Naar het overzicht van Tips & technieken
Na warme zomers moet je in oktober eens onder tamme kastanjebomen (Castanea sativa) kijken. De tamme kastanjes zouden wel eens voldoende gerijpt kunnen zijn om te eten! Let op, de kastanjes van de paardenkastanje zijn veel te bitter. Tamme kastanjes herken je aan de stekelige bolster.
Wil je je zelf-verzamelde of gekochte verse kastanjes bereiden, dan moeten ze worden voorbereid voordat je er iets mee kunt doen.
Haal ze om te beginnen uit de bolster (als je ze zelf hebt verzameld).
Vóór het verhitten snijd je de kastanjes kruiselings in, of je maakt helemaal rondom een snee (bron van deze kennis). Er zijn geperforeerde koekepannen te koop waarmee je kastanjes op het fornuis kunt poffen. Moet je natuurlijk wel een gasfornuis hebben, en niet zo’n glad inductie- of halogeengevalletje. In dat geval pof je ze in de oven, op een bakplaat, of je stookt de barbecue.
Je kunt kastanjes ook koken in water met eventueel een scheutje olie. Laat de kastanjes iets afkoelen, en pel ze terwijl ze nog warm zijn. Hoe meer afgekoeld, hoe moeilijker te pellen. Als je hele kastanjes wilt hebben, kook je ze slechts drie minuten alvorens ze te pellen, daarna kun je ze verder verwerken. Als het binnenste velletje er niet af wil, schil ze dan met een mesje zoals je met aardappels doet.
Laat je de kastanjes helemaal gaar koken (ongeveer 25 minuten), dan vallen ze uit elkaar tijdens het pellen. Dat is natuurlijk handig als je kastanjepuree wilt maken. Kastanjepuree uit blik is vaak gezoet.
Vind je het schoonmaken van kastanjes te veel werk, dan zijn er nog vacuüm verpakte voorgekookte en gepelde kastanjes te koop. Die zijn een prima vervanging.
Hoe bereid je kastanjes voor?
Als je verse kastanjes koopt, moeten die gepeld worden voordat je ze kunt gebruiken. Hier staat hoe je dat doet.
© Auteur