• Skip to primary navigation
  • Skip to main content
  • Skip to primary sidebar

Coquinaria

Culinaire geschiedenis, onderzoek en praktijk

  • Welkom
    • Introductie
    • Updates – Meest recent
    • Vraag of opmerking?
    • Het verleden op je bord
    • Het geheim van de keukenmeid
    • Kookboekrecensies
    • Coquinaria op instagram
    • RSS Feed
    • Privacy Policy
  • Recepten
    • Bronnen
    • Herkomst
    • Menu
    • Tips & technieken
    • Voedselvoorkeur
    • Nederlandse recepten
    • Ingrediënten
  • Thema’s
    • Bouillon, de basis
    • Deegrecepten – Overzicht
    • Italiaanse pasta
    • Aziatische pasta
    • Ei in de hoofdrol
    • Welk mes voor welk karwei?
    • Palingroken in Kortenhoef
    • Sushiday!
    • Het Coquinaria-dieet
    • Cursus kaasmaken
    • Hoe plan je een etentje?
    • Sinterklaasrecepten
    • Coquinaria katten
    • Valentijnsdag
    • Kerst recepten
  • Lezingen
  • Edities kookteksten
    • Edelike spijse
    • Convoluut KANTL Gent 15
      • KANTL Gent 15 vol.2
      • KANTL Gent 15 vol.1
  • Vastentijd

Basistechniek – Aardappelpuree

Naar het overzicht van Tips & technieken

Aardappelpuree, opgeschept met een ijsbolletjestangWat kan daar nou over gezegd worden? Ten eerste een verzoek: Neem alsjeblieft NOOIT aardappelpuree uit een pak. Snel klaar weegt in dit geval niet op tegen verlies aan smaak. Je kunt aardappelpuree op verschillende manieren bereiden, die staan hieronder. Puree is ideaal om met jus of saus te eten.

  1. De makkelijkste en magerste is helaas niet de lekkerste (zoals bijna altijd het geval is), maar hij is beter dan puree uit een pak: neem bloemige aardappelen, of vastkokers,, kook ze gaar, prak ze fijn en doe er wat kooknat (van de aardappelen zelf of van groente) door. Op smaak afmaken met zout, peper, nootmuskaat. Hoeveel kooknat? Dat hangt af van je aardappelen en hoe stevig je de puree wilt hebben.
  2. De luxere versie gaat per pond aardappelen uit van 40 gram boter op kamertemperatuur en 1,2 deciliter hete melk. Kook de aardappelen eventueel in de schil. Verwijder die dan meteen na het koken en stamp de aardappelen fijn terwijl ze nog heet zijn. Roer dan eerst beetje bij beetje de boter erdoor, en daarna lepel voor lepel de melk. Gebruik een houten lepel voor het roeren. Voor een luchtige puree kun je ook een pureeknijper gebruiken, zo’n ding dat eruit ziet als een reuze knoflookpers.
  3. Als de puree nog de oven ingaat voor een mooi korstje, of hij wordt gespoten in torentjes, dan gaat er nog een rauw ei door de puree nr2. Doe dit op het laatst, vlak voor de puree de oven ingaat. Met stijfgeklopt eiwit erdoor wordt de puree nog luchtiger.
  4. Een variant is de melk weglaten, en per kilo aardappelen 50 gram boter en 3 eetlepels olijfolie extra vergine door de puree roeren.

Smaakvariaties

Goede aardappelpuree is ook zonder verdere toevoegingen lekker, maar met enkele lepeltjes van het één of ander kun je een smaakaccent geven dat harmonieert of juist contrasteert met het hoofdgerecht dat het moet begeleiden

  1. Zeer luxe is de toevoeging van enkele theelepeltjes gehakte zwarte truffel. Vervang dan 10 gram boter door 1 eetlepel truffelolie.
  2. Groene kruiden bieden heel veel mogelijkheden: dille, peterselie, bieslook, lavas.
  3. Er kan geraspte kaas door de puree, of fijngesnipperde rauwe sjalot, of uitgebakken spekjes, of …

Toepassingen

Aardappelpuree is heel veelzijdig. Je kunt het zó serveren met vlees en groenten, maar dan is jus of een saus wel lekker erbij. Je kunt er ook aardappelkroketjes van maken en die frituren, of aardappelballetjes die je als garnering in de soep gebruikt. Je kunt er mooie torentjes van spuiten en die in de oven gratineren. Je kunt er zelfs een zoete aardappeltaart van maken.

Ouderwetse aardappelstamper met plaat met gaten voor fijne pureeStamper met open spiraal voor stamppotten en grove puree
Kies de juiste stamper!

Er zijn verschillende manieren om aardappels tot puree te maken. Voor stamppot en grove puree is een open stamper het beste. Tenminste, dat vind ik. Maar als je de puree wilt spuiten of zoals op de foto met een ijstang wilt opscheppen, dan wil je een gladde puree. Dat krijg je door een stamper met een plaat-met-gaatjes te gebruiken, of met een pureeknijper. Die ziet eruit als een grote knoflookpers.

Hoe maak je zelf aardappelpuree
Verschillende manieren om aardappelpuree te maken, en over goede aardappelstampers.
© Auteur Christianne Muusers

Filed Under: Basistechniek, Bijgerecht Tagged With: aardappel Gepubliceerd op 20 mei 2018Laatste wijziging 11 december 2019

Previous Post: « Basistechniek – Verse kastanjes
Next Post: Keukengerei – Passe-vite »

Primary Sidebar

Het nieuwste historische recept

Het nieuwste historische recept

Pompoenbrood

Het nieuwste moderne recept

Het nieuwste moderne recept

Koffie uit Eritrea

Het excellente kookboek

ISBN 9789056156497, € 29,95

Laat je waardering blijken!

Coquinaria is niet commercieel, alle recepten en informatie zijn vrij toegankelijk. Als je de informatie en recepten op Coquinaria op prijs stelt, is een donatie voor het onderhoud van de website heel welkom! Als dank wordt je doorgeleid naar een extra pagina, die op onregelmatige tijden wordt gewisseld.

Categorieën

  • Keukengerei (11)
  • Basistechniek (88)
  • TIJDVAK (387)
    • Romeins (13)
    • Prehistorie (2)
    • Middeleeuwen (60)
    • 16de eeuw (34)
    • 17de eeuw (30)
    • 18de eeuw (27)
    • 19de eeuw (39)
    • 20ste eeuw (17)
    • Traditioneel (71)
    • Modern (143)
  • HERKOMST (356)
    • Senegal (1)
    • Nederland (100)
    • Arabisch (8)
    • België (8)
    • Canada (1)
    • China (16)
    • Duitsland (11)
    • Engeland (36)
    • Eritrea (1)
    • Frankrijk (49)
    • Griekenland (1)
    • Hongarije (1)
    • India (9)
    • Indonesië (19)
    • Italië (57)
    • Japan (26)
    • Korea (1)
    • Libanon (1)
    • Mauritius (5)
    • Portugal (1)
    • Rusland (7)
    • Schotland (1)
    • Spanje (15)
    • Syrië (1)
    • Thailand (2)
    • Turkije (2)
    • Verenigde Staten (11)
    • Zuid-Korea (1)
    • Zweden (2)
    • Zwitserland (7)
  • GERECHT (387)
    • Lunchgerecht (38)
    • Ontbijt- of brunchgerecht (4)
    • Pasta (19)
    • Snack (45)
    • Voorgerecht (77)
    • Soep (45)
    • Hoofdgerecht (93)
    • Bijgerecht (104)
    • Nagerecht (36)
    • Eenpansmaaltijd (23)
    • Hartig gebak (19)
    • Zoet gebak (40)
    • Drank (15)
    • Condiment (18)
  • DIEET (283)
    • Met vis (pescetarisch) (72)
    • Met vlees (126)
    • Vlees noch vis (vegetarisch) (121)
  • Geen onderdeel van een categorie (1)

Onderwerpen

aalbessen aardappel aardbeien abrikoos amandel amandelen ananas andijvie anijs ansjovis appel artisjok asperge aubergine avocado azijn bamboescheut barbecue basilicum bier bieslook bieten bietengroen bladselderij bleekselderij bloedworst bloem bloembol bloemkool boekweit boerenkool bosui boter bramen broccoli brood bruine bonen cacao cashewnoot citroen cocos courgette cranberry dadel deeg dille doperwtjes dragon druif eend ei erwten frambozen frituur fruit gans garnaal garum gedroogde pruim geelwortel gehakt gember gerst gierst gort granaatappel griet groente haas haring haver hittegolf honing ijs kaas kabeljauw kalfsvlees kaneel kappertjes karnemelk karwij kastanje kerrie kersen kerstmis kervel kip knoflook knolselderij koffie komijn komkommer konijn kool koolraap koriander korianderblad krab kreeft krent kruidnagel kruisbes kwartel kwee lamsvlees laurier lavas lever limoen makreel mandarijn mayonaise maïs melk meloen merg mierikswortel miso mispel mosselen mosterd muffin munt olie olijven oranjebloesemwater oudjaar ovenschotel paddestoelen paling paprika pasen past pasta pastinaak patrijs peer perzik peterselie picknick pinda pistache pompoen postelein prei pruimen pudding rabarber reuzel rijst rivierkreeft rodekool rode peper rode wijn rogge roken rookworst room rozemarijn rozenwater rozijn rozijnen rum rundvlees saffraan salade salie sardine saus schorseneren sereh sesamzaad sherry shii-take sinaasappel sinterklaas sla snoek soja spek sperziebonen spinazie Stamppot steranijs sucade suiker tahoe tamarinde tarwe thee tijm tomaat tonijn tuinbonen ui vanille varkensvlees vastentijd venkel verjus vis vlierbes vlierbloesem walnoot watermeloen wijn wijnruit wild winterkost witlof witte wijn worst wortel yoghurt zalm zeekraal zeewier zout zuring zuurdesem zuurkool zwezerik

RSS RSS feed

  • Pompoenbrood, een recept uit de 17de eeuw 2 oktober 2021
  • Koffie zoals in Eritrea 1 oktober 2021
  • Griet met rode bessen 4 september 2021
  • Een makkelijk recept voor hypocras 7 juli 2021
  • Gierstpudding uit Senegal 27 juni 2021

© Copyright 2002–2023 Christianne Muusers - Coquinaria