Naar het overzicht van Tips & technieken
Wat kan daar nou over gezegd worden? Ten eerste een verzoek: Neem alsjeblieft NOOIT aardappelpuree uit een pak. Snel klaar weegt in dit geval niet op tegen verlies aan smaak. Je kunt aardappelpuree op verschillende manieren bereiden, die staan hieronder. Puree is ideaal om met jus of saus te eten.
- De makkelijkste en magerste is helaas niet de lekkerste (zoals bijna altijd het geval is), maar hij is beter dan puree uit een pak: neem bloemige aardappelen, of vastkokers,, kook ze gaar, prak ze fijn en doe er wat kooknat (van de aardappelen zelf of van groente) door. Op smaak afmaken met zout, peper, nootmuskaat. Hoeveel kooknat? Dat hangt af van je aardappelen en hoe stevig je de puree wilt hebben.
- De luxere versie gaat per pond aardappelen uit van 40 gram boter op kamertemperatuur en 1,2 deciliter hete melk. Kook de aardappelen eventueel in de schil. Verwijder die dan meteen na het koken en stamp de aardappelen fijn terwijl ze nog heet zijn. Roer dan eerst beetje bij beetje de boter erdoor, en daarna lepel voor lepel de melk. Gebruik een houten lepel voor het roeren. Voor een luchtige puree kun je ook een pureeknijper gebruiken, zo’n ding dat eruit ziet als een reuze knoflookpers.
- Als de puree nog de oven ingaat voor een mooi korstje, of hij wordt gespoten in torentjes, dan gaat er nog een rauw ei door de puree nr2. Doe dit op het laatst, vlak voor de puree de oven ingaat. Met stijfgeklopt eiwit erdoor wordt de puree nog luchtiger.
- Een variant is de melk weglaten, en per kilo aardappelen 50 gram boter en 3 eetlepels olijfolie extra vergine door de puree roeren.
Smaakvariaties
Goede aardappelpuree is ook zonder verdere toevoegingen lekker, maar met enkele lepeltjes van het één of ander kun je een smaakaccent geven dat harmonieert of juist contrasteert met het hoofdgerecht dat het moet begeleiden
- Zeer luxe is de toevoeging van enkele theelepeltjes gehakte zwarte truffel. Vervang dan 10 gram boter door 1 eetlepel truffelolie.
- Groene kruiden bieden heel veel mogelijkheden: dille, peterselie, bieslook, lavas.
- Er kan geraspte kaas door de puree, of fijngesnipperde rauwe sjalot, of uitgebakken spekjes, of …
Toepassingen
Aardappelpuree is heel veelzijdig. Je kunt het zó serveren met vlees en groenten, maar dan is jus of een saus wel lekker erbij. Je kunt er ook aardappelkroketjes van maken en die frituren, of aardappelballetjes die je als garnering in de soep gebruikt. Je kunt er mooie torentjes van spuiten en die in de oven gratineren. Je kunt er zelfs een zoete aardappeltaart van maken.
Kies de juiste stamper!
Er zijn verschillende manieren om aardappels tot puree te maken. Voor stamppot en grove puree is een open stamper het beste. Tenminste, dat vind ik. Maar als je de puree wilt spuiten of zoals op de foto met een ijstang wilt opscheppen, dan wil je een gladde puree. Dat krijg je door een stamper met een plaat-met-gaatjes te gebruiken, of met een pureeknijper. Die ziet eruit als een grote knoflookpers.
Hoe maak je zelf aardappelpuree
Verschillende manieren om aardappelpuree te maken, en over goede aardappelstampers.
© Auteur