Naar het overzicht van Tips & technieken
Er bestaan allerlei soorten zeven, die allemaal voor andere dingen handig zijn. Een passe-vite (ongeveer ‘snel-zeef’) of draaizeef is een molen die wordt gebruikt om groente en fruit te pureren. Meestal heeft de zeef een verwisselbare bodem met gaatjes in verschillende maten, al naar gelang de te zeven ingrediënten en gewenste puree.
Gebruik
Je zet de zeef op een pan of ruime kom, en het te pureren voedsel gaat in de zeefkom. De zwengel laat een metalen spatel draaien die de inhoud van de molen zonder al te veel geweld door de zeef perst. Daardoor blijven ongewenste stukjes zoals pitjes van bessen, draden van geblancheerde bleekselderijstengels of velletjes van tomaten of van gedroogde erwten achter in de zeef. In een blender worden die kapot geslagen en zijn ze daarna moeilijk eruit te halen.
Aan de andere kant, voor mij hoeft niet elke puree glad te zijn. Een frambozensaus zoals voor Pêche Melba mag van mij best nog pitjes hebben.
Wat is een passe-vite?
Met een passe-vite of draaizeef kun je snel en makkelijk groente of fruit pureren. Pitjes en velletjes blijven achter in de zeef.
© Auteur