buitenste draairing doet voordat je deze aan de spuitzak bevestigt. Knip de punt van de spuitzak zover af dat de bijgeleverde of gekochte spuitmondjes er goed op te bevestigen zijn.

Om de spuitzak te vullen sla je het bovenste gedeelte terug over je handHet vullen van de spuitzak doe je niet tot de rand aan toe. Je moet namelijk de vulling er uit knijpen door de bovenkant dicht te draaien. Neem de zak met het bevestigde spuitmondje in je linkerhand (of je rechter, als je links bent), sla ongeveer de helft van de zak terug over je hand (meer als het een grote spuitzak is), en schep de vulling erin. Zorg dat de vulling goed onderin komt, dat scheelt later een hoop lucht spuiten. Vul de zak tot hooguit twee handbreedten (bij kleine zakken kan je natuurlijk wat hoger gaan) van de bovenrand, draai hem dan dicht, en terwijl je met je linkerhand de vulling naar beneden duwt, stuur je met je rechterhand het spuitmondje.

Hoe maak je een spuitzak na gebruik schoon?

Er zijn natuurlijk spuitzakken voor eenmalig gebruik, maar je hebt ook stevige spuitzakken die je meermalen kunt gebruiken. Maar dan moet je het ding wel schoon kunnen maken! Dat gaat als volgt: Draai de spuitmond los en verwijder die, met de draairing waarmee hij de spuitzak vastklemt. DIe dingen kunnen als je ze hebt schoongespoeld (er blijft altijd vulling in zitten) in de afwasmachine. De zak keer je binnenste buiten, je schraapt eventuele achtergebleven klodders eerst van de zak af, daarna was je hem in een warm afwassopje goed af, met een spons of borstel. Spoel ook de buitenkant even goed af, en laat de zak daarna binnenste buiten drogen.

Zie ook het recept voor palingmousse gevulde soesjes.

Hoe gebruik je een spuitzak
Spuitzakken zijn handig voor het aanbrengen van versiering, spuiten van mooie toefjes, en het vullen via een smalle opening.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Keukengerei, Basistechniek Gepubliceerd op 20 mei 2018Laatste wijziging 11 december 2019

Previous Post: « Keukengerei – Passe-vite
Next Post: Basistechniek – Amandelmelk maken »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria